Exclusiv

Mărturia terifiantă a unui pacient prins în incendiul de la Matei Balș: "A fost un coşmar. Lumea ţipa ajutor şi nu puteai să le dai ajutor"

De Ema Schweninger.
Publicat: 30.01.2021, 19:20.
Actualizat: 30.01.2021, 19:41

"A fost ca în cel mai negru coşmar. Lumea striga după ajutor şi noi nu puteam să facem nimic". E mărturia cutremurătoare a unui pacient din Pavilionul 5 de la Institutul Matei Balş, care a reuşit să se salveze singur. Medicul Cătălin Apostolescu a povestit pentru Observator cum o infirmieră a aruncat o pătură peste un pacient care luase foc, dar flăcările s-au răspândit rapid.

Pacient internat în Pavilionul 5: A fost un coşmar. Lumea ţipa ajutor, ajutor şi nu puteai să le dai ajutor! Nu puteam să le sparg geamul că nu aveau aer. Ajutor! Cu ce să le spargi geamul? Erau nişte cutii de carton pe balcon, nu aveam niciun fier, nicio piatră.

Un coşmar din care nu se poate trezi. De fiecare dată când închide ochii, vede flăcările care au cuprins salonul şi aude ţipetele pacienţilor rămaşi blocaţi în Pavilionul 5. Bărbatul era internat într-un salon la parter şi a reuşit să se salveze singur în primele minute.

Pacient internat în Pavilionul 5: Era fum pe hol, în interior. Era un fum îngrozitor! Mai era un coleg, dar era mai tânăr şi a putut să sară de la balcon. Sunt trei metri jumătate înălţimea. Putea să îşi rupă gâtul, picioarele. Eu m-am dus după el şi am dat telefon la poliţie.

Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balș: Am auzit strigăte de ajutor, am încercat să intru în secţie. Am reuşit să scot un pacient pe geam. Înţeleg că tocmai fusese o infirmieră în salonul unde izbucnise incendiul. A auzit primul strigăt de ajutor, iniţial a crezut că a căzut pacientul din pat. Când a intrat în salon l-a văzut în flăcări deja. A încercat să arunce o pătură pe el şi a reuşit să oprească sursa lui de oxigen.

Incendiul de la Institutul Matei Balș, 8 minute de iad

8 minute au trecut de la primul apel până la sosirea echipajelor de prim ajutor.

Pacient internat în Pavilionul 5: Imaginea pavilionului era un foc care ardea de la parter până sus.

Reporter: Intervenţia în sine, când au fost scoşi oamenii, aţi văzut-o sau aţi fost urcat printre primii în ambulanţe?

Pacient internat în Pavilionul 5: Eu am fost ultimul, i-au luat întâi pe ceilalţi. Le-am spus să mă lase ultimul pe mine.

Reporter: De ce?

Pacient internat în Pavilionul 5: Erau alţii acolo care aveau nevoie de ajutor mai mult!

Reporter: Aşa aţi simţit atunci. Nu v-aţi gândit la salvarea dvs. să fiţi dvs. bine.

Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balș: Riscul era ca pacienţii să moară sufocaţi. Ăsta era riscul cel mare.

Bărbatul a stat o oră afară, în frig, la 5 dimineaţa îmbrăcat doar cu o bluză de trening. În jurul lui, zeci de salvatori scoteau bolnavii din pavilioane şi îi urcau în ambulanţe. Spaima nu l-a părăsit nici acum, la 40 de ore după clipele în care a văzut moartea cu ochii.

Reporter: Aseară când aţi încercat să dormiţi aţi putut?

Pacient internat în Pavilionul 5: Greu. Foarte greu.

Reporter: Ce nu vă lăsa să dormiţi?

Pacient internat în Pavilionul 5: Coşmarurile şi amintirile. Imaginile alea de acolo. Cum strigau oamenii, cum ţipau după ajutor.

Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balș: Asta ne doare pe toţi. Deşi am reuşit să salvăm alţi 97, cei patru decedaţi. Ne apasă.

Sora unui pacient de la Matei Balș: "Şi acum cică îi mai iese funigine pe nas"

La poarta spitalului, rudele pacienţilor trăiau o altă dramă.

Sora unui pacient: Când am auzit că sunt câţiva morţi, arşi, nici n-am vrut să mă gândesc.

Reporter: Ce-a fost în sufletul dumneavoastră până l-aţi găsit?

Sora unui pacient: Doamne, cred că o panică de nu pot să zic. Nu pot să descriu acea panică.

Abia la prânz, după mai multe încurcături, femeia a aflat la ce spital a fost mutat fratele ei.

Sora unui pacient: Prima oară când am sunat la acel număr, mi s-a spus că ar fi la alt spital şi pornisem înspre spitalul acela. Dând telefon pe drum, mi s-a spus că nu este acela. Şi atunci am resunat la acel număr până am reuşit iar să iau legătura, să-mi spună că este, de fapt, la Floreasca. Prima oară când m-a sunat l-am întrebat dacă îi este bine, dacă poate să respire, şi a zis că da, poate să respire, că este un pic slăbit. Şi acum cică îi mai iese funigine pe nas.

90 de pacienţi din pavilionul 5 sunt acum internaţi în 12 spitale. Alţi 5 bolnavi au fost externaţi astăzi. Trei dintre ei au plecat pe propria răspundere din spital, deşi medicii le-au spus că mai au nevoie de îngrijiri medicale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro