Antena Meniu Search
x

Exclusiv Mărturia terifiantă a unui pacient prins în incendiul de la Matei Balș: "A fost un coşmar. Lumea ţipa ajutor şi nu puteai să le dai ajutor"

"A fost ca în cel mai negru coşmar. Lumea striga după ajutor şi noi nu puteam să facem nimic". E mărturia cutremurătoare a unui pacient din Pavilionul 5 de la Institutul Matei Balş, care a reuşit să se salveze singur. Medicul Cătălin Apostolescu a povestit pentru Observator cum o infirmieră a aruncat o pătură peste un pacient care luase foc, dar flăcările s-au răspândit rapid.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 30.01.2021, 19:41

Vezi și
  • Patru pacienţi nu au avut vreo şansă, au murit carbonizaţi
  • Alţi doi s-au stins apoi în alte spitale din Capitală
  • Imagini şi mărturii care vă pot afecta emoţional

Pacient internat în Pavilionul 5: A fost un coşmar. Lumea ţipa ajutor, ajutor şi nu puteai să le dai ajutor! Nu puteam să le sparg geamul că nu aveau aer. Ajutor! Cu ce să le spargi geamul? Erau nişte cutii de carton pe balcon, nu aveam niciun fier, nicio piatră.

Un coşmar din care nu se poate trezi. De fiecare dată când închide ochii, vede flăcările care au cuprins salonul şi aude ţipetele pacienţilor rămaşi blocaţi în Pavilionul 5. Bărbatul era internat într-un salon la parter şi a reuşit să se salveze singur în primele minute.

Pacient internat în Pavilionul 5: Era fum pe hol, în interior. Era un fum îngrozitor! Mai era un coleg, dar era mai tânăr şi a putut să sară de la balcon. Sunt trei metri jumătate înălţimea. Putea să îşi rupă gâtul, picioarele. Eu m-am dus după el şi am dat telefon la poliţie.

Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balș: Am auzit strigăte de ajutor, am încercat să intru în secţie. Am reuşit să scot un pacient pe geam. Înţeleg că tocmai fusese o infirmieră în salonul unde izbucnise incendiul. A auzit primul strigăt de ajutor, iniţial a crezut că a căzut pacientul din pat. Când a intrat în salon l-a văzut în flăcări deja. A încercat să arunce o pătură pe el şi a reuşit să oprească sursa lui de oxigen.

Incendiul de la Institutul Matei Balș, 8 minute de iad

8 minute au trecut de la primul apel până la sosirea echipajelor de prim ajutor.

Pacient internat în Pavilionul 5: Imaginea pavilionului era un foc care ardea de la parter până sus.

Reporter: Intervenţia în sine, când au fost scoşi oamenii, aţi văzut-o sau aţi fost urcat printre primii în ambulanţe?

Pacient internat în Pavilionul 5: Eu am fost ultimul, i-au luat întâi pe ceilalţi. Le-am spus să mă lase ultimul pe mine.

Reporter: De ce?

Pacient internat în Pavilionul 5: Erau alţii acolo care aveau nevoie de ajutor mai mult!

Reporter: Aşa aţi simţit atunci. Nu v-aţi gândit la salvarea dvs. să fiţi dvs. bine.

Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balș: Riscul era ca pacienţii să moară sufocaţi. Ăsta era riscul cel mare.

Bărbatul a stat o oră afară, în frig, la 5 dimineaţa îmbrăcat doar cu o bluză de trening. În jurul lui, zeci de salvatori scoteau bolnavii din pavilioane şi îi urcau în ambulanţe. Spaima nu l-a părăsit nici acum, la 40 de ore după clipele în care a văzut moartea cu ochii.

Reporter: Aseară când aţi încercat să dormiţi aţi putut?

Pacient internat în Pavilionul 5: Greu. Foarte greu.

Reporter: Ce nu vă lăsa să dormiţi?

Pacient internat în Pavilionul 5: Coşmarurile şi amintirile. Imaginile alea de acolo. Cum strigau oamenii, cum ţipau după ajutor.

Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balș: Asta ne doare pe toţi. Deşi am reuşit să salvăm alţi 97, cei patru decedaţi. Ne apasă.

Sora unui pacient de la Matei Balș: "Şi acum cică îi mai iese funigine pe nas"

La poarta spitalului, rudele pacienţilor trăiau o altă dramă.

Sora unui pacient: Când am auzit că sunt câţiva morţi, arşi, nici n-am vrut să mă gândesc.

Reporter: Ce-a fost în sufletul dumneavoastră până l-aţi găsit?

Sora unui pacient: Doamne, cred că o panică de nu pot să zic. Nu pot să descriu acea panică.

Abia la prânz, după mai multe încurcături, femeia a aflat la ce spital a fost mutat fratele ei.

Sora unui pacient: Prima oară când am sunat la acel număr, mi s-a spus că ar fi la alt spital şi pornisem înspre spitalul acela. Dând telefon pe drum, mi s-a spus că nu este acela. Şi atunci am resunat la acel număr până am reuşit iar să iau legătura, să-mi spună că este, de fapt, la Floreasca. Prima oară când m-a sunat l-am întrebat dacă îi este bine, dacă poate să respire, şi a zis că da, poate să respire, că este un pic slăbit. Şi acum cică îi mai iese funigine pe nas.

90 de pacienţi din pavilionul 5 sunt acum internaţi în 12 spitale. Alţi 5 bolnavi au fost externaţi astăzi. Trei dintre ei au plecat pe propria răspundere din spital, deşi medicii le-au spus că mai au nevoie de îngrijiri medicale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Mărturia terifiantă a unui pacient prins în incendiul de la Matei Balș: "A fost un coşmar. Lumea ţipa ajutor şi nu puteai să le dai ajutor"