Antena Meniu Search
x

Video Masca de protecţie i-ar putea dubla pedeapsa unui hoţ. Bărbatul spune că era obligat de lege să o poarte

Un bărbat care a furat un telefon, într-un magazin din Capitală, ar putea primi ani în plus de închisoare...din cauza măștii de protecție. Deoarece avea faţa acoperită, fapta sa a fost considerată mai gravă de Judecătoria Sector 3. Bărbatul susţine însă că doar respecta măsurile pe timp de pandemie şi le cere judecătorilor de la Curtea de Apel o încadrare care să îi reducă numărul de ani de închisoare.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 23.11.2021, 20:58

Vezi și

În cazul unui furt, masca de protecție este sau nu circumstanța agravantă? Este întrebarea la care încearcă să răspundă, acum, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Totul a pornit după ce, în urmă cu câteva luni, un bărbat a fost prins că a furat telefonul unei cliente, într-un magazin din sectorul 3 al Capitalei. Pentru că hoțul şi-a acoperit faţa, fapta sa a fost încadrată la furt calificat. 

Cazul a ajuns acum la Curtea de Apel. Aici, judecătorii au întrebat Înalta Curte dacă e corectă abordarea primei instanţe. 

Daniel Manolache, avocat drept penal: Inculpatul s-a apărat în fața judecătorului în ideea că nu ar fi vinovat și că nu ar trebui să i se impute o asemenea situație cât timp exista obligația legală de a purta masca.

Mihaela Vasile, avocat: Dacă nu era starea de pandemie și vedeam în incinta respectivă o persoană mascată, automat existau anumite semne de întrebare și o stare de temere.

Pe acelaşi subiect

A vrut să respecte legea, dar ar putea să-l coste scump

În funcție de decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, bărbatul ar putea petrece câțiva ani în plus în spatele gratiilor. 

Mihaela Vasile, avocat: În ceea ce privește încadrarea de furt simplu, vorbim de pedepse mai blânde. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: În cazul unui simplu furt, bărbatul riscă amendă sau până la 3 ani de închisoare. Pe de altă parte, însă, furtul calificat se pedepsește mai aspru. Inculpatul ar putea petrece chiar și șase ani în spatele gratiilor.

Fostul şef al Curţii Constituţionale crede însă că acest lucru nu se va întâmpla.

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR: Eu cred că ICCJ va da o hotărâre înțeleaptă și va respinge solicitarea. Nu stă lumea în loc pentru că lumea poartă mască și hoții cu mască sunt mai periculoși decât hoții fără mască.

Bărbatul așteaptă, acum, decizia magistraților. Până atunci rămâne sub control judiciar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Masca de protecţie i-ar putea dubla pedeapsa unui hoţ. Bărbatul spune că era obligat de lege să o poarte