Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Metrorex a anunțat că circulația trenurilor de metrou va fi reluată în siguranță. Protestul a fost suspendat

Metrorex a anunțat că, începând cu ora 22:00, garniturile de tren vor fi repuse în circulație conform graficelor obișnuite. Reprezentanții companiei au cerut scuze bucureștenilor pentru blocajul care a paralizat traficul din Capitală, după protestul sindicaliștilor de la Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou.

de Daniel Murărescu

la 26.03.2021 , 22:29

protest metrou București Protestul de la metrou a fost suspendat, poate reîncepe circulația trenurilor - Shutterstock (imagine ilustrativă)
  • O grevă fără precedent a 600 de lucrători de la Metrorex a aglomerat până la refuz transportul în comun, în plină pandemie. Protestul vine după ce firma sindicatelor a fost somată să elibereze spaţiile comerciale, deşi greviştii insistă că nu acesta a fost motivul acţiunii

"Protestul spontan de la metrou a fost suspendat. Astfel, informăm publicul călător, că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulația trenurilor de metrou va fi reluată în siguranță și conform graficelor obișnuite pe toate magistralele", au transmis reprezentanții Metrorex. "Dorim pe această cale să prezentăm încă o dată scuze bucureștenilor pentru situația întâmpinată la transportul public subteran și le mulțumim pentru înțelegere", au mai precizat aceștia.

Protest la metrou. Bucureștenii, nevoiți să se înghesuie în autobuze și tramvaie

Oamenii care au ajuns de dimineaţă la metrou au avut un şoc. Porţile de acces erau închise, iar afişele scrise de mână şi lipite pe uşă i-au enervat şi mai mult. O grevă ilegală, începută direct pe şinele garniturilor. La câteva ore după miezul nopţii, angajaţii au oprit alimentarea cu energie a liniilor în mai multe staţii. O decizie care avea să provoace şi probleme în alimentarea cu energie a Capitalei. Câteva sute de oameni, mulţi dintre ei fără măşti, au umplut galeria staţiei Unirii şi au început scandările.

Articolul continuă după reclamă

Sindicaliștii nu au renunţat nici în următoarele ore. Aşa că sute de mii de bucureşteni au fost nevoiţi să se înghesuie în mijloace de transport ticsite pe străzi aglomerate ca înainte de sărbători. Regula distanţării în oraşul care se apropie de o rată de infectare de 7 cazuri la mie a devenit imposibil de respectat. Abia în această seară a venit anunțul că protestul a fost suspendat.

Ministrul Transporturilor l-a atacat direct pe liderul sindicaliștilor: "Rădoi, s-a terminat! Ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!"

Cătălin Drulă a transmis un mesaj dur după ce sute de protestatari au blocat metroul bucureștean, paralizând traficul din Capitală. "Au organizat o mafie. Unde vă credeți? Nu vă mai merge", a declarat ministrul, vineri după-amiaza.

Oficialul a precizat că metroul "e o infrastructură critică a statului român", iar autoritățile nu vor face niciun pas în spate în fața mafiei. Mai mult, ministrul a declarat că va merge în instanță și acuză protestatarii și pe liderul acestora, Ion Rădoi, de "abuz în serviciu, trafic de influență, șantaj". Mai mult, Drulă le-a cerut scuze bucureștenilor pentru că "zeci de miniștri ai Transporturilor au lăsat să se formeze un buboi".

Afacerea Metrorex, război pe banii călătorilor. Care este de fapt miza scandalului de la metrou

Care este de fapt miza scandalului de la Metrorex? Iar răspunsul pare că este unul singur: banii. În subteran s-a dezvoltat o întreagă reţea de afaceri din care nu statul câştigă grosul, ci sindicatul. Toate spaţiile comerciale şi de publicitate de la metrou sunt controlate printr-o firmă deținută în procent de 100% de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou.

Cătălin Drulă, Lucian Bode, Razvan Cuc, Lucian Şova. Iar lista poate continua. Sunt zeci de miniştri ai Transporturilor care au negociat de-a lungul vremii cu un singur om. Ion Rădoi, lider de Sindicat, numit de actualul ministru al Transporturilor "lider de cartel".

Indiferent de guvernare, i-a convins de fiecare dată pe angajaţii Metrotrex să rămână de partea lui pentru că a obţinut, an de an, majorări salariale. Astfel că, deşi a avut mereu contre cu şefii de la Transporturi pe tema afacerilor derulate de sindicat, a rămas de neclintit.

Autorităţile s-au ferit întotdeauna de grevele de la metrou, pentru că afectează sute de mii de bucureşteni. Iar Ion Rădoi a ştiut mereu acest lucru şi l-a folosit în negocieri. Chiar în urmă cu o săptămână anunţa că lucrurile ar putea degenera în subteran.

Ion Rădoi, președinte USLM: Nu sunt în măsură să vă spun acum ce s-ar putea întâmpla, dar oricum nu este de bine. Nu este de bine, pentru că oamenii lucrează la 30 de metri sub pământ, pentru că nu au diverse căi de a-şi ajusta veniturile... Şi cu lipsă de oxigen, cu noxe, sunt oameni care lucrează noapte de noapte, peste 800 care şi-au schimbat ritmul biologic.

Ce avere are Ion Rădoi, liderul Sindicatului

Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, conduce de peste 15 ani Sindicatului Liber de la Metrou. Are o declaratie de avere destul de bogată. Deține mai multe terenuri în Giurgiu, un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița, altă la Sinaia, o mașină și bijuterii de mii de euro. În 2019, câstiga peste 200.000 de lei doar din funcția de președinte de sindicat.

Firma Sindomet Servcom SRL, deţinută de sindicat, a avut două contracte mari cu Metrorex. Unul pentru spații comerciale, și altul pentru spații publicitare. Cu alte cuvinte, profiturile pentru toate reclamele de la metrou și din închirierea chioșcurile au ajuns, în procente între 50 şi 75 la sută, la firma sindicatului. O situație pe care Ministerul Transporturilor încerca să o stopeze de mult timp, dar contractul era unul blindat.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Metrorex a anunțat că circulația trenurilor de metrou va fi reluată în siguranță. Protestul a fost suspendat