Eveniment

Mihai Fifor și Răzvan Cuc, audiaţi la DNA Timișoara în dosarul șpăgilor de la PSD Arad

De Veronica Micu. Publicat pe 13.12.2019 la 09:00 Actualizat pe 13.12.2019 la 09:12

Fostul vicepremier și ministru de interne, Mihai Fifor, dar și fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, sunt audiaţi la DNA Timișoara în calitate de martori.

Mihai Fifor și Răzvan Cuc

Mihai Fifor și Răzvan Cuc, audiaţi la DNA Timișoara în dosarul șpăgulor de la PSD Arad

Hepta

Fostul vicepremier și ministru de interne, Mihai Fifor, dar și fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, sunt audiaţi la DNA Timișoara în calitate de martori.

Doi foşti ministri din echipa Vioricăi Dăncilă, Mihai Fifor şi Răzvan Cuc, sunt audiaţi, la această oră, la DNA Timişoara în dosarul spăgilor din vămile din vestul ţării.

Cei doi au fost citaţi deoarece în stenogramele din acest dosar apar şi numele lor. La DNA a ajuns şi deputata PSD Caraş, Luminiţa Jivan.

Mihai Fifor şi Răzvan Cuc apăr în referatul procurorilor DNA, în contextul în care mai mulți din cei implicați făceau adeseori referire la cei doi demnitari și la faptul că șpaga ar fi fost direcționată spre vârful partidului.

Înregistrările ambientale, la care participant a fost şi unul dintre colaboratorii anchetatorilor DNA Timişoara scot la iveală numele vicepreședintelui PSD Arad Mihai Fifor.

Acesta este pomenit de cei care discută atunci când vine vorba de schimbări din funcţii.

"Căprar Dorel a fost de părere că decizia de schimbare din funcţie provine de la senatorul Fifor Mihai, care la vremea respectivă îndeplinea funcţiile de Vicepremier şi Ministru de Interne: ,^Asta voi trebuie să gândiţi mă cum facem, că nu-mi place cum se mişcă lucrurile, în sensul că atacul nu e neapărat de la el, e susţinut de Mişu, şi atacul nu ştiu dacă e neapărat la tine, atacul e la Mişu, şi noi tot am insistat, bă bă, bă las-o!”, arătând că nu este de acord cum procedează acesta: „Ce mizerie, ce ură!” Horgea Cristian a completat în acel moment, arătând că vor urma şi alte schimbări din funcţii generate de influenţa politică a lui Fifor Mihai: ,^Acum e clar că ne va lua pe rând, ce am discutat noi ieri”, discutau colaboratorul DNA Bogdan Muntean şi deputatul Căprar.

Astfel, se arată în dosar, "Munteanu Bogdan a evidenţiat dificultăţile financiare prin care trece, reiterând ideea că au obligaţia de a remite acele sume de bani, mai ales că Dorel Căprar nu le-a pretins astfel de sume în mod frecvent: „Nu mi-e ... nu mi-e uşor, dar ţi-am zis, pe de altă parte nici el... Zen nu ne-a spus în fiecare zi sau în fiecare săptămână ...”.

În acest context un alt inculpat din dosar, Cristian Horgea a adăugat atunci că suma pe care Dorel Căprar trebuia să o procure este de 5.000 de euro, restul (4.000 de euro) fiind local, astfel încât este necesar ca Dorel Căprar să îşi dea acordul {„semnătura”) cu privire la schimbările intervenite în cadrul acestor instituţii.

Vreau să-l schimb pe Ispravnic, Ok., pe cine pui în loc?

Totodată, Ispravnic Cristian a mai precizat că este posibil ca rivalii lui Căprar Dorel din partid, Fifor Mihai (vicepreşedinte P.S.D. Arad) şi Tripa Florin (secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al P.S.D. Arad) să încerce să-i ştirbească această autoritate: „Nu mie. La Zen se spune ...La Zen ar trebui să-i spună: «Bă vezi că schimb la tine în parohie», adică aşa-i corect! Ca să-l anunţe. Şi vorba aia, şi dacă numeşte im alt arădean, normal ar trebui semnătura lui. Semnătură ă ... la ei înseamnă să vorbească. II accept pe ăla sau nu ... Vreau să-l schimb pe Ispravnic, Ok., pe cine pui în loc? Pe acela! Ok. îi de acord Zen? Aici îi problema. Ai înţeles ? Poate nu-l mai întreabă pe Zen. Nu-l mai întreabă pe Zen, aicea-i altă problemă, întreabă pe Fifor sau pe Tripa, înţelegi ?”

Colaboratorul DNA a remarcat cât de mari sunt interesele celor cu funcţii de conducere din cadrul Organizaţiei Judeţene a P.S.D. Arad, scriu anchetatorii, în ceea ce priveşte controlul asupra instituţiilor publice locale: „Se joacă dur, foarte dur!”, iar Ispravnic Cristian a arătat că aşa este, adăugând că, în momentul în care Căprar Dorel îşi va pierde influenţa politică în cadrul partidului, toţi funcţionarii publici promovaţi şi protejaţi de acesta îşi vor pierde funcţiile: „Foarte dur. Da, când pică Zen am zburat toţi ca potărnichile. Mă refer funcţii. Eu, Flori, clar! Care ni- s oamenii lui Zen numiţi în funcţii mă refer, da?”

În cadrul aceleiaşi discuţii, Ispravnic Cristian a mai afirmat că doar directorii din cadrul C.N.A.I.R., pot fi schimbaţi şi numiţi prin decizia directorului general, cu aprobarea consiliului de administraţie, nu şi celelalte posturi de conducere din cadrul D.R.D.P.: „Ba, cred că ştia că e greu, ştia că numai directorii îi poate f... (trivial n.ns.) prin C.A., în rest....”, ceea ce denotă că acesta cunoaşte dispoziţiile art. 20 alin. 1 lit. c din Statutul C.N.A.I.R., care prevede că directorul general C.N.A.I.R. „numeşte, suspendă sau revocă directorii executivi ai C.N.A.I.R. şi le fixează salariile, cu acordul consiliului de administraţie”, pentru restul funcţiilor fiind aplicabile dispoziţiile art. 25 din Statut, care precizează că acestea se ocupă prin concurs sau examen.

Pe un alt plaier al discuţiei Cristian Horgea i-a spus atunci lui Cristian Ispravnic că vor reuşi să contracareze influenţele celor din Caraş Severin, întrucât în acest demers se implică şi deputatul Tripa Florin: „Nu, asta se rezolvă bine ... Că ... am vorbit şi cu Florin.”

Influenţa asupra lui Răzvan Cuc, prin intermediul lui Fifor

În dosar se mai arată că Ispravnic Cristian a afirmat atunci că Tripa Florin ar putea să îşi exercite influenţa asupra lui Cuc Răzvan prin intermediului vicepremierului Mihai Fifor, la care ei, făcând parte din gruparea din jurul lui Dorel Căprar, nu pot apela direct: „Mă, da’ Florin de ce nu-i dă un telefon la pretenu’ lui, dacă-i aşa de ... săritor, să rezolve problema?!” Horgea Cristian a explicat că tocmai aceasta a făcut, i-a solicitat lui Florin Tripa să îşi exercite influenţa prin intermediul vicepremierului Fifor Mihai, iar acesta i-a cerut să îl contacteze telefonic a doua zi pentru a-i reaminti. Horgea Cristian a mai precizat că l-a apelat pe Tripa Florin în acea dimineaţă pentru a-i reaminti, iar acesta i-a promis că îşi va exercita influenţa: „Păi, eu i-am explicat situaţia. Şi o zis să-l sun dimineaţă la zece să-i aduc aminte. L-am sunat, o zis: - N-am uitat ... - Vorbesc. Ii spun la Mihai, zice.”

În după amiaza aceleiaşi zile, se arată în actele dosarului, Horgea l-a sunat din nou pe deputatul Florin Tripa pentru a afla dacă s-a întâlnit cu persoanele asupra cărora trebuia să îşi exercite influenţa, astfel cum au stabilit: „Ciao, Florin! Ce faci? ... Acuma te urci în avion?... Ai reuşit să îi zici?” Tripa Florin a răspuns afirmativ, arătând că a reuşit să se întâlnească cu acea persoană, că şi-a exercitat influenţa asupra acesteia şi că i s-a promis că problema va fi rezolvată: „Da. Păi bă ... el o zis că-i o.k.. Mai povestim ... io, când aterizez, bine?".

În articolul

Mihai Fifor și Răzvan Cuc, audiaţi la DNA Timișoara

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Fratele Mădălinei Manole, dezvăluire neașteptată! Ce a pățit artista, la câteva luni după nuntă: „S-o crezi tu, puiucule”pe a1.ro
Horoscopul pentru săptămâna 21-27 septembrie! Urmează bătăi de cap pentru toate zodiilepe a1.ro
De ce flacăra nu are umbră. Explicația este mult mai simplă decât crezipe a1.ro
Delia a izbucnit în plâns, după ce și-a adus aminte de traumele din copilărie. „Ne țineau doar în chiloți” / VIDEOpe spynews.ro
Maria Constantin iubește din nou. Când va ajunge artista la altar pentru a treia căsătorie: ”Să fie cu noroc”pe spynews.ro
Ion Ţiriac, ofertă uluitoare pentru Guvernul României: "Mâine dimineață eu le pun 30 de milioane de euro pe masă"pe antenasport.ro
Cine este şi cu ce se ocupă iubita lui Ianis Hagi: "Fac o pereche perfectă"pe antenasport.ro
Keeping Faithpe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Secretul știut doar de cei care aveau număr 'mic' la Dacie pe vremea lui Ceaușescu: 'Bă, ce ‘şti niebun la cap!'pe antena3.ro
Navalnîi somează Moscova: Dați-mi hainele înapoi! În replică, autoritățile ruse i-au dizolvat partidulpe antena3.ro
Tranzactia deceniului in industria auto. Volkswagen vinde Bugattipe cars.ro
Horoscop săptămânal, 21 - 27 septembrie. Fecioarele se concentrează pe viața profesionalăpe jurnalul.ro
Demența birocratică din timpul „ritualului” de pensionare. Dosarul, mai scump ca prima pensiepe jurnalul.ro

urmează pe observator

Social • ieri la 23:28

Incendiu la etajul 3 al unui bloc din Neamţ. Un tânăr a fost găsit mort

  • Tânărul a fost găsit mort, în apartament
  • Vecinii s-au autoevacuat
Extern • ieri la 23:05

Un tânăr şi-a lăsat cele trei pisici să se inmulţească în garsonieră, până au ajuns 120

  • Un adăpost pentru animale din Valencia caută iubitori de animale să adopte 120 de pisici, care au fost găsite într-o garsonieră, după ce proprietarul locuinţei a fost evacuat.
Economic • ieri la 22:46

Moment istoric pentru economişti. România trece la statutul de piață emergentă

  • Firmele din ţara noastră vor avea o alternativă la creditele bancare.
  • Şi Bursa de Valori de la București va fi mai vizibilă.
Social • ieri la 22:44

Sinagoga din Constanța, uitată în ruine și nepăsare

  • Prima cărămidă a grandioasei construcții a fost pusă în 1911.
  • Planurile au fost demarate la inițiativa șefului comunității evreiești de la malul mării.
Sanatate • ieri la 22:44

Mai mulţi elevi din Bucureşti, confirmaţi cu coronavirus

  • Cei patru elevi învaţă la licee sau şcoli din sectorul 4
Social • ieri la 22:42

Trenul care leagă Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, testat de mai marii statului

  • Lucrările au început anul trecut, în septembrie.
  • Costă peste 80 de milioane de euro.
Vezi toate știrile noi