Antena Meniu Search
x

Video Ministerul Sănătăţii se încurcă în decese şi declaraţii, după tragedia de la Matei Balș

A doua zi după tragedia înfiorătoare, Ministerul Sănătăţii se încurcă în decese şi declaraţii şi face o gafă de nescuzat. A anunţat moartea unei femei arse în incendiul de la Matei Balş. 20 de minute mai târziu a rectificat: femeia e vie, de fapt a murit un bărbat, care nu a fost rănit în incendiu. Fără nicio explicaţie suplimentară sau scuze.

de Redactia Observator

la 30.01.2021, 20:20

Ministerul Sănătăţii se încurcă în decese şi declaraţii, după tragedia de la Matei Balș Vezi și
  • La 24 de ore de la incendiul de la spitalul Matei Balş, anchetatorii încearcă să pună cap la cap piesele unui puzzle dramatic.
  • Anchetatorii încă nu au aflat de la ce a pornit incendiul care a ucis șase pacienți.

Bâlbele din anchetă continuă: nu există explicaţii nici pentru pacientul găsit mort, în baie, după 6 ore de la incendiu.

La 24 de ore de la incendiul de la spitalul Matei Balş, anchetatorii încearcă să pună cap la cap piesele unui puzzle dramatic: de unde a izbucnit focul care a ucis cinci oameni?

Criminaliştii poliţiei şi experţii de la INSEMEX de la Petroşani au fost astăzi înăuntru, chiar dacă au trecut 24 de ore de la producerea incendiului. Au ridicat probe de pe hol şi din saloane, dar şi din băile acestei clădiri. La cum arată interiorul totul este distrus. Se vede că a fost o deflagraţie extrem de puternică, care a spart geamuri, a rupt mobilier şi tot ce se mai afla înăuntru.

Ancheta e îngreunată şi pentru că în pavilion nu există supraveghere video. Nici pe hol, nici în saloane. La parterul clădirii erau 18 bolnavi, iar în salonul în care a izbucnit focul erau trei paturi, conectate la staţia de oxigen. 

Prima ipoteză: Instalația electrică a provocat incendiul

Prima ipoteză a anchetatorilor este că incendiul a pornit de la instalaţia electrică.

Alexandru Anghel, procuror:Nu excludem nimic, în momentul de faţă”.

Imediat după incendiu ar fi urmat două explozii.

Pacient pavilionul 5 Balş: ”Au fost şi nişte explozii, alergau infirmierele pe acolo pe hol, s-a stins lumina şi a început lumea să ţipe. Ţipau acolo. Nu ştiam ce s-a întâmplat”.

Laura Zarafin, medic ATI Colentina: ”Se poate intampla oriunde. Chiar a fost un coleg care a spus asta: că vom sări în aer atunci când tot începeau să vină pacienţi mulţi şi îndesau exact în aceste două spitale. E prea mult oxigen, mult prea mult”.

A doua ipoteză: O aerotermă a luat foc

A doua ipoteză este că ar fi luat foc o aerotermă. Deşi este ilegal să aduci echipamente de încălzire în spitale, şi la Matei Balş ca în multe alte spitale din ţară, ele există. Pentru că altfel pacienţii ar îngheţa de frig în saloane.

O fostă pacientă a povestit pentru Observator că s-a externat mai devreme tocmai din cauza frigului din pavilionul 5.

Pacientă externată Matei Balș: ”Dacă eu nu ceream externarea, puteam să fiu eu acolo! Și căciulă şi gluga de la halat în cap. Era frig, frig, frig”.

Indiferent de cauza incendiului, un lucru e cert: pavilionul construit în 1953 nu avea autorizaţie de incendiu. În baza de date a ISU figurează alte corpuri ale spitalului ca fiind autorizate. De altfel, pompierii ştiau de aceste probleme şi, în urma unui control din noiembrie, spitalul a fost amendat.

Cercetările la faţa locului s-au încheiat, dar audierile continuă la Serviciul Omoruri.

Medicul de gardă din noaptea incendiului va fi chemat în zilele următoare.

Misterele incendiului de la Balş nu se opresc aici. Încă nu ştim cum a fost posibil ca un pacient decedat să fie găsit în baie la şase ore după ce focul a fost stins. Iar bâlbele şi gafele retraumatizează familiile care au trecut deja trecut printr-un coşmar. 

Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi greșit decesul unei femei, o pacientă de 58 de ani, cu arsuri în urma incendiului. 20 de minute mai târziu, a venit rectificarea: era vorba, de fapt, de un bărbat de 70 de ani, transferat de la Balş, dar care nu a fost rănit în incendiu. 

Ministrul Vlad Voiculescu a refuzat un punct de vedere pe subiect.

Ca întotdeauna, mai-marii ţării ne promit că vinovaţii vor plăti. Şi sistemul va fi reformat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ministerul Sănătăţii se încurcă în decese şi declaraţii, după tragedia de la Matei Balș