Antena Meniu Search
x

Nicuşor Dan: „Începem procedurile pentru înlocuirea sistematică a rețelei de termoficare”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că încep lucrările pentru înlocuirea sistematică a reţelei de termoficare. Acestea vor fi plătite atât din fonduri proprii, cât şi europene.

de Monica Palade

la 18.01.2021, 12:01

Nicusor Dan în Primăria Capitalei
Nicuşor Dan: „Începem procedurile pentru înlocuirea sistematică a rețelei de termoficare” - Hepta/Mediafax/ Alexandru Dobre

„Începem procedurile pentru înlocuirea sistematică a rețelei de termoficare. E vorba de 60 de kilometri de rețea pe care îi plătim din fondurile proprii, aproximativ 90 de milioane de euro, și de 200 de kilometri de rețea, pe care o să-i plătim din fonduri europene, aproximativ 300 de milioane de euro. Este un volum uriaș de lucrări. Vrem să lucrăm simultan pe mai multe tronsoane, cu mai multe companii. Mesajul meu e că avem nevoie de toate firmele serioase din piața românească și, probabil, și europeană pentru că licitația va fi internațională”, a declarat Nicușor Dan.

Plăţi la timp vs respectarea graficelor de execuţie

Edilul Capitalei a anunţat şi că se va schimba modul de lucru şi că plăţile se vor face la timp. „În schimb, vom cere fiecăruia dintre constructori să respecte strict graficele de execuție. Vom face o mare licitație și începem în mod transparent discuțiile pe marginea caietelor de sarcini. Vrem să anticipăm de pe acum problemele care pot să apară și să le rezolvăm de la nivelul caietelor de sarcini. O să avem marți o primă discuție cu constructorii, iar o a doua discuție va avea loc marți, 26 ianuarie. Pentru întâlnirea de mâine am chemat opt mari firme de construcții, toate au confirmat, dar discuția nu este limitată la aceste opt companii”.

Furnizare sub parametri

Totodată, edilul a anunţat şi că în acest moment sunt două avarii minore care vor fi remediate în cursul acestei zile. „Însă există multe blocuri din Capitală care au furnizarea sub parametri. A fost o decizie care s-a luat. Existau două alternative: fie se merge pe funcționarea sub parametri, fie se forţa reţeaua pentru o temperatură mai mare și, implicit, o presiune mai mare, cu riscul ca ea să crape. Decizia care s-a luat la nivelul Termoenergetica a fost să se meargă pe prima variantă, a nu se forța rețeaua. Se poate produce mai mult, se poate pune presiune pentru a transmite mai mult, dar ne este frică acum, când este frig afară, să nu crape rețeaua și atunci să fim nevoiți să lăsăm o zi și jumătate-două multe blocuri fără căldură”, mai spune Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte vaccinarea, edilul a anunţat că centrele sunt pregătite. „Dacă ni se mai solicită ceva noi putem să fim gata în 10-15 zile”.

Mai multe blocuri din Bucureşti, fără căldură şi apă caldă

Anunţul lui Nicuşor Dan a venit la scurt timp, după ce mai multe blocuri din cinci din cele şase sectoare ale Capitalei au rămas fără apă caldă şi căldură.

Mai multe blocuri din sectoarele 1,2,4,5 şi 6 ale Capitalei au rămas fără căldură şi apă caldă din cauza unor avarii. Conform Termoenergetica, în fiecare dintre cele cinci sectoare, sunt zeci de blocuri care figurează cu ”parametri insuficienţi de furnizare a agentului termic”, fie numai pentru încălzire, fie şi pentru apă caldă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Nicuşor Dan: „Începem procedurile pentru înlocuirea sistematică a rețelei de termoficare”