Antena Meniu Search
x

Foto Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR PLUS pentru Ministerul Sănătăţii

USR PLUS o propune pe Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru a prelua conducerea acestei instituții,după demiterea lui Vlad Voiculescu. Propunerea a fost înaintată premierului Florin Cîțu.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 21.04.2021, 12:15

Ioana Mihailă
Ioana Mihailă - Facebook/ Ioana Mihăilă
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Ioana Mihăilă este în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, nominalizată oficial pentru postul de ministru al Sănătăţii, după demiterea. 

„Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic și cunosc îndeaproape care este situația din spitale și cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluții ferme și clare și asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. 

Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătății: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu și a medicinei de familie, precum și alocarea finanțărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă este medic endocrinolog şi deţine împreună cu soţul său o clinică medicală. A candidat la Primăria Oradea şi, potrivit propriilor declaraţii, s-a înscris în USR PLUS din prima zi de existenţă a partidului.

Deţine mai multe terenuri şi case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi şi a acordat un împrumut de 20.000 de lei pentru USR în campania electorală.

Copilăria şi studiile

După cum tocmai ea a menţionat într-o autobiografie, şi-a petrecut primii ani din viaţă, dar şi vacanţele la ţară, într-un sat mic din comuna Lăzăreni: „Acolo am învățat să iubesc natura, dar și să apreciez munca: pentru bunicii mei cea mai mare rușine erau o casă și o grădină neîngrijite, iar cel mai mare păcat era lenea. Studiile preuniversitare le-am făcut în Oradea. Îmi amintesc cu drag de arborii Sequoia din curtea Școlii Generale 14, de Parcul Petőfi, unde ne petreceam după-amiezele de vară, de colegii și de profesorii de la Liceul ”Mihai Eminescu”, și de pasiunea pe care am avut-o pentru științele exacte: fizica și chimia”.

În anul 1999 s-a mutat la Cluj-Napoca pentru a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, iar în timpul facultăţii a activat ca voluntar în organizațiile studențești, derulând alături de colegii săi activități de educație sexuală și sanitară în școlile din județ.

În vacanţele de vară a muncit prin programul „Work and Travel” în SUA, o experienţă care i s-a părut utilă, aşa cum spune ea, din toate punctele de vedere. După facultate a rămas în Cluj unde a făcut rezidenţiatul: „Clujul a fost pentru mine un mediu excelent pentru dezvoltarea competențelor profesionale, dar și un oraș cu o viață culturală intensă și diversificată. În anii petrecuți în Cluj am văzut cum poate înflori un oraș dacă susține tinerii, organizațiile non-guvernamentale, activitățile culturale și antreprenorii. Am revenit în Oradea la finalul anului 2010”

Potrivit CV-ului prezentat odată cu candidatura la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă a absolvit în 2005 Facultatea de Medicină, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca, iar din 2006, timp de patru ani, a făcut stagii de pregătire în rezidenţiat pentru specialitatea Endocrinologie la Cluj-Napoca.

Din 2011, a lucrat ca medic endocrinolog, iar din 2014 a fost coordonator medical la Clinica Medena. În perioada 2018 – 2019 a fost coordonator al pregătirii pentru procesul de acreditare ANMCS – Clinica Medena.

”M-am implicat activ în politică în 2018, atunci când am avut certitudinea că direcţia în care se îndrepta România este total îndepărtată de valorile europene. Mi-am dat seama atunci că avem 2 opţiuni: fie plecăm din ţară, fie ne alăturăm oamenilor în care credem şi contribuim la schimbare. Am ales cea de-a doua variantă şi am aderat la organizaţia ”Platforma România 100”, iar apoi la Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS)”, afirma Mihăilă anul trecut, înaintea alegerilor locale pentru primăria Oradea.

De asemenea, Ioana Mihăilă a vorbit şi despre clinica pe care o deţine împreună cu soţul său.

”În 2011 am înfiinţat împreună cu soţul meu o clinică medicală care s-a dezvoltat constant, atât ca număr de angajaţi, cât şi ca adresabilitate. Pentru că administrarea unei afaceri era pentru noi un domeniu complet necunoscut, am învăţat noţiuni de economie, am participat la workshop-uri de antreprenoriat şi la cursuri de elaborarea de proiecte, comunicare şi marketing. Am depăşit cu greu barierele birocratice, am fost descurajaţi de instabilitatea legislativă, am investit continuu pentru a ne creşte şansele în concurenţa acerbă cu marile companii de servicii medicale. Cu sprijinul şi dedicarea unei echipe competente şi harnice, am reuşit ca în 2019 să obţinem la evaluarea ANMCS cel mai mare punctaj din ţară pentru spitale neclasificabile”, a adăugat Ioana Mihăilă.

Menţionează că încearcă să nu neglijeze nici timpul petrecut cu familia şi caută activităţi în momentele în care se poate retrage, alături de cei dragi, în ciuda activităţii profesionale: „Timp liber am tot mai puțin, dar când pot să fur niște clipe, ador să merg cu bicicleta cu copiii (Maia, fiica mea care are 12 ani și Marius de 7 ani). Îmi place să citesc sau să văd un serial, ori o comedie britanică”.

Implicarea în politică

Referitor la intrarea sa în politică, a menţionat că în 2018, după participarea la protestele projustiţie s-a înscris în Platforma România 100, unde a coordonat proiectul ”Caravana Medicală”, prin care a oferit gratuit servicii medicale de specialitate persoanelor din mediul rural: „M-am înscris în PLUS din prima zi de existenţă a partidului, am coordonat campania locală de la alegerile europarlamentare şi am fost desemnată prin vot, în urmă cu un an, preşedintele Filialei Judeţene PLUS Bihor”.

În luna martie 2021 a fost numită şi Secretar de Stat, poziţie despre care a declarat: ”În urma numirii mele în funcţia de Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii, am primit atribuţii de coordonator al structurilor din cadrul ministerului care gestionează investiţiile din fonduri externe: Unitatea de implementare a proiectelor prin Banca Mondială, Unitatea de implementare şi coordonare programe, Direcţia de monitorizare a implementării proiectelor pentru spitale regionale. În acest mandat vreau să promovez măsuri care cresc accesul pacienţilor din zonele rurale şi din comunităţile defavorizate la asistenţa medicală prin investiţii în centrele comunitare şi în cabinetele de medicină de familie. Voi face, de asemenea, tot ce ţine de mine pentru a promova digitalizarea sistemului de sănătate şi operaţionalizarea registrelor de boală. Mă bucur că am alături o echipă de profesionişti, oameni harnici şi dedicaţi”, afirma ea atunci.

În această calitate, a coordonat activitățile de gestionare a investițiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe și elaborarea componentei de sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență, cea mai importantă oportunitate de investiție în infrastructură de sănătate a României.

Ce avere are Ioana Mihăilă

Conform declaraţiei de avere, Ioana Mihăilă deţine împreună cu soţul două terenuri intravilane în Oradea, obţinute prin contract de vânzare - cumpărare, iar un alt teren, de peste 500 de metri pătraţi, este obţinut prin donaţie. De asemenea, împreună cu soţul deţine trei case în Oradea, mai deţine o cotă parte dintr-un apartament din Cluj Napoca şi mai are un spaţiu comercial de 437 de metri pătraţi obţinut în 2015 prin donaţie, în Oradea, potrivit news.ro.

Are un autoturism Renault Clio şi depozite la bănci care totalizează peste 400.000 de lei. Soţul său, Marius Mihăilă, a acordat un împrumut de peste 330.000 de lei firmei Osteoprotect SRL, iar Ioana Mihăilă a acordat un împrumut de 65.000 de lei firmei Dermalite SRL. În campania electorală a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR. Anul trecut, a câştigat 14.400 de lei ca endocrinolog la Dermalite SRL, de la care a încasat şi dividende de 137.000 de lei. Soţul său a obţinut 14.400 de lei ca medic specialist radiologie la Osteoprotect SRL, de unde a încasat şi dividende.

CV pe scurt

Experiență profesională:

  • 2011 – prezent: medic endocrinolog, Oradea
  • 2014 – prezent: coordonator medical, Clinica Medena
  • 2018 – 2019: coordonator al pregătirii pentru procesul de acreditare ANMCS – Clinica Medena

Studii:

  • 2006 – 2010: Stagii de pregătire în rezidențiat pentru specialitatea Endocrinologie, Cluj-Napoca
  • 1999 – 2005: Facultatea de Medicină, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca

Formare continuă:

  • Cursuri ale Societății Europene de Endocrinologie, competență în ecografie endocrină, certificare în osteodensitometrie – ISCD
  • Programul UNCTAD/ EMPRETEC pentru antreprenori – 2012
  • Motivational interviewing – Cluj School of Public Health – 2017

Limbi străine: engleză, franceză

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR PLUS pentru Ministerul Sănătăţii