Video O femeie din Brăila sună cel puţin o dată pe oră la 112. Operatorii o cunosc deja după voce. Se simte ameninţată de o persoană pe care nu a văzut-o
Doi români sunt spaima operatorilor de la 112. Au sunat anul trecut de 32 de mii de ori la serviciul de urgenţă fără nicio urgenţă. Operatorii au început să o cunoască după voce pe o femeie din Brăila, care îi sună cel puţin o dată pe oră. Se simte ameninţată de o persoană pe care nu a văzut-o niciodată. Patru milioane de oameni au ţinut anul trecut linia ocupată la 112 deşi nu aveau nevoie de ajutor de la salvare, pompieri sau poliţie.
Această femeie are 67 de ani şi zero îngrijorări pentru valul de apeluri fără motiv la 112. Singură pe lume, a sunat la Poliţie de 30 de ori pe zi anul trecut, adică cel puţin o dată pe oră.
Pensionară: Dimineaţa în special. Şi la prânz că, iarăşi, probleme. Am sunat în special ca să anunţ poliţia să-şi ia măsurile care trebuie. Am chemat şi salvarea din cauză că mi se făcea rău.
Aseară a sunat ultima oară la 112 şi, ca de fiecare dată, le-a spus poliţiştilor că cineva îi vrea răul.
Pensionară: Sunt agasată de persoana aceea care consider că nu e sănătoasă şi are de bălmăjit toate prostiile. Mă ameninţă, m-a şi ameninţat cu moartea.
Ameninţările nu au fost niciodată confirmate de autorităţi, iar pensionara a fost sancţionată cu două mii de lei amendă. Dacă legea ar fost aplicată, ar fi avut de achitat cel puţin 22 de milioane de lei pentru toate apelurile inutile.
Din cele zece milioane de apeluri unice la 112 de anul trecut, aproape jumătate au fost neîntemeiate
Catalin Chirca, purtător de cuvânt STS: Urgenţele au reprezentat 57,82% din numărul total al acestor apeluri. Diferenţa de patru milioane de apeluri au fost non-urgente. Au fost persoane care au sunat la 112 să se intereseze despre starea vremii sau despre mersul trenurilor, să facă comenzi de mâncare sau să comande taxiuri. Au fost persoane care au sunat să se intereseze despre pensiile sociale sau alte servicii de stat.
Geta Conţescu, operator dispecer ISU: Sunt anumiţi pacienţi care când vine seara, mai ales şi pe frigul ăsta, sună că vor la spital, vor şi ei să mănânce sau să facă o baie. Am avut cazuri când ei au zis că au zăpada foarte mare în curte şi nu pot să aştepte.
Românul care a sunat cel mai mult la 112, degeaba, anul trecut a fost un bărbat din Argeş
Bărbatul a sunat de 21.000 de ori, adică de 1.700 de ori pe lună. De cele mai multe ori i-a insultat pe operatori, iar în alte cazuri nu a scos niciun sunet.
Diana Bulai, psiholog: Sunt unele persoane care sună pentru că pur şi simplu nu au cu cine să vorbească şi caută suport din acest punct de vedere. Există şi problematica de sănătate mintală a unor persoane care astfel caută validare socială şi doresc pe cineva care să îi asculte. Poate fi o greşeală, copii lăsaţi nesupravegheaţi, pot fi adolescenţi care doresc să atragă atenţia grupului şi să facă glume care să-i scoatî în evidenţă, pot fi persoane în vârstă, singure, care nu au o reţea de suport adecvată şi în acest caz nu ştiu unde anume să caute informaţia.
Astăzi, un gălăţean a fost amendat cu 500 de lei după ce săptămâna trecută i-a mințit pe polițiști că a fost lovit de o mașină. În realitate, alunecase pe gheață. Autorităţile îi sfătuiesc pe toţi românii să sune la numărul unic de urgenţă 112 doar în cazuri extreme pentru a nu ţine linia ocupată în timp de alţi oameni au cu adevărat nevoie de ajutor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰