Antena Meniu Search
x

Video De pe pârtie, direct la spital: Zeci de schiori au căzut ca secerați, din cauza "figurilor" complicate și a lipsei de experiență

Bucuroşi că în sfârşit au zăpadă destulă, mii de schiori au aglomerat staţiunile. Au apărut, însă, necazurile, din cauza forfotei de pe pârtii. Salvamontiştii din toată ţara au primit aproape 150 de apeluri de ajutor în 24 de ore, probabil cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi. Cele mai multe cazuri au fost în Poiana Braşov, din cauza vitezei prea mari şi a schiorilor neexperimentaţi, care au încercat figuri complicate. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 12.02.2023, 20:14

Vezi și

A fost un weekend nefast pentru turiştii. 146 de adulţi şi copii au cerut ajutor de la salvamontişti, în mai puţin de 24 de ore, în staţiunile din toată ţara. 

Cătălin Petrescu, salvamont Poiana-Braşov: Pârtii foarte bune, vreme foarte bună, deci condiţii meteorologice cu vizibilitate foarte bună, asta a însemnat că practicaţii au mers cu schiurile sau s-au dat cu placa mult mai tare decât o fac în mod curent şi atunci de aici au apărut şi accidentele.

Din cauza vitezei sau a lipsei de experienţă, mulţi schiori au căzut ca seceraţi

Unii au avut noroc şi s-au ridicat rapid, alţii au încercat să se ferească din calea celor care coborau cu viteză.

Pe acelaşi subiect

Tudor Georgescu, instructor de schi: Trei le-am văzut eu, multe agăţări, greşeli individuale, iar unul a fost o buşitură. Cu ce am putut eu să ajut? Am marcat locul accidentului prin punerea schiurilor în X şi aşa mai departe încercând să văd victima dacă e ok.

Salvamontiştii din Poiana Braşov au avut ieri atât de multe apeluri de urgenţă, încât abia astăzi au putut să facă bilanţul. Zeci de turişti au plătit distracţia de pe pârtie cu un drum la spital. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Pârtiile bine amenajate şi zilele libere sunt două din condiţiile în care se produc foarte multe accidente pe pârtie. În mai puţin de nouă ore de funcţionare a domeniului schiabil, 24 de schiori şi snowboarderi au avut nevoie de intervenţie Salvamont. 

Salvamontiştii le recomandă schiorilor să fie prudenţi mai ales când zăpada de pe pârtii este artificială

Un alt sfat vine din partea antrenorilor profesionişti de pe pârtiile domeniului Şureanu, din Alba, unde s-a schiat toată ziua, chiar şi în condiţii de ceaţă. 

Radu Nicula - monitor de schi: Casca, mega, mega importantă. Doamne fereşte, se bagă cineva în noi, noi ne băgăm în cineva. Ochelari, acum avem ceaţă, un ochelari cu lentilă galbenă, lentilă portocalie pentru ceaţă, iarăşi recomand o platoşă, e foarte importantă pentru coloană. Sunt protecţii pentru genunchi, pentru încheieturi.

Riscul există şi dacă nu suntem pe schiuri. O tânără de 21 de ani a fost transportată de un elicopter SMURD, după ce a făcut un accident cu ATV-ul în zona pârtiei Vârtop-Arieșeni. Fata a ajuns la spitalul din Oradea cu traumatisme severe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » De pe pârtie, direct la spital: Zeci de schiori au căzut ca secerați, din cauza "figurilor" complicate și a lipsei de experiență