Antena Meniu Search
x

O femeie, scafandru, a fost prima femeie din România comandant de navă de război. Să o cunoaştem

România se mândreşte astăzi şi cu femeile din armată! Sunt prezente în teatrele de operaţiuni sau la instrucţie, în cele mai grele situaţii.

Vezi și

România se mândreşte astăzi şi cu femeile din armată! Sunt prezente în teatrele de operaţiuni sau la instrucţie, în cele mai grele situaţii, alături de camarazii lor bărbaţi. O femeie scafandru este comandant de navă de război. Este singura din toată ţara care execută misiuni atât la suprafaţă, cât şi la zeci de metri adâncime.

Portul Constanţa, ora 7.00! Vedeta navală Venus părăseşte cheul! La bord se află 35 de oameni, militari şi civili. De siguranţa lor răspunde comandantul, locotenent Lucia Zbranca, o tânără de 28 de ani. Este singura femeie din armata română care execută misiuni deasupra apei, dar şi dedesubtul ei. "Eu am 62 de kg şi echipamentul 18, butelia şi încă 6 lesturi."

Astăzi, are de verificat corpul navei, o operaţiune pe care o face periodic. Apoi, va coborî pe fundul mării la 25 de metri adâncime. Ne invită alături de ea, lucru pe care nu-l putem refuza.

Marea este linştită astăzi. Şi limpede. Dar nu avem prea mult noroc. Vedem doar meduze. 

Pe acelaşi subiect

În tot acest timp, la comanda navei trece tot o femeie, Ana Blanariu. Şi ea este comandant, pe o altă vedetă rapidă, Saturn. Astăzi însă, îşi secondează colega. Şi-ar fi dorit să devină pilot de avioane. A ajuns, în schimb pe mare. Nu regretă nicio secundă că a ales această carieră.

Trec 30 de minute de când am intrat în apă. Oxigenul din butelii se termină iar frigul ne pătrunde încet în oase. Ieşim la suprafaţă, unde apa este mai caldă. Aici, Lucia ne mărturiseşte: "A fost greu, prima femeie în armată, a fost greu prima femeie comandant de navă şi suntem mai multe acum."

Misiunea este doar pe jumătate terminată pentru ea. Schimbă costumul de scafandru cu cel de ofiţer şi trece din nou la comandă. Pe navă are loc o testare la care participă scafandri din mai multe judeţe.

După 6 ore petrecute pe mare, ziua se încheie cu bine. Toţi scafandrii trec examenul iar nava se întoarce în siguranţă la mal. Încă o misiune îndeplinită!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » O femeie, scafandru, a fost prima femeie din România comandant de navă de război. Să o cunoaştem