Antena Meniu Search
x

Se schimbă regulile pentru pacienții COVID. Vindecarea asimptomaticilor, stabilită de medicii de familie

Pacienții infectați cu coronavirus dar asimptomatici, care stau acasă în izolare, vor fi declarați vindecați de medicul de familie, iar retestarea lor după 14 zile nu mai este necesară, arată un ordin al ministrului Sănătății, publicat miercuri seara în Monitorul Oficial.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.09.2020, 11:15

  • Medicii de familie vor fi cei care vor declara vindecat un pacient Covid rămas în izolare acasă, asimptomatic ori cu formă ușoară de boală.
  • Pacienții aflați în spital vor fi externați după minimum 72 de ore de absență a simptomelor, ori după 10 zile de la internare și lipsa febrei

Noul Ordin al ministrului Sănătății de referă la modalitatea de aplicare de către Direcțiile de Sănătate Publică, de către INSP, spitale, serviciile de ambulanță și medicii de familie a măsurilor în situația de risc epidemiologic generată de COVID-19.

Potrivit documentului, traseul urmat de un pacient cu simptome de infecție respiratorie acută este următorul: sună la 112 și la medicul de familie, apoi așteaptă ambulanța care îl va transporta la o unitate medicală pentru o examinare a simptomelor. Dacă are simptome grave, este internat în spital, i se acordă îngrijiri și i se face între timp testul.

Pacienții asimptomatici, sau cei cu simptome ușoare, pot fi izolați în spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă, în funcție de ce decide medicul.

În esență, formele medii și severe vor fi internate în spitale care au terapie intensivă, iar perioada de internare o stabilește medicul.

Pacienții simptomatici cu forme ușoare, ori asimptomatici dar cu factori de risc, pot fi externați din spital după minimum 72 de ore de absență a simptomelor sau după 10 zile de la internare și lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei de cel puțin 3 zile.

Testare de control se va efectua în ziua anterioară externării.

Traseul pacientilor COVID-19

Vindecarea asimptomaticilor rămași acasă, stabilită de medicii de familie

Asta înseamnă că pacienții nu mai sunt nevoiți să se întoarcă la spital, ori în clinici pentru retestare, după 14 zile de izolare.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza monitorizării zilnice telefonice, prin consultație medicală la distantă, ce va urmări stare de stănătate a pacientului.

Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală trimisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță Direcției de Sănătate Publică județene/ a municipiului București, ce are obligația introducerii statului de vindecat în platforma CORONAFORMS în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii. 

În cazul acestor asimptomatici, nu va mai fi necesară retestarea după cele 14 zile de izolare și își pot relua activitatea, pot merge la serviciu, dar cu condiția ca alte zece zile, după cele 14 de izolare, să păstreze distanța față de colegii de serviciu, de exemplu, și să poarte mască.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Se schimbă regulile pentru pacienții COVID. Vindecarea asimptomaticilor, stabilită de medicii de familie