Antena Meniu Search
x

Video Orori într-un centru psihiatric din Bucureşti, descoperite de reporterii Observator. Mărturia şocantă a unei femei, care are sora internată acolo

Scene şocante într-un centru de recuperare neuropsihiatrică din subordinea Protecţiei Sociale Sector 2. Doi pacienţi au fost filmaţi în timpul unor acte obscene. În timpul orelor de vizită, cu asistenţi, îngrijitori şi rudele celor internaţi ca public. În plus, familiile pacienţilor reclamă şi abuzuri sexuale comise în centru. Autorităţile au început o anchetă, deocamdată, fără nicio concluzie. După sesizarea Observator, Poliţia Capitalei a început anchetă penală pentru neglijență în serviciu şi ultraj contra bunelor moravuri. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 07.09.2023, 13:59

Vezi și

Ruda unei paciente internate în centrul de recuperare neuropsihiatrică numărul 1 din subordinea Protecţiei Sociale Sector 2 a filmat imaginile revoltătoare ziua în amiaza mare. Doi bărbaţi, pacienţi ai centrului, stau întinşi pe iarbă în curtea instituţiei, în timp ce se autosatisfac sexual. Imaginile i-au şocat pe ceilalţi pacienţi, dar îngrijitoarele au trecut pe lângă ei ca şi cum nu se întâmpla nimic nefiresc. Aşa este procedura, spun asistentele care afirmă totuşi că aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată în centru. 

CAMERA ASCUNSĂ. Asistentă: Ei devin agresivi. În momentul în care persoana are instinct sexual activ şi în momentul acela simte nevoia să facă acel lucru, nu îl poţi stopa. Este de preferat să nu îl întrerupi.

Reporter: Şi nu îi afectează pe ceilalţi pacienţi văzând asta?

Asistentă: Păi nu. Tocmai asta e ideea. Că nu ar trebui să se întâmple... În văzul celorlalţi. Da. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Milea, reporter Observator: Încă din luna iulie, DGASPC Sector 2 a început o anchetă la centrul de recuperare neuropsihiatrică. Sunt cercetaţi disciplinar acum asistenţii, îngrijitoarele dar şi directorul general. 

Directorul centrului ştie despre toate problemele

Directorul centrului, suspendat între timp de Direcţia de Asistenţă Socială, ştie despre aceste probleme. 

Alexandru Giulea, directorul suspendat al centrului: Este chiar un incident regretabil. Nu este normal să se întâmple aşa ceva. Dar câteodată lucrurile astea nu se întâmplă şi câteodată se întâmplă. 

În apărarea ei, conducerea centrului arată un document semnat de un medic rezident şi un psiholog, dar fără parafă. Doctorii recomandă angajaţilor să acţioneze prudent când descoperă pacienţi care îşi satisfac nevoile sexuale, pentru că pot fi atacaţi. Psihiatrii sunt de acord, până la un punct.  

Cristina Bredicean, medic primar psihiatrie, membru Asociaţia Română de Psihiatrie: Aceste acte de autostimulare este bine să se desfăşoare într-un cadru restrâns. Nu în spaţiul public, pentru că în spaţiul public deja intrăm într-o altă discuţie cea legată de exhibiționism. 

Pacienţii agresivi i-ar abuza sexual pe ceilalţi, fără ca îngrijitoarele să intervină

Controlul DGASPC nu s-a încheiat încă şi în continuare în centru sunt 70 de pacienţi cu afecţiuni psihice grave. Zeci de sesizări au fost trimise directorului de sora unei tinere internate acolo. Femeia din centru suferă de autism şi retard psihic. Sora ei acuză şi alte nereguli. Spune că pacienţii agresivi îi abuzează sexual pe ceilalţi, fără ca îngrijitoarele să intervină. 

Aparţinătoare: Sora mea este abuzată şi personalul ştie de aceste lucruri. Am găsit şi vânătăi pe corpul ei. 

Femeia care a făcut reclamaţii a fost bruscată de angajaţi

La ultima vizită în centru, femeia care a făcut reclamaţii a fost bruscată de angajaţi. 

Aparţinătoare: Nu vedeţi că filmaţi? Nu se poate! Vă bateţi joc de sora mea! Nu ne batem joc de nimeni. Dumneavoastră vă bateţi joc de noi. Asta e bătaie de joc. Nu aveţi voie să daţi în mine. Nu e normal!

CAMERA ASCUNSĂ. Asistentă: Nu abuzează nimeni. Au alte preocupări, adică merg la educaţie, desenează, colorează. 

Conducerea DGASPC Sector 2 promite sancţiuni aspre

Rudele celor internaţi în acest centru se plâng şi că pacienţii nu sunt îngrijiţi, băile sunt murdare, nu au săpun şi hârtie igienică. După sesizări, au apărut şi produse de igienă. Conducerea DGASPC Sector 2 promite sancţiuni aspre, în urma anchetei. "Vă asigur că la finalizarea cercetărilor voi dispune cele mai aspre măsuri, în condiţiile legii pentru a evita, pe viitor, producerea unor incidente similare", a transmis DGASPC Sector 2.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Orori într-un centru psihiatric din Bucureşti, descoperite de reporterii Observator. Mărturia şocantă a unei femei, care are sora internată acolo