Antena Meniu Search
x

Video "Familiile ştiu!" Cât plăteau aparţinătorii celor internaţi în azilul din Sectorul 4, unde bătrânii erau culcaţi pe jos, pe saltele fără aşternuturi sau perne

Imagini de groază într-un azil din Sectorul 4! 18 vârstnici au fost găsiţi de autorităţi înghesuiţi într-un demisol, pe saltele şi o canapea! Culmea, centrul de îngrijiri fusese închis şi în urmă cu o lună pentru că funcţiona fără aviz. Patronii au ignorat măsura luată de autorităţi şi au continuat să încaseze bani de la beneficiari. Bătrânii care nu pot fi luaţi de aparţinători vor fi mutaţi în alte azile. 

de Redactia Observator

la 23.08.2023, 19:44

Vezi și

Autorităţile au avut un şoc. Bătrânii dormeau înşiraţi pe saltele aşezate direct pe jos, fără aşternuturi sau perne, în demisolul azilului din Sectorul 4. Pentru fiecare din ei, aparţinătorii plăteau peste 3.000 de lei pe lună.

Centrul, închis cu o lună în urmă

Din cauza deficienţelor, centrul de îngrijire a fost închis de autorităţi în luna iulie. Reprezentanţii azilului au contestat măsura în instanţă şi au continuat să funcţioneze. 

Cristina Filip, reporter Observator: Deşi azilul funcţiona fără aviz, 50 de vârstnici erau cazaţi aici. Pe 18 dintre ei, poliţiştii i-au găsit la demisol, dormeau pe saltele puse direct pe podea, iar mulţi dintre ei s-au plâns de faptul că nu primesc apă rece de băut. 

Pe acelaşi subiect

Aparţinătoare: Nu au apă rece! Deci pe călduri de 40 de grade, ce am constat de ieri până azi, mama deja a făcut bubiţe că nu are apă rece.

Ce nereguli s-au găsit în luna iulie

Încă din luna iulie, DSP a constat că azilului îi lipsea autorizaţia de funcţionare, nu avea personal suficient şi nici mobilier adecvat. Şi Protecţia Consumatorului a găsit nereguli. Azilul a fost amendat în urmă cu o lună cu 25.000 de lei şi s-a decis relocarea beneficiarilor. Lucru care nu s-ar fi întâmplat. Un aparţinător susţine că nu a aflat de probleme nici până în ziua de azi. 

Cazul vine la mai puţin de o lună de când în azilul groazei din Mureş, şapte persoane au fost descoperite în condiţii inumane, într-un beci, fără apă, fără mâncare şi fără tratament.

Peste 100 de cămine închise în ultimele luni

În România, funcţionează în sistem public şi privat 751 de centre de îngrijire a persoanelor vârstnice. Peste 100 au fost închise de autorităţi numai în această vară. Cel puţin pe hârtie...

Printr-o scrisoare adresată guvernului de la Bucureşti, înalţii oficiali europeni au declarat răspicat că nu acceptă maltratarea persoanelor vulnerabile şi cer ca ministrul Muncii să ia măsuri concrete și să rezolve criza din sistemul de îngrijire.

 Nicolas Schmit, comisarul european pentru drepturi sociale: "Folosesc această ocazie pentru a-mi exprima îngrijorarea profundă cu privire la evoluția legată de maltratarea foarte gravă a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități. Comisia a fost îngrozită de această situație dramatică, deoarece nu acceptăm maltratarea persoanelor vulnerabile în UE. Îmbunătățiri și acțiuni mai concrete trebuie realizate în domeniul dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități și al furnizării de îngrijiri de înaltă calitate, la prețuri accesibile, pe termen lung."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Familiile ştiu!" Cât plăteau aparţinătorii celor internaţi în azilul din Sectorul 4, unde bătrânii erau culcaţi pe jos, pe saltele fără aşternuturi sau perne