Antena Meniu Search
x

Video Părinţii elevilor cu nevoi speciale scoşi în stradă de decizia ISJ Cluj de a închide şcoala de la Turda. Ce soluţii au propus autorităţile

Câteva zeci de persoane, părinţi şi copii cu nevoie speciale, au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Aceştia cer înfiinţarea unei şcoli speciale în zona Turda, pentru a nu mai fi nevoiţi să parcurgă un drum de peste 30 de kilometri, până în Cluj-Napoca. Soluţia dată de Inspectorat a fost integrarea în învăţământul de masă, însă părinţii spun că micuţii se simt marginalizaţi de colegi.

de Redactia Observator

la 08.09.2023, 09:05

Vezi și

Parintii alaturi de copiii lor au mers in fata inspectoratului Scolar judetean Cluj pentru a cere infiintarea unei scoli speciale la Turda, pentru ca in zona respectiva nu exista niciuna. Pana in iunie, elevii cu nevoi speciale aveau la dispozitie doua clase intr-un liceu din oraş, extensie a unei scoli speciale din Cluj, dar cladirea nu mai indeplinea conditiile.

Mama unui elev: "Noi nu am fost înştinţaţi de situaţie decât foarte târziu."

Ca soluţie, liceul special de la Cluj le-a oferit elevilor transport gratuit, o masă caldă şi cazarea în clădirea unui internat, însă părinţii susţin că cei mici nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva. 

"Dimineaţa de la 8 până când are stare, când văd că nu mai are răbdare plec acasă." 

Pe acelaşi subiect

"Pentru că e naveta şi sunt foarte agitaţi copiii cu nevoi speciale." 

"Să duci două- trei nore un copil cu dizabilităţi, cu rău de maşină, cu alte probleme, nu. Nu putem ieşi nici măcar într-un parc de distracţii cu copilul."

Cei de la Inspectoratul Scolar spun în schimb că sălile de la Turda nu mai respectau deloc normele de igienă şi, în plus, e foarte greu să găseasca şi dascăli care să faca naveta acolo pentru doar două clase.

Marinela Marc, ISJ Cluj: "În urma controalelor pe care le-am făcut, ne-am dat seama că nu putem vorbi de un proces educaţional de calitate acolo pentru că sunt cadre ditactice care nu acceptă să facă naveta pentru o singură clasă la Turda."

Noua lege a educației incurajează integrarea elevilor cu nevoie speciale în învăţământul de masă şi chiar prevede o suplimentare cu 75% a costului standard pe fiecare elev integrat, însă şcolile nu dispun de personalul necesar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Părinţii elevilor cu nevoi speciale scoşi în stradă de decizia ISJ Cluj de a închide şcoala de la Turda. Ce soluţii au propus autorităţile