Antena Meniu Search
x

PERCHEZIŢII DE AMPLOARE la CFR Marfă. Şefii companiei, acuzaţi că au vândut vagoane la fier vechi, RIDICAŢI DE MASCAŢI (VIDEO)

Update ora 14:10 - Primii angajaţi ai CFR Marfă au ajuns la sediul DIICOT Timişoara, pentru a fi audiaţi în dosarul privind vânzarea vagoanelor de tren casate, la fier vechi, aceştia declarând jurnaliştilor că ei doar au verificat vagoanele care urmau să fie trimise la fier vechi.

Angajaţii CFR Marfă care au fost aduşi la sediul DIICOT Timişoara au declarat iniţial că sunt simpli angajaţi şi nu ştiu de ce sunt chemaţi.

Apoi, unul dintre cei care urmează să fie audiaţi a susţinut că el şi colegii lui doar au verificat vagoanele înainte de a fi trimise la fier vechi.

„Noi aşa am înteles, că era un contract de vânzare a vagoanelor cu firma de la Călaraşi. Erau casate. De la sucursală ne-au înştiinţat că au băgat în cont cinci miliarde şi urmează să taie 200 de vagoane de pe Regionala CFR Timişoara. Ne-am dus, am verificat osiile, noi atâta am făcut, reviziile, am luat seriile şi am verificat ca fiecare vagon să fie tăiat în parte. Osiile erau din oţel special şi vagoanele erau ruginite, putregai”, a spus unul dintre angajaţii CFR Timişoara adus la audieri la DIICOT.

Pe acelaşi subiect

Update ora 8:05 - Întreaga conducere executivă a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A, în frunte cu directorul general Mihuţ Crăciun, este implicată în gruparea infracţională vizată de percheziţiile care au loc, în această dimineaţă, în Bucureşti şi în nouă judeţe, spun procurorii DIICOT. 

-----------------------------

Percheziţii de amploare, această dimineaţă, într-un dosar instrumentat al DIICOT vizând CFR Marfă. Descinderile au loc, în paralel, în Bucureşti şi în nouă judeţe şi vizează 40 de persoane, iar prejudiciul depăşeşte 6 milioane de euro.

Potrivit Poliţiei Române, "este vizat un grup infracţional care ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deşeurilor feroase din Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate".

Astfel, la această oră, poliţiştii structurilor de combatere a criminalităţii organizate şi cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală fac 63 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman şi Dâmboviţa.

"În cursul anului 2016, la nivelul unei societăţi de transporturi feroviare s-a constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport. Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deşeurilor feroase din Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate", arată DIICOT.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri Bucureşti, în baza unei proceduri de licitaţie deschisă a 2.450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deşeu fier vechi greu” şi “deşeu fier vechi special” (oţel), categorii de deşeuri cu o valoare de piaţă net superioară. Preţul de achiziţie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, în condiţiile în care preţul mediu practicat pentru “deşeu fier vechi greu” era de 175,88 euro per tonă, iar pentru “deşeu fier vechi special” (oţel) era de 218,90 euro per tonă.

Astfel, cei în cauză ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul “deşeurilor fier vechi special” (oţel) şi cu 46,56% în cazul “deşeurilor fier vechi greu”.

Prejudiciul cauzat societăţii de transport prin activitatea infracţională este de 6.313.748 de euro, mai spun procurorii DIICOT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » PERCHEZIŢII DE AMPLOARE la CFR Marfă. Şefii companiei, acuzaţi că au vândut vagoane la fier vechi, RIDICAŢI DE MASCAŢI (VIDEO)