Antena Meniu Search
x

Pfizer anunță că va reduce temporar livrările vaccinului anti-COVID în Europa, de săptămâna viitoare

Preşedintele Klaus Iohannis a fost vaccinat astăzi cu serul Pfizer. si ne'a asigurat ca ,,Este sigur, eficient şi ne va scoate din pandemie". Şase milioane de români se vor putea vaccina începând de azi. Vârstnicii, bolnavii cronic şi angajaţii din cele mai importante domenii vor avea prioritate în perioada următoare. Vestea proastă este că gigantul american care produce dozele a anunţat că va reduce pentru o perioadă livrările în Europa.

de Redactia Observator

la 15.01.2021, 19:38

Vezi și
  • În România a început a doua etapă de vaccinare anti-COVID
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Laboratorul american Pfizer a avertizat vineri cu privire la o scădere, ”începând de săptămâna viitoare”, a livrărilor vaccinului împotriva covid-19, care va afecta Norvegia şi Europa, într-o perioadă în care îşi va îmbunătăţi capcitatea de producţie, au anunţat autortăţile norvegiene, scrie.

”Reducerea temporară va afecta toate ţările europene”, a anunţat într-un comunicat Institutul norvegian de sănătate publică (FHI). ”Pentru moment, nu este clar cât timp anume va dura ca Pfizer să atingă o capcitate de producţie maximă - care va creşte de la 1,2 la două miliarde de doze” pe an, adaugă institutul.

FHI nu precizează amploarea globală a reducerii livrărilor către Europa, însă anunţă că se aşteaptă să primească, săptămâna viitoare, 36.075 de doze în loc de 43.875 de doze cât aştepta anterior - o scădere cu 17,8%.

În vederea unei compensări a acestei scăderi, Norvegia anunţă că va recurge la stocul de vaccinuri pe care l-a constituit la primirea primelor doze.

Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană (UE), însă este asociată uniunii în numeroase domenii, inclusiv în cadrul achiziţionării de vaccinuri împotriva covid-19 negociate de către Comisia Europeană (CE).

Citeşte şi: Klaus Iohannis, vaccinat anti-COVID la Spitalul Militar "Carol Davila"

Etapa a doua de vaccinare, în România

Oficialii reponsabili de campania de vaccinare din România au anunțat că de vineri, intrăm în cea de-a doua etapă a imunizării. Până acum au fost vaccinate doar persoanele din sistemul de sănătate și cel al protecției sociale. Urmează vârstnicii și cei cu boli cronice, predispuși la forme grave de Covid-19.

Primii pe listă, în a doua etapă a campaniei de vaccinare, vor fi vârstnicii şi cei cu boli cronice. Pacienţii cu diabet, obezitate, boli metabolice, cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice, cei cu boli autoimune şi cu imunodepresii severe vor avea prioritate.

Aproximativ 5,5 milioane de români ar urma să se vaccineze în această etapă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Pfizer anunță că va reduce temporar livrările vaccinului anti-COVID în Europa, de săptămâna viitoare