Prima reacţie a lui IPS Teodosie, despre adevărata sa avere

De Monica Palade.
Publicat: 10.03.2021, 14:56.
Actualizat: 10.03.2021, 14:56

După ce presa a scris că veniturile lui IPS Teodosie au explodat în ultimii ani, arhiepiscopul Tomisului a avut o primă reacţie şi susţine că banii pe care îi primeşte sunt prevăzuţi de lege. Totodată, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie susţine că nu deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia.

Prima reacţie a lui IPS Teodosie, despre adevărata sa avere

Inquam Photos / Sabin Cristoveanu

În 2016, conform declaraţiei de avere, ÎPS Teodosie nu deţinea nimic. Patru ani mai târziu, acesta îşi rotunjise veniturile, după cum scriu publicaţiile. De la Universitatea Ovidius din Constanța, unde ÎPS Teodosie este directorul școlii doctorale de Teologie, capul bisericesc câștigă aproximativ 158.000 de lei, adică aproape 13.168 de lei pe lună. La acești bani se mai adaugă și alți 14.000 de lei pe lună de la Arhiepiscopia Tomisului. Doar din aceste activităţi, Înalt Prea Sfinţitul câştigă cât preşedintele Klaus Iohannis.

Presa susţine şi că Arhiepiscopul Tomisului deţine și complexul de la Dorna Arini, ridicat pe o suprafață de 20 de hectare, unde este un hotel de trei stele, spații de producție, sală de conferințe, restaurant și bază de tratament balnear. Afacerea este finanțată în mare parte din fonduri alocate de Secretariatul de Stat pentru culte. Teodosie mai are și un teren intravilan la Techirghiol, dobândit în 2014 în urma unei donații, dar și un teren la Vatra Dornei, de 2,6 hectare.

IPS Teodosie, prima reacţie despre averea sa

Arhiepiscopia Tomosului a avut o primă reacţie după ce presa a scris despre averea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. "IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii.

Arhiepiscopia Tomisului constată cu mâhnire și îngrijorare faptul că, de câteva zile, în anumite publicații au apărut informații despre presupusa „avere” a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ceea ce ne provoacă aceste reacții nu sunt informațiile publice, firești, despre veniturile Arhiepiscopului, cât minciunile și interpretările tendențioase.

Pentru corecta informare a publicului, precizăm următoarele:

1. Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabilește veniturile reprezentaților tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Așadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorități, și nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcțiile clericale și universitare pe care le deține. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparația veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Președintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolșevicii agitau masele spre lupta de clasă.

Adevărul despre complexul de la Dorna Arini

2. Arhiepiscopul Teodosie NU deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia. Complexul este deținut de o Fundație, în care IPS Teodosie este doar membru și Președinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară „știrea”, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea și anexele ei.

3. Finanțarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată, NU din fonduri „aproape în totalitate de la Guvern” cum pretind mincinoșii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deși ar îndeplini condițiile legale, fiind canonic in jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

4. IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toți ceilalți acuzați de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendențioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăția IPS Teodosie.

5. IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți. Ca atare, el nu poate deține averi personale, așa cum interzice Regulamentul monahal, art. 41: „Nu este îngăduit starețului și nici unui monah să posede bunuri personale ca: mașini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.”. Așadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii.

Înțelegem că activitatea recentă, din pandemie, a Arhiepiscopului Tomisului poate să producă neplăceri unora. Nu pot fi mulțumiți toți. Dar considerăm că este total deplasat ca unii jurnaliști să apeleze la vechi metode comuniste de arătare cu degetul la gazeta de perete, pentru a arunca o umbră asupra persoanei sau activității IPS Teodosie. Motiv pentru care am făcut aceste precizări.
Vă mulțumim și ne rugăm Bunului Dumnezeu să dea tuturor un Post Mare binecuvântat și liniștit", scrie într-un comunicat de presă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 16 mai 2021. Taurii trebuie să aibă grijă de sănătate. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Reacții secundare ciudate pentru tânăra vaccinată din greșeală cu 4 doze: Bea și 7 litri de apă pe zi.
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro