Antena Meniu Search
x

Video ”Am 91 de ani. N-am crezut că mai trăiesc război”. O bătrână din Popricani le deschide casa refugiaților din Ucraina

În războiul dintre Rusia şi Ucraina, românii sunt solidari şi îşi deschid casele să-i primească pe refugiaţi. Oamenii îi aşteptă pe ucraineni cu o masă caldă, dar şi cu un loc unde să poată dormi în siguranţă. Localnicii sunt impresionaţi de situaţia celor care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, mai ales că unii dintre ei au fost la rândul lor refugiaţi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 18:07

Vezi și

Întrebată dacă a crezut că va mai ajunge să trăiască în viaţa asta încă un război, o bătrână din Popricani, Iaşi, răspunde: "Am 91 de ani. N-am crezut". Avea doar 15, în anul în care a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial şi ştie cât este de important ca, în vremuri grele, cineva să îţi deschidă uşa. "Pe timpul războiului am fost şi noi duşi tocmai până la Sfânta Mare, aproape de Prut, încolo am fost duşi. Am stat de cum e timpul acum şi până toamna", povesteşte ea. "Doi fraţi am, morţi în război. Tata a venit tot aşa, din război, şi a murit acasă."

Românii sunt gata să primească refugiaţii din Ucraina în case

Şi nora femeii a îndurat urmările războiului. Tatăl ei a fost luat prizonier. "I-aş primi, le-aş face şi mâncare. Mai ales că-s cu copii mici, cu căruţuri, cu o plasă de haine, nemâncaţi. Ţi-e milă de ei, că nu luăm nimic cu noi", povesteşte femeia. "Am o cameră separată acolo, v-o arăt puţin. Un acoperiş deasupra capului. Nu stau aici. Deci camera e cu baie, este cu pat, este cu baie", arată localnica. Dar le va face loc chiar şi în casă, dacă este o familie numeroasă ... Oricum, de când copiii au plecat, multe camere stau neocupate. "Aici e un dormitor. Aici poţi să foloseşti iar ca un dormitor şi ca o sufragerie. Atâta e cald. Până aici am centrală", spune femeia. "Ar avea copiii cu ce să se joace, dacă sunt cu copil. Dacă au nevoie, şi haine am pentru copii mici, le dau, am lăzi, cutii întregi. Şi îi şi îmbrac", se oferă nora bătrânei.

Transport gratuit pentru refugiaţi, spre Suceava sau Rădăuţi

La fel ca ea sunt oameni peste tot la graniţă, dispuşi să îi ajute pe refugiaţi. Şi o companie de transport din Rădăuţi a venit în ajutorul refugiaţilor. "Am luat o iniţiativă proprie, suntem o companie din Rădăuţi, de transport persoane, am adus autocarele să-i ducem pe oameni gratis la Suceava, la Rădăuţi. După cum aţi văzut, ei sunt în tranzit", spune Lucescu Beinamin, proprietar companie de transport.

Ieri, în Vama Siret, un sucevean le-a împărţit oamenilor sute de cornuri şi sticle de apă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » ”Am 91 de ani. N-am crezut că mai trăiesc război”. O bătrână din Popricani le deschide casa refugiaților din Ucraina