Antena Meniu Search
x

Video Restricţiile pentru nevaccinaţi au intrat în vigoare, în Capitală. Masca devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate

Au intrat în vigoare noile restricţii în Capitală, unde rata de infectare a ajuns ieri la aproape 9 la mia de locuitori. Cei care nu s-au vaccinat sau care nu au trecut prin COVID-19 nu mai pot merge în restaurante, cinematografe şi săli de sport. În plus, cei neimunizaţi intră în carantină de noapte, iar masca devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 09:09

Vezi și

Începând de azi-noapte, la restaurant, la o cafea, la terasă, la cinema sau în sălile de jocuri de noroc mai au acces doar cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală. 

Până şi cei care vor să joace un bilet la loto nu o mai pot face în agenţii dacă nu sunt vaccinaţi. Iar în unele locuri au început deja controalele. Cei care şi-au făcut deja cea de-a 3-a doză de vaccin trebuie să ştie că, pentru a folosi noul cod QR, trebuie să aştepte 10 zile. Altfel, nu vor fi validaţi la intrarea în restaurant, de exemplu. Există însă alternative. 

"Oficialii ne recomandă ca în situația în care certificatul cu toate cele 3 doze nu este recunoscut, să îl avem la îndemână și pe cel vechi, cu doar două dintre doze și asta pentru ca el își păstrează în continuare valabilitatea. Și nu doar pentru a intra la restaurant, ci și pentru a ieși din casă în intervalul orar în care cei care nu sunt vaccinați nu au voie să circule pe stradă", explică Andre Rotaru, reporter Observator.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Capitalei, "este restricționată circulația prsoanelor într-un anumit interval orar, este vorba despre 20.00 - 05.00 dimineața, în toate zilele săptămânii".

Pe acelaşi subiect

Amenzi între 500 şi 2.500 de lei

Unii nu sunt de acord cu măsurile anunţate de autorităţi.  

Nici patronii de terase nu văd cu ochi buni deciziile luate. 

"Ne afectează foarte puternic, ne-a scăzut numărul de oaspeţi cu aproximativ 65%. Sunt foarte mulţi oameni nevaccinaţi în Bucureşti. Bine că suntem deschişi şi încă putem să funcţionăm", a declarat Radu Di, patron restaurante.

De asemenea, purtarea măştii în spaţii deschise precum târguri, staţii de autobuz, mijloace de transport în comun şi în pieţe a devenit obligatorie.

Cei care încalcă regulile riscă amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei. 

Excepţiile de la obligativitatea purtării măștii, decise azi

Autoritățile decid azi care sunt locurile în care masca de protecție nu este obligatorie, chiar dacă incidenţa depășește 6 cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori. 

Masca a devenit obligatorie în localitățile unde incidența cazurilor depășește pragul de 6 la mie, însă urmează să fie anunțate anumite excepții.

Șeful DSU, Raed Arafat, spunea că masca în aer liber este obligatorie acolo unde rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori, însă anumite activități vor fi exceptate: „Veți vedea când se emite ordinul ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care va stabili și excepțiile unde nu se poartă”. Arafat dădea ca exemplu activitățile sportive în parcuri: „acolo nu se va purta, dar în zonele care sunt aglomerate, unde există risc de infecție, se va purta”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Restricţiile pentru nevaccinaţi au intrat în vigoare, în Capitală. Masca devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate