Antena Meniu Search
x

Românii din diaspora au scris istorie, în al turul II al alegerilor prezidențiale

Românii din afara ţării scriu, din nou, istorie la urne. Au votat aproape 850 de mii de persoane. Noul record a fost stabilit la 15, ora României, când diaspora şi-a depăşit propriul record stabilit în primul tur de scrutin. Românii şi-au oferit reciproc, ajutorul, pe internet, pentru a reuşi să ajungă la secţii.

de Redactia Observator

la 24.11.2019, 20:16

Vezi și

Românii din afara ţării scriu, din nou, istorie la urne. Au votat aproape 850 de mii de persoane. Noul record a fost stabilit la 15, ora României, când diaspora şi-a depăşit propriul record stabilit în primul tur de scrutin. Românii şi-au oferit reciproc, ajutorul, pe internet, pentru a reuşi să ajungă la secţii. Familii întregi au fost întâmpinate cu muzică sau cu mâncare tradiţională. În unele oraşe, s-au format şi cozi, dar nu ca în alţi ani. În Italia, românii au sfidat codul roşu de inundaţii pentru a oferi o lecţie de solidaritate.

Românii au votat oriunde s-au aflat. Din America până în Asia, Europa, Africa şi Australia. Niciodată nu au fost atât de numeroşi. Nici măcar în primul tur, când s-au mobilizat în număr record.

În Spania, ţara cu cele mai multe secţii de vot din diaspora, istoria la urne s-a scris la jumătatea zilei. La 13.55 s-au înregistrat 89.000 de votanţi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Diaspora a scris istorie în turul II al alegerilor prezidențiale

Românii din Spania au fost chiar mai conştiincioşi decât acum 2 săptămâni. În cea de-a treia zi de vot au venit de la prima oră să se asigure că îşi aleg candidatul favorit. În primele două ore, în cele 143 de secţii, au votat 55 de mii de oameni, cu 20 de mii mai mulţi decât pe 10 noiembrie.

În toate ţările unde există mari comunităţi de români, prezenţa a depăşit aşteptările. În Marea Britanie, la ora 17 votaseră cu 30 la sută mai mulţi oameni decât în primul tur. În Italia şi Franţa cu 50 la sută.

Zona Stratford din Londra a fost lider în topul celor mai aglomerate secţii de vot din toată diaspora şi în acest tur. Peste 11 mii de oameni votaseră aici până la ora locală 15.00. Deşi au stat la cozi, au reuşit să voteze în câteva minute.

La o secţie din Wembley, membrii comisiei au cronometrat cât durează să îşi exerciţi votul - 52 de secunde.

Românii din diaspora, cu o voință de fier

Şi în Germania s-au format cozi. La secția 190, lângă Frankfurt, la 12, ora locală, 100 de oameni aşteptau să voteze.

Unii au dat dovadă de o voinţă de fier. Roberto Barbu a mers 13 kilometri pe jos până la cea mai apropiată secţie. Alţii au apelat la ajutorul voluntarilor ca să ajungă. Şoferi din toată Europa s-au mobilizat să îşi ajute semenii.

În nordul Italiei, mii de oameni au sfidat codul roşu de inundaţii, dar şi sfatul autorităţilor de a nu ieşi din casă. O secţie inundată din Savona a fost mutată. Într-o alta, alegătorii au fost aşteptaţi cu ciorbă de afumătură.

În Torino, de bucurie că au ajuns la vot, membrii comisiei au sărbătorit intonând imnul. Mulţi au venit însoţiţi de copii. Cu gândul acasă, au purtat haine tradiţionale sau tricolorul ca accesoriu.

În Republica Moldova, au existat şi mici probleme cu internetul, dar votul a decurs normal.

Votul în diaspora se va încheia mâine dimineaţă, la 7, ora României, pe coasta de vest a Statelor Unite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Românii din diaspora au scris istorie, în al turul II al alegerilor prezidențiale