Antena Meniu Search
x

România a notificat oficial NATO pentru a-l propune secretar general pe Klaus Iohannis - presă

România a notificat oficial NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei.

de Redactia Observator

la 22.02.2024, 22:15

Vezi și

Jurnalista Bloomberg la Casa Albă Jennifer Jacobs a anunţat, joi, într-un mesaj postat pe reţeaua X (fosta Twitter) că România şi-a anunţat intenţia de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO. 

"România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de secretar general al NATO", a scris jurnalista.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Aceasta afirmă că decizia României "va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general".

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis, propus secretar general al NATO de către România

Autorităţile de la Bucureşti nu au făcut încă un anunţ în acest sens.

Premierul olandez Mark Rutte şi-a asigurat sprijinul a două treimi din ţările membre NATO pentru a conduce alianţa militară începând din cursul acestui an, au declarat miercuri pentru POLITICO doi oficiali de rang înalt din Alianţa Nord-Atlantică.

"După runde foarte intense de discuţii între aliaţi, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general", a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului.

Mark Rutte, care îşi face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus de cele 31 de guverne membre ale alianţei, au precizat oficialii, relata Politico miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu confirmă pentru moment informația

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a spus că, în prezent nu are date să comunice pe subiect, întrebat dacă România a anunţat aliaţii NATO că îl propune în mod oficial pe preşedintele Klaus Iohannis în funcţia de secretar-general al alianţei.

"Cred că împreună cu dumneavoastră am văzut o dezvoltare a unui subiect, chiar în această după-amiază, despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi ai dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes nu numai în România, evident, dar în clipa de faţă în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect", a afirmat Mihai Constantin, întrebat dacă România a notificat alte ţării NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele Iohannis ca şi candidat pentru funcţia de secretar general al NATO, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Chestionat cine face această nominalizare din partea României, el a răspuns: "Acum nu cred că fiecare membru NATO trebuie să facă o nominalizare pentru Secretariatul General".

"La nivel de NATO, din câte ştiu eu, deciziile se iau în unanimitate. Sunt discuţii politice care nu se pripesc, mai ales că vorbim despre cea mai înaltă funcţie din această organizaţie esenţială, în special în contextul pe care îl trăim de astăzi şi o să vedem. Dacă vom avea informaţii publice despre asta, cu siguranţă le voi putea comunica", a completat Constantin, potrivit News.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » România a notificat oficial NATO pentru a-l propune secretar general pe Klaus Iohannis - presă