Video Observator, la cel mai mare exerciţiu NATO de după Războiul Rece. Cum arată nava de război Cantabria, al doilea vas ca mărime al flotei spaniole
În mijlocul Atlanticului, cel mai mare exerciţiu NATO de la Războiul Rece încoace continuă. Militarii Alianţei îşi testează viteza de reacţie într-un atac aerian cu rachete. Sonia Simionov, reporter special, şi Dragoş Coman, operator de imagine, sunt singura echipă din România care a stat timp de câteva zile alături de militarii străini şi a participat la toate misiunile lor.
"S-a dat alarma. Este vorba despre un atac aerian. Două aeronave încărcate cu muniție şi rachete se apropie de navă. Este foarte posibil să fie un atac aerian. Pompierii deja au început să se echipeze ca să intervină în caz de eventuale daune", transmite Sonia Simionov, reporter Observator.
Observator pe nava de război NATO
Suntem în tunelul fregatei. Aici, sunt toate echipamentele necesare oricărui tip de intervenție. Tunelul este folosit în caz de alarmă sau noaptea. Pentru siguranță. Blindajul exterior al acestei părți a navei este ramforsat, tocmai pentru a fi utiizat ca un buncăr, în cazul unui atac.
"Alarmă aeriană roșie! Alarmă aeriană roșie! Pregatiți-vă de luptă! Pregatiți-vă de luptă! Rachete! Rachete! Rachete!" Scenariul de astăzi: nava este lovită de rachete. În provă e un incendiu puternic. Pompierii se echipează și se împart în grupuri. Marinarii aleargă spre locul exploziei. Din sala instalațiilor iese fum. Mult fum.
"Incendiul este destul de puternic și pompierii nu au reușit să-l stingă din prima, așa că au venit alte forțe să îi ajute", arată Sonia Simionov, reporter Observator. În timp ce în sala instalațiilor se dă o luptă cu flăcările, o altă rachetă lovește pupa. Nava începe să se inunde. Iar locul este greu accesibil: "Alarmă de inundație. A fost detectată inundație în partea din spate a navei. Un grup de investigație intervine".
Un marinar este rănit. A căzut și și-a rupt un picior. Sunt chemați medicii. Cantabria are și un spital extrem de bine dotat.
Cum arată nava de război Cantabria
Cantabria este un vas uriaș, al doilea ca mărime din flota spaniolă. Spitalul este în partea cealaltă a navei. Cum, afară, pericolul este iminent, pacientul trebuie transportat prin interior, iar culoarele sunt extrem de înguste pentru o astfel de procedură. Ajunge în siguranță.
Unitatea medicală are opt paturi, patru dintre ele dotate cu aparatură pentru terapie intensivă. Marinarul primește, acum, îngrijirile medicale de care are nevoie. În tot acest timp, la prova navei înca arde. "În timp ce pompierii se luptă cu flăcările, navele de razboi se aliniază în formație de luptă. Sprijinul aerian, în astfel de situații, este esențial", continuă Sonia Simionov, reporter Observator.
Inamicul a fost doborât de distrugătorul principal din dispozitiv. Iar focul și inundația, în urma atacului cu rachete, sunt acum sub control. Cantabria este în siguranță.
"Am urmat procedurile pas cu pas, pentru ca tot personalul să participe cu toate dotările pe care le avem", spune Adrian Bermudo Ereros, pompier, Forţele Navale Spaniole. Întrebat câte persoane au participat, acesta răspunde: "În fiecare parte, câte 24 de oameni". Spune că mereu se gândeşte că situația asta poate fi una reală: "Da. Se poate întâmpla în orice moment".
"Acest exercițiu ne-a dat ocazia să ne dovedim capacitatile ca echipă. Să ne pregătim", a declarat Norma Rodrigo, asistent medical, Forţele Navale Spaniole. Practic, se pregătesc pentru o situație reală: "Da, de obicei asta facem".
În camera de comandă a navei Cantabria, se fac acum evaluările. O echipă specializată concepe și un nou scenariu de antrenament pentru luptă, alături de comandant. Mâine, la Observator, vedeți cum acționează trupele speciale pe un vas de război. Misiunea: capturarea unui terorist și a peste 500 de kilograme de armament ilegal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰