Antena Meniu Search
x

Video România dă 300 de milioane de euro pe arma care a devenit "coşmarul ruşilor". Doar două ţări NATO mai au astfel de drone

Drone Bayraktar, pentru armata română! Dăm 300 de milioane de euro pe sistemele care au devenit un simbol al rezistenţei Ucrainei. Astfel, România devine a doua ţară din Uniune, după Polonia, care foloseşte  avioanele fără pilot turceşti, şi a treia ţară NATO care le comandă. 

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 19:44

Vezi și

Semnalul pe care îl dă România prin cumpărarea dronelor turceşti este puternic, în contextul războiului de la graniţă. 

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: "Este o capacitate de care are nevoie armata română şi ele sunt foarte eficiente pe câmpul de luptă. Ele au vorbit de la sine în cele două războaie unul în Europa şi celălalt foarte aproape de Europa, vorbim de Nagorno Karabah."

321 de milioane de euro vom plăti pentru cele 18 drone, radarul de sol şi muniţia de antrenament. Doar avionul fără pilot costă aproape 5 milioane de euro. În preţ, intră un radar, dar şi un centrul mobil de coordonare. 

Dronele Bayraktar TB 2 sunt denumite "coşmarul ruşilor" în războiul din Ucraina. Iar soldaţii ucraineni le-au făcut chiar un imn. Aparatele de zbor fără pilot ar putea fi distribuite la baza Mihail Kogălniceanu sau la Câmpia Turzii unde sunt deja drone americane. Ar putea ajunge şi la Timişoara, la Forţele Aeriene Române. 

Pe acelaşi subiect

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: "Ele vin să suplimenteze, să completeze capacitatea antitanc şi antiblindate. Misiunile sunt legate de obţinerea de informaţii la nivel tactic şi nivel operativ, dar mai ales capacitatea lor de lovire. dronele execută misiuni dotate fiind cu rachete antitanc." 

"Coşmarul ruşilor", în dotarea armatei române

Drona Bayraktar TB2 are o anvergură de 12 metri și este echipată pentru a transporta patru bombe ghidate cu laser care pot lovi coloanele de tancuri inamice aflate la sol. Micromuniţiile inteligente pot fi atât de precise încât pot distruge blindate de la kilometri distanţă. Aparatul de zbor fără pilot are un simplu motor cu elice şi poate zbura până la 150 de km depărtare de bază, iar în aer poate sta până la 27 de ore. Sistemul presupune și o stație de control la sol.

Compania turcească producătoare spune că în prezent sunt în serviciu peste 250 de asemenea aparate, în întreaga lume. Potrivit site-ului companiei, dronele au acumulat peste 600.000 de ore de zbor. Aparatele de zbor sunt construite de compania ginerelui preşedintelui turc Receip Erdogan. 

"Bayraktar a dezvoltat primele drone din Turcia. Am început cu minidrone, prima noastră dronă avea 6 kilograme şi apoi a continuat să dezvolte Akinci. Doar 3 ţări din lume pot face o astfel de dronă."  

România a mai cumpărat drone şi de la israelieni, Hermes 450. Cu o rază de acţiune de până la 300 de km, aparatele pot transporta aproape 180 de kilograme de armament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » România dă 300 de milioane de euro pe arma care a devenit "coşmarul ruşilor". Doar două ţări NATO mai au astfel de drone