Antena Meniu Search
x

România nu mai distribuie în afara țării antibiotice şi antitermice. Lista medicamentelor

România suspendă, pentru trei luni, distribuţia intracomunitară de antibiotice şi antitermice cu administrare orală, din cauza stării de alerte epidemice. Măsura a fost aprobată de Comisia Europeană.

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 12:35

România nu mai distribuie în afara țării antibiotice şi antitermice. Lista medicamentelor. Măsura aprobată de CE
Medicamente pentru răceală (imagine ilustrativă) - Profimedia

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

"Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români", se arată în comunicat. Lista medicamentelor poate fi consultată la finalul aceastui articol!

Este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium, dar şi despre antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.

Măsura nu afectează exportul medicamentelor 

Pe acelaşi subiect

Potrivit MS, măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a medicamentelor alocate pieţei din România.

În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisia Europeană cu privire la proiectul de "Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni" şi au solicitat adoptarea documentului în procedură de urgenţă, prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535.

După examinarea proiectului de ordin, Comisia a afirmat că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă "este justificată".

Documente: Medicamente.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » România nu mai distribuie în afara țării antibiotice şi antitermice. Lista medicamentelor