Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Medicul Adrian Marinescu, despre când se va încheia ”tridemia” cu care se confruntă România și diferența față de vârful pandemiei de Covid-19

Invitat la Podcasturile Observator, cu Marius Pancu, Adrian Marinescu, Directorul medical al Institutului Matei Balș din București, a discutat despre situația epidemiologică din țară la momentul actual și noua tulpină de Covid - Kraken - care a început deja să se răspândească.

de Marius Pancu

la 13.01.2023 , 18:15

România se confruntă cu o “tridemie”. Chiar dacă nu este o stare epidemică națională declarată, avem această problemă majoră cu gripa. Din ce în ce mai multe infecții respiratorii fac ravagii printre oameni. România tușește și strănută, iar cazurile de Covid au început să crească, din nou, din ce în ce mai mult. Toate aceste trei crize incipiente vin completate și de o criză a medicamentelor. Din ce în ce mai multe medicamente banale au stocul epuizat în farmacii.

Sunt spitalele pline de cazuri de gripă?

Marius Pancu: Cum arată secția de internări de la Balș?

Vezi și

Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș se confruntă în prezent cu aproximativ 300 de cazuri de gripă pe zi, un număr aproape comparabil cu cel din perioada de vârf a pandemiei. Adrian Marinescu a evidențiai, în schimb, un aspect foarte important care face diferența dintre gravitatea celor două situații. Cele mai multe dintre persoanele care se prezintă la spital cu gripă au forme ușoare, nu forme severe de boală, așa cum erau cele din pandemie. Acesta susține că doar 15% dintre cazuri au nevoie de spitalizare. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Marinescu: În mod clar adresabilitatea a crescut. Avem în 24 de ore cam 300 de cazuri, strict la camera de gardă. Asta înseamnă gripă, infecții cu SARS-COV-2. Înseamnă un număr practic dublu față de ce era acum câteva luni, înainte de sezonul rece. Este cam același număr pe care-l avem și în vârf de pandemie, dar este o diferență importantă. Cel mai mult dintre prezentări nu înseamnă forme severe. Aici e marea diferență față de ce era la început de pandemie. Undeva între 10%, maxim 15%, au nevoie să fie internați. Pentru că, fie sunt persoane care trebuie să fie monitorizare, fie au într-adevăr forme severe. N-aș spune că situația este critică în camerele de gardă, aș spune că e complicată.

De ce vin oamenii la urgență? Care sunt formele care îi îngrijorează atât de tare?

Un aspect important expus de medic este faptul că majoritatea oamenilor care se prezintă la camera de gardă s-ar putea trata la medicul de familie. Acesta spune că este important ca oamenii să filtreze și deosebească simptomele grave de cele mai puțin severe, pentru a evita astfel să creeze aglomerație în spitale și timpii mari de așteptare. 

Adrian Marinescu: După părerea mea, cel puțin jumătate dintre cei care vin în camerele de gardă, nu doar la Matei Balș, ar putea să rezolve cu medicul de familie, dacă l-ar folosi ca prin filtru. Și în felul ăsta n-am avea timpii de așteptare. Oamenii vin fie pentru că e vorba de copii mici, și atunci părinții își doresc să fie o monitorizare cât mai bună, numai că ei ajung la camera de gardă și acei 50% constată că pleacă după câteva ore bune cu un tratament la nivelul unei rețete, lucru pe care l-ar fi putut rezolva clar prin medicul de familie. Altfel, oamenii vin pentru că au simptome, uneori zgomotoase. Atunci când vorbim de gripă, e acea afecțiune care te pune la pat realmente. 

De asemenea, acesta pune foarte mult accept pe comunicarea cu medicul de familie, care poate ajuta un pacient cu un tratament de tip rețetă, fără ca acesta să fie nevoit să aștepte ore în șir la camera de gardă. 

Adrian Marinescu: Dacă vrei să faci diferența între o infecție cu SARS-CoV-2, chiar varianta nouă, și o simplă răceală, e greu s-o faci fără testare. În primul rând, depinde dacă acea persoană este în vârstă și dacă are boli cronice. Pentru că dacă cineva are probleme reale de sănătate, probabil că va ajunge mai repede la camera de gardă. Oricum, o primă discuție, măcar telefonică, cu medicul de familie ar putea să orienteze destul de bine. Sunt două extreme: fie nu ar trebui să ajungă la camera de gardă și ar putea să rezolve acasă, fiind monitorizat cu ajutorul medicului de familie, sau, în cealaltă extremă, sunt cei care, din păcate, ajung târziu la spital. În timp de pandemie era o situație foarte frecventă. Se întâmplă și la gripă.

Sunt cazurile de gripă motiv de îngrijorare pentru medici?

Marius Pancu: Acest ritm de 300 de persoane pe zi pune presiune pe cadrele medicale?

Adrian Marinescu: Cu siguranță că pune. E clar că orice pacient care vine în camera de gardă presupune evaluare, presupune niște lucruri pe care trebuie să le faci. Și, din păcate, cei 50% care chiar au nevoie să fie monitorizați vor avea și ei timpi lungi de așteptare. De asta, propunerea mea este că ar trebui să încercăm să filtrăm. Cred că ar trebui să avem puțină răbdare înainte de a merge la camera de gardă.

Marius Pancu: La terapie intensive există persoane internate din cauza formelor acestea complicate de gripă?

Adrian Marinescu: Sigur că există, dar sunt puține și luați în calcul că la noi, la Matei Balș, vin cele mai grele cazuri din țară și atunci sigur că se adună. Dar nu suportă în niciun fel comparație cu ce a fost în primele valuri de pandemie.

La ce ne putem aștepta după o săptămână de la începerea școlii fără restricții

Adrian Marinescu: De fiecare data în momentul în care cei mici interacționează este o creștere, însă nu cred ca va fi un capăt de țară. Va fi o creștere care va fi controlată, mai ales că cele mai multe vor fi forme ușoare. Problema este de fapt la copii, nu este că fac ei forme severe, pentru că de cele mai multe ori ei nu au probleme de sănătate și lucrurile sunt în regulă. Aici e de discutat de ce se întâmplă în familie, cu bunicul, cu părinții care pot avea boli cronice și atunci e de gândit la nivel de prudență.

Care ar fi punctul de la care situația ar putea deveni îngrijorătoare

În prezent, nu există îngrijorări referitoare la numărul de cazuri de gripă. Medicul spune că nu există posibilitatea în care capacitatea paturilor din spital să fie depășită, asta pentru că nu ne confruntăm cu o situație la fel de gravă ca cea din pandemie. Este important doar să respectăm anumite reguli de igienă, care să ne protejeze de boală atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru, mai ales pe cei care au și alte sensibilități. 

Adrian Marinescu: În momentul în care presiunea ar fi atât de mare și ar fi forme severe, cum s-a întâmplat în valurile inițiale din pandemie și spitalele ar fi într-adevăr colmatate. Lucru care nu se întâmplă, pentru că, în momentul de față, toate spitalele ar trebui să contribuie cu un anumit procent de paturi pentru aceste infecții respiratorii. Este clar că nu se pune problema să fie depășită capacitatea lor de a primi acești pacienți. Hai să vedem aceste restricții, sau aceste măsuri care prevină infectarea, dacă chiar sunt restricții sau lucruri pe care le facem noi toți. Regulile de igienă, începând cu spălatul mâinilor cu apă și săpun, indiferent de vârstă, cred că e un lucru pe care l-am făcut dintotdeauna. Evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologii, de asemenea. Astea-s lucruri care, din punctul meu de vedere, nu sunt restricții.

Mai are sens vaccinarea gripei în acest moment?

Chiar dacă, în mod normal, vaccinarea trebuia făcută înainte de sezonul gripelor, pentru a evita situațiile complicate de tip epidemie sau alertă, este totuși important ca oamenii să se vaccineze. Vaccinul are un interval de timp de aproximativ 10 zile până când urmează să aibă loc efectul scontat. 

Adrian Marinescu: Cu siguranță că are sens. Sigur că ideal era să începem înainte de sezon pentru a preveni situațiile grele de tip epidemie sau alertă. Dar clar, trebuie s-o facem. Trebuie să luăm în calcul că e un interval de timp din momentul în care ne vaccinăm, până când avem efectul scontat. Probabil că în jur de 10 zile, poate un pic mai mult până e efectul maxim. Dar e clar că ne protejează și este important să mă protezeje pe mine, dar și pe cei care sunt în jurul meu.

Când se domolește sezonul de gripă

Adrian Marinescu: Foarte probabil că la sfârșit de ianuarie, undeva în două săptămâni de pe acum, o să începem să avem o scădere a intensității. Nu înseamnă că se va întâmpla peste noapte, vom avea cazuri de gripă probabil și în martie. Aceste săptămâni sunt grele, dar se vor calma aceste lucruri.

Farmaciile se confruntă cu un deficit major de medicamente pe piață. Foarte multe medicamente banale, care nu necesită rețetă, au dispărut din farmacii, după ce oamenii au început să cumpere în exces. 

Adrian Marinescu: În farmaciile cu circuit deschis evident că e o cerere mare, e foarte greu să asiguri niște stocuri suficiente, ele ar trebui să fie dinamice și să ai tot timpul, dar probabil că nu se aștepta nimeni să fie o cerere atât de mare. La spitale ține mult și de partea de management și de ceea ce faci ca să obții acele medicamente.

Despre noua tulpină Kraken

Kraken este cea mai infecțioasă tulpină a SARS-COV-2. În plină alertă de gripă, coronavirusul ne dă din nou frisoane: în România, au apărut primele cazuri de infectare cu noua tulpină Kraken, variantă mult mai contagioasă decât Omicron, după cum avertizează specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Peste doar câteva săptămâni ar putea deveni predominantă în ţara noastră. Noua tulpină se suprapune cu valul de viroze care deja face ravagii, dar şi peste lipsa acută de medicamente

Totuși, Adrian Marinescu este de părere că gripa poate fi mult mai gravă și contagioasă decât această nouă tulpină a SARS-CoV-2. Medicul nu consideră că virusul ar putea duce la situațiile complicate de la începutul pandemiei

Adrian Marinescu: Eu cred că nu este îngrijorătoare. E logic ca un virus care e de mult timp în circulație să sufere mutații, să fie diverse variante. Vorbim de acest Kraken, dar nu există elemente care să-mi spună că vorbim despre agresivitate sau de o virulență sporită. Nu e un motiv care să mă facă să mă gândesc că voi avea situații complicate ca la început de pandemie. Sunt multe cazuri și trebuie prudență. Din punctul meu de vedere, gripa, în momentul de față, este mult mai mai de temut în raport chiar cu varianta nouă, dacă mă uit la complicații, la riscuri. 

Marius Pancu: Funcționează imunitatea căpătată după vaccinare sau îmbolnăvirea cu tulpinele anterioare împotriva variantei Kraken?

Adrian Marinescu: Sigur că nu e același lucru. Evident că e mult mai mică. Ceea ce este important este că toate lucrurile acestea, vaccinarea, trecerea prin boală, chiar dacă le-am făcut mai înainte, au dus la probabilitate mult mai mică de a face complicații. Până la urmă, ce mă interesează e să nu-mi pun viața în pericol, să pot trece cu bine. Că am un episod acut, că mă simt rău pentru un număr de zile, nu este lucrul cel mai important. Important e să-mi protejez viața și să nu rămân pe urmă cu niște complicații pe care să le am la distanță.

Marius Pancu: Cum a influențat consumul de antibiotice din perioada pandemiei lupta cu gripa de acum?

Antibioticele nu sunt o soluție eficientă pentru vindecarea infecțiile virale și, de asemenea, ne pot face foarte mult rău când sunt luate în exces.

Adrian Marinescu: Aici avem o mare problemă cu antibioticele. Pentru noi chiar ocupă un loc central discuția asta, pentru că antibioticele, pe lângă faptul că sunt strict “frecție la picior de lemn” pentru infecțiile virale, ne fac mult rău. Creăm rezistență și nu vom mai avea antibiotice atunci când ne trebuie, avem reacții adverse.

Rata de vaccinare din România este de 41%, de ce așa de puțin?

Unul din motivele pentru care rata de vaccinare a fost doar de 41% în România este pentru că oamenii au fost reticenți din cauza informațiilor răspândite, dar și din cauza campaniei de vaccinare care nu a fost eficientă. 

Adrian Marinescu: Am știut din momentul în care a început campania de vaccinare și am văzut cum funcționează lucrurile, că n-a mers extraordinar. De altfel, medicii se gândesc în felul următor: “Oare a fost vreo campanie de vaccinare în România care să fi mers extraordinar?” Pentru gripă, pentru HPV. Dacă n-ai o experiență, n-ai o anumită cultură pe partea de vaccinare, nu se va întâmpla nimic grozav. Și dacă vorbim de vaccinarea antigripală, nu numai că avem o experiența, de zeci de ani vorbim de ea, avem o problemă și cu vaccinarea antigripală. Întrebare e: De ce? Acolo nu mai e niciun vaccin nou, nu e nimic ce n-am știut înainte.

Marius Pancu: O să rămână vaccinul anti-Covid ca vaccinul anti-gripal de acum înainte, anual?

Adrian Marinescu: Da, dar nu cred că o să se întâmple pe nu știu ce perioadă. O să se stingă. Lucrurile sunt clare. Vorbim de situația până când dispare cu totul infecția cu SARS-CoV-2. Nu va rămâne alături de noi pentru totdeauna.

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Exclusiv Observator » Medicul Adrian Marinescu, despre când se va încheia ”tridemia” cu care se confruntă România și diferența față de vârful pandemiei de Covid-19