Antena Meniu Search
x

Exclusiv Drumul românilor spre visul american trece prin Mexic. Ajung ca turişti la Cancun, iar apoi merg cu 3.500$ la traficanţii de persoane

Visul american trece prin Mexic. De cele mai multe ori ilegal, cu bani mulţi şi cu riscuri pe măsură. Numărul românilor care forţează frontierele Statelelor Unite ale Americii a crescut în ultimii ani chiar şi de 10 ori. Ajung de cele mai multe ori ca turişti la Cancun iar de acolo sunt preluaţi de reţele de trafic de persoane.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 22.07.2021, 21:28

Vezi și

Cancun. Mexic. Un oraş de aproape 900 de mii de oameni şi unul dintre cele mai importante centre turistice ale ţării. Un loc ideal însă şi pentru sosirea în ţară a migranţilor. Vin ca şi turişti, uneori cu chartere, dar nu au de gând să stea la plajă. 

Laurentiu Radulescu, reporter Observator: "Aeroportul din Cancun este preferat de migranţii ilegali care ajung în Mexic cu destinaţia finală USA. De ce acest lucru, pentru că aici este o destinaţie turistică, iar controalele sunt mai sumare faţă de alte puncte de frontieră". 

Visul american trece prin Mexic

Iar ca să dea de ele, vorbesc de multe ori cu persoane plecate din ţară, care lucrează în zonă. "Eu îţi plătesc, eu vreau să vorbesc cu tine în persoană", spune un român stabilit în Mexic.

Pe acelaşi subiect

Ne întâlnim şi noi cu unul dintre românii stabiliţi aici. Ajută grupurile de turişti veniţi din întreaga lume să ajungă la destinaţiile dorite. Îl abordează de multe ori şi românii care doresc să treacă ilegal graniţa în Statele Unite ale Americii. De când a izbucnit pandemia, în număr din ce în ce mai mare. Dacă în 2020 au fost prinse 276 de persoane, până acum aproape 3500 de conaţionali au ajuns în Mexic, dar nu să se bronzeze în concediul de odihnă. 

Discuţie român stabilit în Mexic- reporter: - Nu ştii şi tu pe cineva care trece dincolo? Cum adică trece dincolo? Da, trece dincolo. Unde mă, dincolo?

- Deci el căuta români care să îl ajute să treacă din Mexic în Statele Unite ale Americii?

- Da, ceva de genul...

- El avea încredere că suntem români şi că vorbim limba lui".

Din Cancun, până în oraşele de frontieră cu Statele Unite ale Americii sunt folosite de cele mai multe ori curse aeriene interne sau deplasări lungi cu microbuzele. Indiferent de modul în care ajung la graniţă, punctul de trecere este râul Rio Grande. O fâşie de apă de doar câteva zeci de metri lăţime pe care migranţii o traverserază în ambarcaţiuni uşoare ale cărăuşilor sau chiar înot. Preţul este de 3 mii de dolari de fiecare persoană. 

Trecerea ilegală a luat amploare

Jesse Moreno, poliţist de frontieră: "Imigranţii vin din mai multe ţări. El Salvador, Guatemala, Mexic, Nicaragua, chiar şi România". 

Valente Rosas, poliţist de frontieră: "Din ianuarie, imigraţia a explodat, nu am mai văzut aşa ceva".

Dana Bucin este unul dintre avocaţii români care îi reprezintă pe cei care vor să se refugieze în America. Spune că trecerea ilegală a graniţelor a luat amploare după ce administraţia Biden a relaxat regulile de emigrare.

Dana Bucin: "Dacă vii ilegal şi te prinde poliţia de frontieră, te încarcerează temporar pentru a te procesa, pentru ca mai apoi să îţi dea drumul. Li se dă drumul în societate cu familia lor cu obligaţia de a se prezenta mai târziu la Curte. Multora li se pune brăţară pe picior, cu GPS". 

De aici şi atenţia sporită şi măsurile dure luate la intrare în Mexic. Chiar dacă nu au nevoie de viză, românii trebuie să aibă documente justificative privind locul unde sunt cazaţi, perioada şi scopul vizitelor. 

La începutul anului, 85 de turişti români au fost opriţi şi obligaţi să doarmnă pe jos în  camere aflate pe aeroportul din Cancun, fără prea multe explicaţii. Neoficial, autorităţile mexicane urmăreau câţiva români despre care aveau informaţii că vor să intre în ţară iar apoi să se asocieze diferitelor grupări infracţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Drumul românilor spre visul american trece prin Mexic. Ajung ca turişti la Cancun, iar apoi merg cu 3.500$ la traficanţii de persoane