Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii, victime sigure ale traficului de persoane sau ale exploatării prin muncă. Vera a plecat pentru un trai mai bun în Germania, dar lucrurile nu au stat aşa

România are cea mai mare diasporă din Europa -  peste şase milioane de români trăiesc în afara ţării. Mulţi dintre ei pleacă în speranţa unui trai mai bun, doar că odată ajunşi peste hotare, unii devin victime sigure ale traficului de persoane sau sunt exploataţi prin muncă. Sunt date îngrijorătoare care cresc de la an la an şi pe care autorităţile încearcă să le schimbe. 

de Ana Grigore

la 15.10.2024 , 09:17

Doamna Vera a lucrat timp de trei ani în Germania. A mers să aibă grijă de vârstnici, în speranţa unui trai mai bun, însă o dată ajunsă acolo, şi-a dat seama că lucrurile nu erau atât de roz precum i s-a promis. 

"Mi s-au promis zile de odihnă şi nu mi s-au oferit. O zi pe săptămână. Mi se oferea o dată pe lună. Am plecat, mi s-a propus şi atât", a declarat Vera Moşu. 

O altă victimă a povestit prin ce a trebuit să treacă după ce a primit o ofertă de muncă la o spălătorie auto din Marea Britanie.

Vezi și

"M-am trezit forţat să muncesc pe sume foarte mici care nu îmi asigurau nici mâncare. Am locuit într-o baracă pe care am construit-o în curtea spălătoriei şi am scăpat după trei luni", a declarat o victimă.

Românii, victime sigure ale traficului de persoane sau ale exploatării prin muncă

Din cei peste şase milioane de români plecaţi din ţară este greu de stabilit cu adevărat câţi ajung să fie exploataţi, pentru că foarte puţini depun plângere. 

"Din păcate cifrele oficiale ne arată doar 500 de persoane exploatate înăs acesta reprezintă doar numărul pe care autorităţile din România reuşesc să îl identifice în mod oficial şi formal. În general, li se iau actele de identitate şi nu mai pot călători, sunt şantajaţi", a declarat Mădălina Turza, director Justice and Care.  

Topul ţărilor unde cei mai mulţi români devin anual victime sunt Germania, Marea Britanie şi Italia. Cel mai întâlnit mod de exploatare este cel în scop sexual, urmat de exploatarea prin munca şi cerşetoria.

Cu speranţa că ar putea schimba statisticile ingrijorătoare, oficialii din România, în colaborare cu autorităţile din străinătate, au lansat Campania "Departe de casă? Te vrem în siguranţă".  

"O parte dintre ei acceptă să plece fără un contract de muncă, acceptă să plece cu promisiunea că le vor fi asigurate cazarea, mâncarea, transportul. Acest beneficiu, în realitate, când vorbim de traficanţi, reprezintă un cârlig generând astfel o datorie. De cele mai multe ori au un nivel de educaţie mediu, studiile oprindu-se la nivel gimnazial sau început de şcoli profesionale", a declarat  Marius Burcea - ANITP. 

La deschiderea campaniei a participat si un reprezentant al ambasadei Marii Britanii, unde trăiesc peste un milion de români. 

"Foarte mulţi români ajung în Marea Britanie, locuiesc, lucrează şi contribuie la economia ţării, dar asta înseamnă şi că mulţi dintre ei pot fi exploataţi. Guvernul englez colaborează cu cel român pentru a fi siguri că găsim spectrul complet pentru a încerca să prevenim ca oamenii să devină victime în primul rând, să le oferim suport celor care sunt deja în situaţiile aceastea", a declarat Rebecca Shah - Ambasada Marii Britanii. 

Campania de informare durează cinci zile si se desfăşoară in aeroporturile din toată ţara. În acest timp, autoritatile vor imparti pliante si vor discuta cu românii care pleacă in strainătate, astfel incat acestia sa stie  la cine sa apeleze dacă se află în pericol. 

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Întrebarea zilei
Aţi văzut în magazine produse cu etichete care indică un gramaj mai mic?
Observator » Evenimente » Românii, victime sigure ale traficului de persoane sau ale exploatării prin muncă. Vera a plecat pentru un trai mai bun în Germania, dar lucrurile nu au stat aşa