Antena Meniu Search
x

Video Secretele meseriei de scafandru, dezvăluite într-o carte lansată la malul mării

Meseria de scafandru înseamnă, pentru cei care o practică, accesul către o altfel de lume. Sub apă, timpul are o altă dimensiune, iar fiecare secundă poate face diferența dintre viață și moarte. Toate secretele acestei meserii au fost culese, trăite și cuprinse într-o carte pe care Pascale Roibu, un scafandru experimentat din Constanța, le-a împărtășit cu cei care vor să înțeleagă ce înseamnă să fii scafandru.

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 10:43

Vezi și

Are 42 de ani din care aproape jumătate i-a dedicat meseriei pentru care crede că s-a născut. Pascale Roibu este un scafandru din Constanța care a dus la o alta dimensiune conceptul de scafandru. A cercetat, a căutat și a trăit cele mai frumoase experiențe în costumul de neopren. Iar povestea este scrisă așa. 

Pascale Roibu - scafandru: Încă de mic copil mi-a plăcut mediul actavic pentru că am făcut caione de performanţă în adolescenţă, iar apoi visul meu a fost să devin scafandru.

Odată intrat în apă descoperi o altă lume, o lume mult mai liniştită şi mai calmă. Însă exuberanţa apare atunci când ai parte de descoperiri. 

Pascale Roibu: Primele au fost în lacul Siutghiol, 2 hidravioane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A doua şi cea mai importantă descoperire a fost la Sulina, în Dunăre, 3 corăbii, 2 din perioada antică, iar una din perioada războiului Crimeei.

Însă lumea de sub apa este pe cât de mirifică, pe atât de periculoasă. 

Pascale Roibu: Mi s-a întâmplat o dată să mi se oprească aerul, s-a blocat detentorul. Am respirat din detentorul colegului cu care eram în tandem. 

Toate secretele meseriei au fost cuprinse în filele unei cărți pe care Pascale a lansat-o la malul mării. 

Pascale Roibu: Cartea începe cu informaţii începând din anii 1868 la Sulina, când Comisiunea Europeană Dunărea a adus primii scafandri pentru a construi diguri. Am scris atât despre scafandrii la început civili, iar apoi despre cei militari.

Scafandrul spune că este prima carte care cuprinde reperele istorice care punctează cele mai importante momente din evoluția scafandreriei. Lansarea a venit la pachet cu un clip inedit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Secretele meseriei de scafandru, dezvăluite într-o carte lansată la malul mării