Antena Meniu Search
x

Șefii din Jandarmerie bănuiți că au pontat ilegal ore suplimentare de muncă neagă acuzațiile

Epopeea scandalurilor din Ministerul Afacerilor de Interne este fără de sfârşit! Şeful Jandarmeriei este urmărit penal după ce şi-a aprobat bani în plus pe sute de ore suplimentare. A fost chiar generos: ar fi decontat ilegal şi orele suplimentare ale subalternilor săi, urmăriţi şi ei penal acum. Este a treia instituţie de forţă implicată într-un scandal în ultimul an. După ce Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră au rămas fără şefi, acum şi şeful Jandarmeriei pare că are zilele numărate la vârful instituţiei. 

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 24.09.2020, 20:44

Vezi și
  • Bogdan Enescu, Cătălin Sindile și Constantin Florea sunt implicați în acest caz.
  • Cei trei șefi din Jandarmerie sunt acuzați că au încasat ilegal zeci de mii de lei.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Bogdan Enescu, şeful Jandarmeriei: Nu mi-am luat avocat. În opinia mea sunt nevinovat.

La nici măcar un an de când a fost împuternicit, şeful Jandarmeriei a fost chemat să dea explicaţii în faţa procurorilor DNA. Bogdan Enescu este urmărit penal pentru uzurparea funcţiei. 

Doar şeful Jandarmeriei Române şi-ar fi pontat peste 900 de ore suplimentare de muncă pentru care ar fi încasat 40 de mii de lei, spun surse din anchetă. Tot el ar fi aprobat în mod ilegal aceaşi sumă pentru cei doi subalterni. 

Subalternii sunt şi ei foşti şefi ai Jandarmeriei: Constantin Florea şi Cătălin Sindile. 

Cătălin Ionuţ Sindile, fost adjunct al Jandarmeriei: Doar am făcut o cerere privind decontarea orelor suplimentare prevăzute de lege aprobate de către domnul şef.

Cătălin Sindile şi-a decontat orele suplimentare din septembrie 2018, imediat după violenţele din 10 august, pe când îndeplinea funcţia de adjunct al Jandarmeriei.

Conform Codului Muncii, orele suplimentare sunt plătite bugetarilor doar dacă nu pot fi compensate cu ore libere în termen de 60 de zile. Şi asta în limita a 180 de ore suplimentare pe an.

Faptele au ieşit la iveală după un audit al Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care a şi sesizat procurorii.

Bogdan Enescu neagă acuzaţiile. Potrivit legii, cât timp nu e trimis în judecată, îşi poate exercita funcţia în continuare. 

Ba, mai mult, instituţia ar fi fost folosită şi pe post de taxi. Un incident izolat, a transmis Curtea de Conturi, care este acum anchetat. 

Bogdan Enescu, şeful Jandarmeriei: Nu iau în calcul demisia.

Nici fostul şef al Poliţiei Române nu a luat în calcul până în ultimul moment să demisioneze. 

Poliţia Română este condusă de un interimar de la începutul lunii septembrie, atunci când chestorul Liviu Vasilescu a demisionat, în mod public, după întâlnirea pe care a avut-o, la miezul nopţii, cu membrii clanului Duduianu. 

Se întâmpla în noaptea de 8 spre 9 august. Vasilescu a fost surprins la o întâlnire de taină, la care ar fi negociat detaliile înmormântării interlopului Emi Pian. 

Liviu Vasilescu, fostul şef al Poliţiei Române: De astăzi mă retrag din funcția de inspector general al Poliției Române.

Deşi ministrul de Interne a anunţat atunci că nu lasă instituţia mult timp fără şef, nu a desemnat pe nimeni nici până acum. Aceeaşi situaţie şi la Poliţia de Frontieră, rămasă fără şef chiar în timpul stării de urgenţă. 

Mii de români s-au îmbulzit atunci cu orele la graniţă, iar în urma scandalului, chestorul Ioan Buda şi-a dat demisia. 

Din motive personale, preciza la acel moment fostul şef de la Frontieră. Adică pe 21 mai anul acesta. La 4 luni distanţă, instituţia este condusă, interimar, de unul dintre adjuncţi. 

Toate deciziile duc la ministrul Marcel Vela. Care nu se grăbeşte să spună pe cine şi când va numi în fruntea Poliţiei Române sau a Poliţiei de Frontieră. Pe Bogdan Enescu, şeful Jandarmeriei, doar el îl poate demite după acuzaţiile DNA. Până acum însă a refuzat să ofere vreo explicaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Șefii din Jandarmerie bănuiți că au pontat ilegal ore suplimentare de muncă neagă acuzațiile