Antena Meniu Search
x

Spirtul contrafăcut care a ucis 10 oameni în Iași, produs într-o casă din Ilfov

10 oameni au murit în Iaşi după ce au băut otravă crezând că este spirt. Dezinfectantul, atât de căutat de când a început pandemia, era îmbuteliat de doi arabi într-o casă din Ilfov. Dar, în loc de alcool etilic, aceştia sunt bănuiţi că au pus în sticle alcool metilic, o substanţă care poate provoca moartea în câteva ore. Sute de sticle au ajuns în magazinele săteşti din judeţul Iaşi.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 03.05.2020, 21:00

Vezi și
  • Spirtul era produs într-o fabrică improvizată.
  • Proprietarii fabricii au fost săltați de poliție.

Acoolul sanitar contrafăcut se numeşte "SANTE MED". Dar, în loc de alcool etilic, cum scrie pe eticheta sticlei, conţine alcool metilic. Un ingredient de patru ori mai ieftin, dar şi mai periculos. 30 de mililitri pot aduce moartea în 48 de ore.

Deşi spirtul este doar pentru "uz extern", cele zece victime l-au băut pe post de tărie. Patru dintre ele erau din localitatea Stolniceni Prăjescu, aflată la 8 de kilometri de Paşcani.

Doar pe o uliță din localitate, într-o singura noapte, şi-au pierdut viața trei persoane, doua femei și un bărbat. Câteva zile mai târziu un alt barbat care stătea în vecinătate a murit. Potrivit unor surse din anchetă, singurul lucru pe care îl aveau în comun aceste persoane erau niște sticle cu alcool sanitar care au fost găsite în casele lor.

Agafia Teofan, soția uneia din victime: Au băut toți. Doamne, a ieșit acum, de spălat parbrize... nu știu, pentru spălat mâini.

Hugianu Costel, primar Stolniceni Prăjescu: Un dezinfectant la culoarea alcoolului sanitar. Am înțeles că au găsit o probă, și ce a mai rămas intr-o sticlă, ce a mai rămas, lichid din ăla și l-au luat la cercetări.

Victimele l-au cumpărat de la magazinele din localitate. Când au mers poliţiştii, din cele 24 de sticle cu alcool toxic, au mai apucat să confişte doar 11.

(Reporter): Am înţeles că sunt mai mulţi de pe uliţa asta de aici?

(Vânzătoare): Da, de aici ziceau, care beau ca pe apă...

(Reporter): Spirtul?

(Vânzătoare): Da.

(Reporter): Cât costa?

(Vânzătoare): 12 lei.

(Reporter): Era mai ieftin decât alcoolul de băut?

(Vânzătoare): Păi dacă nu se mai dă acum la suta de grame, ca să ia să dea 36 de lei pe o sticlă, mai bine...

Cele mai multe din victime nici măcar nu au mai ajuns la spital. S-au stins fulgerător acasă.

Prof. DR. Diana Cimpoesu, şef UPU Spitalul Sf. Spiridon Iaşi: O concentraţie mare de alcool metilic, fără prezenţa alcoolului etilic în sânge. Probabil consumul exagerat de etanol a dus la aceată evoluţie severă.

În spatele morţilor în serie din Iaşi se ascunde o afacere letală deţinută de doi cetăţeni arabi care aveau o fabrică improvizată într-o casă din Ilfov. Poliţiştii au descins azi în fabrica ilegală, dar şi la locuinţele suspecţilor din Bucureşti.

Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi: Sub aspectul sărvârşirilor infracţiunilor de ucidere din culpă, înşelăciuni şi falsificarea sau subtituirea de alimente sau alte produse.

Arabii au vândut spirtul contrafăcut unui angrosist care deţine un depozit în Iaşi şi de acolo, sute de sticle au ajuns între 15 şi 24 aprilie, în satele din judeţ. Anchetatorii au confiscat 50 de litri de alcool posibil toxic.

Cristian Constantin Curca, avocatul afaceristului din Iași: Clientul meu, în baza unei relaţii de colaborare foarte vechi cu aceşti afacerişti din Bucureşti, a achiziţionat având în vedere perioada prin care trecem cu toţii, acest alcool sanitar. Cu factură, cu tot, însă veţi afla de la organele de anchetă că aceste facturi au fost false. Obiectul activităţilor lor, sincer, este vorba, de jucării, însă având în vedere starea de urgenţă, toată lumea caută mănuşi, măşti, s-a reprofilat.

Cei doi arabi care au produs şi vândut alcoolul ucigaş riscă închisoarea. În aprilie 2013, peste 30 de bihoreni au murit în împrejurări asemănătoare. După mai bine de 6 ani de procese, bărbatul din Bistriţa, care pusese alcool metilic într-un dezinfectant de mâini, a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Spirtul contrafăcut care a ucis 10 oameni în Iași, produs într-o casă din Ilfov