Antena Meniu Search
x

Star Wars Day: Lucruri pe care nu le știai despre filmele seriei

În fiecare an, pe 4 mai, fanii celebrei francize Star Wars sărbătoresc, din proprie inițiativă, Ziua Star Wars. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci datorită sonorității sale.

În fiecare an, pe 4 mai, fanii celebrei francize Star Wars sărbătoresc, din proprie inițiativă, Ziua Star Wars. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci datorită sonorității sale. În engleză May Fourth sună foarte aproape de celebra replică ”May the Force be with you”.

Ca să marcăm cum se cuvine momentul, am ales câteva detalii inedite despre filme, mai puțin cunoscute publicului larg.

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)

Dacă ar fi să ajustăm încasările la valoarea inflației, acesta reprezintă al treilea film în box office-ul tuturor timpurilor, după ”Pe Aripile Vântului” (1939, 3.301.400.000 de dolari), ”Avatar” (2009, 2.782.300.000). Valoarea actualizată a încasărilor Star Wars este de 2.710.800.000 de dolari.

Regizorul George Lucas era atât de sigur că filmul nu va fi un succes de casă încât, în loc să participe la premieră, s-a dus în Hawaii cu Steven Spielberg, unde au conceput împreună ideea filmului ”Raiders of the Lost Ark” (1981).

Filmările s-au desfășurat în deșertul Tunisiei. Chiar în prima zi de filmare a avut loc prima furtună din ultimii 50 de ani.

În timpul filmărilor, guvernul libian a devenit alarmat de vehiculele cu aspect militar parcate în apropierea graniței. Amenințați cu represalii militare, tunisienii l-au rugat pe Lucas să mute utilajele echipei de filmare mai departe de graniță.

Kenny Baker, actorul care i-a dat viață pe ecran roboțelului R2-D2, a declarat că echipa îl uita mereu în costum atunci când pleca în pauza de masă.

Producătorii nu erau mulțumiți de faptul că Chewbacca nu poartă haine și au făcut presiuni ca acesta să poarte un costum cu pantaloni scurți.

Înainte ca Alec Guinness să fie distribuit în rolul Obi-Wan Kenobi, George Lucas l-a dorit pe Toshirô Mifune. El luase în considerare și o Prințesă Leia japoneză.

La doar 3 săptămâni de la lansarea filmului, valoarea acțiunilor studioului 20th Century Fox s-a dublat.

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

"May the Force be with you" este rostit o singură dată, de către Luke, exact la sfârșitul filmului.

Scena în care Luke recuperează sabia de la depărtare, folosind forța, este filmată invers. Actorul aruncă sabia și pelicula este redată în reverse.

Mark Hamill și-a efectuat toate cascadoriile, mai puțin scena în care cade pe geam.

Singurul film al trilogiei inițiale în care nu este folosit trucul Jedi de păcălire a minții. În Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977), Obi-Wan Kenobi împotriva soldaților pe Tatooine, iar în Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983), Luke Skywalker îl folosește în palatul lui Jabba.

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Carrie Fisher s-a plâns atât de mult de lungimea hainelor ei în celelalte două filme încât la acesta a purtat un costum minuscul, în care ”să arate ca o femeie”.

Limba Ewok e inspirată de filipineză (Tagalog) și de Kalmuck, limba triburilor nomade din centrul Chinei.

Lui David Lynch i s-a oferit rolul să regizeze părți ale filmului, dar a refuzat în favoarea peliculei Dune (1984).

Jabba the Hutt a fost construit în trei luni de zile, a costat jumătate de milion de dolari și era animat și manevrat de o echipă de 6 oameni.

Replica "I have a bad feeling about this" este folosită de următoarele personaje:

  • Obi Wan (Episode I)
  • Anakin (Episode II)
  • Obi Wan (Episode III)
  • Luke (Episode IV)
  • Han (Episode IV)
  • Leia (Episode V)
  • C3-PO (Episode VI)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Star Wars Day: Lucruri pe care nu le știai despre filmele seriei