Antena Meniu Search
x

A început noul an universitar. În România sunt peste 500.000 de studenţi

Peste 500 de mii de studenţi au început, astăzi, un nou an universitar! Iar ceremoniile nu au lipsit. Prezent la festivitatea de la Constanţa, preşedintele Klau

Vezi și

Peste 500 de mii de studenţi au început, astăzi, un nou an universitar! Iar ceremoniile nu au lipsit. Prezent la festivitatea de la Constanţa, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o declaraţie foarte clară: nu putem avea o ţară ca afară, dacă nu avem şi universităţi ca afară. 

În acordurile binecunoscutului Gaudeamus Igitur. Aşa a început noul an universitar la Constanţa. Acolo, studenţii au avut şi un oaspete pe măsură. 

"Auzim sintagma vrem o ţară ca afară. se poate, dar pentru a ave ao ţară ca afară avem nevoie de universităţi ca afară, care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea." Iar aceasta nu e singura problemă identificată de preşedinte, fost cadru didactic: "Universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat."

Însă, cu cu toate problemele cu care se confruntă sistemul universitar, ziua de azi a fost un motiv de bucurie. 

Pe acelaşi subiect

La Braşov, emoţiile i-au copleşit pe cei care au păşit pentru prima dată pe băncile academiei de aviaţie. Printre ei, l-am întâlnit pe Flavius. Tânărul care, pentru a deveni controlor de trafic aerian, a învăţat pe câmp, în timp ce mergea cu vitele la păscut: "Nu a stat cineva după mine să-mi zică învaţă. Pur şi simplu, asta a venit de la mine. Am învăţat pentru că am vrut eu şi am vrut ca să ajung cineva." 

Cu vise măreţe au venit şi tinerii de peste hotare. Au ales facultăţile de la noi pentru că, spun ei, găsesc aici baza teoretică pentru a-şi începe cariera. 

55 de universităţi de stat şi 37 private şi-au deschis astăzi porţile. Aşa că tinerii au de unde alege atunci când vine vorba de specializări. Mai greu le este doar în momentul în care vor fi nevoiţi să-şi caute un loc de muncă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » A început noul an universitar. În România sunt peste 500.000 de studenţi