Antena Meniu Search
x

Manifestații pro și contra în București: comunitatea LGBT și tradiționaliștii

Mii de oameni au împărţit Bucureştiul în două. Lesbiene, gay sau travestiţi au purtat steaguri colorate şi au cerut dreptul la o viaţă normală.

Vezi și

Mii de oameni au împărţit Bucureştiul în două. Lesbiene, gay sau travestiţi au purtat steaguri colorate şi au cerut dreptul la o viaţă normală. Cei conservatori au mărşăluit pentru familia tradiţională, au scandat "vrem normalitate" şi au cerut refendum pentru ca, în Constituţie, familia să fie definită clar: căsătoria dintre o femeie şi un bărbat.

S-au machiat în moduri non-conformiste, s-au îmbrăcat în ţinute despre care spun că-i reprezintă şi-au ieşit în stradă să-şi ceară drepturile. 

"Persoanele trans nu vor sa devină așa, nu vrei sa duci o viața în care toată lumea te marginalizează, în care nu poți sa găsești job sau sa rada de tine la școala. Pur și simplu așa te nasti", explică un participant la marş.

Aproape 2.000 de lesbiene, gay sau transsexuali au participat la cea de-a 14-a ediţie a Marşului Diversităţii. 

Vedetele zilei au fost Adrian Coman şi Clai Hamilton. Cuplul româno-american sărbătoreşte astăzi 16 ani de relaţie, dar mai ales decizia Curţii Europene de Justiţie, prin care Adrian a câştigat pentru soţul lui mai multe drepturi. Cel mai important este dreptul la rezidenţă în România, în calitate de soţ de acelaşi sex. 

Adrian Coman: "Sunt foarte fericit între români, pentru că, până la urmă, acesta este mediul din care provin şi mulţumesc Curţii Europene de Justiţie pentru data pe care a ales-o, ca să putem sărbători şi să fim şi la Pride."

Printre susţinători, s-au numărat şi artişti, foşti miniştri şi ambasadorul britanic.

E, însă, o diversitate pe care nu toţi românii o agreează. Sute de tradiţionalişti au ieşit şi ei în stradă, în Marşul Normalităţii, să spună răspicat acest lucru. 

Silviu Mareş Bociolan, protestatar:  "Se poate evoluţie şi fără revolutie, fără revolutie sexuală, vrem normalitate fără diversitate."

Un preot venit să protesteze e şi mai vehement de atât. 

"Cum să fiu eu de acord cu gay-ii ăstia? Eu mă lupt împotriva păcatului. Se poate ierta? Se poate, dacă el se lasă cu adevărat, se pocăieşte. Altfel ne va pedepsi dumnezeu cu foc", este de părere un preot.

Unii au mărşăluit împreună cu copiii, alţii s-au mulţumit să privească de pe margine, la fel cum a făcut o doamnă, purtând, fără să ştie, simbolul comunităţii LGBT.

În timp ce Partidul Noua Dreaptă a militat pentru un referendum pentru familia tradiţională, aproape 4.000 de lesbiene, homosexuali, bisexuali, travestiţi şi susţinători ai comunităţii LGBT au cerut drepturi egale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Manifestații pro și contra în București: comunitatea LGBT și tradiționaliștii