Telefonul fantomă, cel mai nou instrument folosit de detectivii particulari
Detectivii particulari nu mai urmăresc demult soţii infideli prin restaurante şi locuri retrase. Acum fac adevarate investigaţii în paralel cu poliţiştii. O spun chiar oamenii din umbră, căutaţi de marile companii. Investitorii vor să nu fie înşelaţi de angajaţii pe care îi pun în funcţii cheie.
Detectivii particulari nu mai urmăresc demult soţii infideli prin restaurante şi locuri retrase. Acum fac adevarate investigaţii în paralel cu poliţiştii. O spun chiar oamenii din umbră, căutaţi de marile companii. Investitorii vor să nu fie înşelaţi de angajaţii pe care îi pun în funcţii cheie. Iar atunci când secretele se discută la telefon, teama de interceptări ilegale îi face pe unii să scoată mii de euro din buzunar pentru a-şi securiza convorbirile.
Niciun smartphone nu este sigur atunci când un infractor vrea să ne afle secretele, o spun experţii în securitate cibernetică.
La şcoala de vară, detectivii au testat un telefon "fantomă". Printr-un software special, acesta detectează dacă discuţia este interceptată sau dacă se încearcă localizarea apelului. Cel mai ieftin dispozitiv costă în jur de 800 de euro.
Dorel Brahmer - reprezentant firma tehnică video:
Cand mi s-a aprins simbolul rosu, vorbesc despre pescuit sau schimb discutia sau vorbim despre altceva.
Dincolo de interceptări şi scenarii din filmele cu Sherlock Holmes, detectivii spun că românii nu mai sunt interesaţi să-şi spioneze partenerul de viaţă, aşa cum erau în alţi ani. Acum solicită să le fie monitorizaţi partenerii de afaceri şi copiii.
Maria Bumbaru - director Asociaţia Naţională a Detectivilor din România:
A fost ademenita de un posibil viitor logodnic sa plece din tara. Fiind sesizati de familie la timp, am reusit sa o gasim intr-un stabiliment de videochat, sigur exploatare sexuala.
Detectivii din Europa sunt deja specializaţi în anchete paralele cu Poliţia, dar oferă sprijin şi pentru marii angajatori.
Dragan Trivan - fondator firmă detectivi din Serbia:
Multe companii îşi doresc să ştie detalii despre cei care vor să se angajeze. Agenţia mea a făcut 300 de verificări.
Lothar Muller - reprezentant asociaţie internaţională a detectivilor:
Primim foarte multe întrebări din afara Germaniei de la investitori străini care întreabă despre investiţiile pe care vor să le facă.
Singura şcoală de detectivi particulari din ţara noastră funcţionează în Capitală, dar pionierii din domeniu spun că de cele mai multe ori sunt recrutate persoane deja specializate din rândul poliţiştilor, avocaţilor sau specialiştilor IT.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰