Antena Meniu Search
x

Trupul unui comandant de navă din Constanţa este ţinut de luni bune în frigiderele navei: chinezii refuză să ajute familia îndoliată de teama COVID

Familia unui comandant de navă din Constanţa, care a murit în larg încă din luna aprilie, cere ajutor internaţional.

de Lidia Bobes

la 12.06.2021, 10:14

Vezi și

Trupul acestuia este încă ţinut în frigiderele navei. Asta pentru că autorităţile din China, în apele căreia se află ambarcaţiunea, refuză să primească trupul, de teamă că ar fi infectat cu COVID.

Comandantul român Dan Sandu a murit pe 19 aprilie la bordul unei nave sub pavilion liberian.

"Nava a incărcat din India aluminiu şi pleca către China pentru descărcare. La 4 zile după ce au plecat din port i s-a făcut rău și probabil a făcut un infarct", a declarat Adrian Mihălcioiu, lider SLN.

Nava a fost direcționată de proprietar spre un port din Indonezia, pentru debarcarea trupului. Însă autoritățile indoneziene au refuzat să-l primească. Agenții navei au contactat alte porturi din Sud-Estul Asiei, dar s-au lovit de același refuz. De aici, încercarea şi aşa grea prin care trecea familia Sandu a devenit un adevărat coşmar.

Pe acelaşi subiect

"Am ţinut legătura cu cel care ne-a anunţat. Ne-au zis să stăm liniştiţi, asigurarea se va ocupa de repatrierea trupului şi de absolut toate formalităţile, va fi ceva de durată pentru că sunt condiţiile astea speciale create de COVID", a declarat Gabriela Dan, soţia marinarului decedat.

"De atunci corpul neînsufleţit se află în frigidere, iar nava a fost prin mai multe porturi să repatrieze trupul neînsufleţit", a declarat Adrian Mihălcioiu, de la Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Pe 7 mai, nava a ajuns în China, dar nu a primit permisiunea de a ancora în port sau de a descărca marfa. Chinezii se tem de un eventual focar de Covid, varianta indiană. Iar toate intervenţiile făcute şi de autorităţile române şi de avocaţii armatorilor au fost în zadar. Într-un final, chinezii au venit cu o soluţie: incinerarea cadavrului şi repatrierea urnei cu cenuşă. Inițial, membrii familiei comandantului au respins ideea. Însă, când au aflat că există pericolul ca trupul să fie aruncat în mare, și-au dat acceptul în scris.

Familia speră ca autorităţile internaţionale să intervină şi măcar urna cu cenuşă să ajungă în ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Trupul unui comandant de navă din Constanţa este ţinut de luni bune în frigiderele navei: chinezii refuză să ajute familia îndoliată de teama COVID