Vaccinare la minut, în centrul drive-thru din Bucureşti, Florin Cîţu: "România, hai că se poate!"

De Cornel Preda.
Publicat: 30.04.2021, 16:35.
Actualizat: 30.04.2021, 16:37

Premierul Florin Cîţu le-a mulţumit românilor care au mers şi s-au vaccinat la centrele drive-thru din toată ţara, spunând că împreună putem reveni la normalitate.

Primul centru de vaccinare de tip drive-through organizat de ASSMB in Piata Constitutiei, in Bucuresti, 29 aprilie 2021

Primul centru de vaccinare drive-thru din Bucureşti a fost deschis în Piaţa Constituţiei

Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Premierul Florin Cîţu a adăugat că la centrul deschis joi în Piaţa Constituţiiei s-a vaccinat o persoană pe minut şi consideră că avem toate condiţiile să atingem ţinţa de 5 milioane persoane vaccinate până la data de 1 iunie.

"Vreau să le mulţumesc tututor românilor care au mers să se vaccineze la centrele drive-thru din toată ţara. Cu maşina personală, cu motocicleta, cu bicicleta, cu taxi-ul. La centrul din Piaţa Constituţiei s-a vaccinat un pacient pe minut. Accelerăm campania. Pe lângă programare pe platformă, avem centre drive-thru, vaccinare la medicul de familie, maratoane de vaccinare. Avem toate condiţiile să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Singura soluţie este vaccinul! România, hai că se poate! Împreună revenim la normalitate!", a scris Florin Cîţu vineri pe Facebook.

Vineri, până la ora 12.00, la centrul drive-through din Piaţa Constituţiei au avut loc 257 de vaccinări, potrivit Primăriei Capitalei.

Citește și:

De ce preferă românii centrele drive thru

Vaccinarea din maşină e la mare căutare. Peste 600 de oameni au stat joi şi câte 2 ore la coadă să se imunizeze în Piaţa Constituţiei, la primul centru drive thru din Bucureşti. Explicaţia, spun ei, e simplă: nu trebuie să intre pe platformă şi să se programeze. Centrul este deschis zilnic, de la ora 8 la ora 20, inclusiv în zilele de sărbătoare.

”E mult mai simplu!” consideră un șofer. ”Nu trebuie programare, nu trebuie nimic. Vii aici, ți-ai făcut și asta e tot!”, a spus un alt șofer. ”Pe platformă eram pe lista de aşteptare. Aşa e mai simplu să ne vaccinăm din maşină.” a reacționat un alt bucureștean. ”Avem o poveste foarte interesantă. Noi aveam astăzi programare la ora 9 dimineața într-un alt centru de vaccinare și când am ajuns acolo persoana care păzea centrul nu ne-a permis accesul deoarece venise un microbuz cu angajați de la o firmă.” a povestit un alt șofer.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că centrul, care are patru fluxuri, va funcţiona în Piaţa Constituţiei până în 12 septembrie.

De asemenea, Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis că „centrele de tip drive- through sunt destinate marilor oraşe, iar amplasarea lor se realizează în zone care să permită accesul facil al persoanelor cu mijloace auto de deplasare. În centrul de vaccinare drive- through, persoanele care doresc să imunizeze se pot prezenta doar cu actul de identitate şi chestionarul de triaj care poate fi completat anterior prezentării la vaccinare. Documentul poate fi accesat pe site-ul RoVaccinare, la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/. Vaccinarea se realizează fără programare în Platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse, ulterior, în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare”.

Câte persoane au fost vaccinate în România

CNCAV a prezentat situaţia vaccinării în România, pe grupe de vârstă, valabilă în 30 aprilie, ora 10.00. Astfel, 20,33% din populaţia eligibilă (16+) este vaccinată cu cel puţin o doză (3.272.322 persoane), 11,93% din populaţia eligibilă (16+) este vaccinată cu schemă completă (1.920.853 persoane) şi 8,39% din populaţia eligibilă (16+) este vaccinată cu o singură doză (1.351.469 persoane). De asemenea, 79,66% din populaţia eligibilă (16+) este nevaccinată (12.819.240 persoane).

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică privind persoanele rezidente în România în anul 2020, populaţia eligibilă (cu vârsta de peste 16 ani) este de 16.091.562 persoane.

Pe categorii de vârstă, situaţia este următoarea:

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.