Antena Meniu Search
x

Video Timelapse cu vaccinarea din Piața Constituției. De ce preferă românii centrele drive thru

Vaccinarea din maşină e la mare căutare. Peste 600 de oameni au stat azi şi câte 2 ore la coadă să se imunizeze în Piaţa Constituţiei, la primul centru drive thru din Bucureşti. Explicaţia, spun ei, e simplă: nu trebuie să intre pe platformă şi să se programeze. Centrul este deschis zilnic, de la ora 8 la ora 20, inclusiv în zilele de sărbătoare. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 29.04.2021, 19:40

  • Peste 600 de oameni au stat azi şi câte 2 ore la coadă să se imunizeze în Piaţa Constituţiei

”E mult mai simplu!” consideră un șofer. ”Nu trebuie programare, nu trebuie nimic. Vii aici, ți-ai făcut și asta e tot!”, a spus un alt șofer. ”Pe platformă eram pe lista de aşteptare. Aşa e mai simplu să ne vaccinăm din maşină.” a reacționat un alt bucureștean.  ”Avem o poveste foarte interesantă. Noi aveam astăzi programare la ora 9 dimineața într-un alt centru de vaccinare și când am ajuns acolo persoana care păzea centrul nu ne-a permis accesul deoarece venise un microbuz cu angajați de la o firmă.” a povestit un alt șofer. 

Aşa sună explicaţiile a sute de bucureşteni care au venit dis de dimineaţă să se imunizeze direct de la volanul maşinii. În primele două ore au primit serul de la Pfizer mai bine de o sută de persoane. Intrarea în centrul de vaccinare se face prin capătul parcării. Se circulă pe două benzi. Au fost și peste o sută de maşini. Unii şoferi spun că au aşteptat şi 2 ore până ce au ajuns în cortul de imunizare. ”Am stat 2 ore şi încă mai stăm. Mai am 5 maşini în faţă.  Am zis că e fără programare şi mă aşteptam să fie mai liber ca să vin să rezolv mai repede.” a povestit un șofer. 

Nici coordonatorul campaniei de vaccinare nu se aştepta la o asemenea aglomeraţie.  ”De două ore jumate? Să ştiti că nu se aştepta nimeni că vor fi atâţia oameni. Noi ne bucurăm foarte mult dar cu siguranţă vom dimensiona ca să fie un timp de aşteptare mai redus.” i-a transmis Valeriu Gheorghiță unui bărbat care aștepta la coadă.

”Toate aceste centre folosesc Pfizer. Acesta este primul din București, însă există și alte centre în tară. Se vaccinează în funcție de capacitatea de a amenaja fluxuri și cabinete de vaccinare. La Deva sunt câteva mii de persoane vaccinate iar la Cluj în primele zile erau peste 1000 persoane vaccinate.” a spus Andrei Baciu, vicepreşedintele campaniei de vaccinare.

Pe acelaşi subiect

În piaţă au fost organizate 4 puncte de imunizare cu 8 medici, 8 asistente dar şi voluntari de la Facultatea de Medicină. După vaccinare, fiecare şofer a trebuit să mai aştepte 15 minute. 

”Oamenii stau în post vaccinare 15 min. După vaccinarea propriu zisă pe fiecare parbriz există un bonuleț pe care este inscripționată ora vaccinării. Din momentul acela se așteaptă 15 min. Sunt medici care îi supraveghează permanent. Până acum nu au fost reacții adverse dar avem toată susținerea în caz că se întâmplă. Este o ambulanţă de la primăria Capitalei care în caz de nevoie va interveni.” a spus Popovici Mădălina, medic coordonator.

Centrul de vaccinare din Piața Constituției va funcționa până la 12 septembrie

”Aceste tipuri de centre au fost prevăzute pentru etapa a 3-a și rolul lor este foarte important. De asemenea urmatoarele centre din cate am discutat la nivel local vor fi in sectoarele 3, 6 și probabil și celelalte sectoare vor lua în calcul. În țară, în Galați, Constanța, Suceava îşi doresc organizarea de centre drive thru. Platforma de programare rămâne în continuare un instrument” a spus Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare

Însă nu foarte performant. ”Eu am incercat sa intru pe platforma de programare, mi s-a spus ca în 2 săptămîni o să fiu contactat, mi s-a dat un cod. Te încurai într-o chestie tipic românească de birocrație!” s-a plâns o persoană. 

”Suntem într-o noua fază a campaniei în care practic nu va mai fi nevoie de niciun fel de birocrație. Este foarte important de știut că în aceste centre se poate prezenta oricine dorește care este rezident la noi, românii, dar și cei care au reședința în România, inclusiv românii din diaspora care vor să se vaccineze în timpul șederii în România.” a spus Klaus Iohannis.

Şi tot astăzi, la Braşov, a început un maraton de vaccinare la Spitalul Sfântul Constantin. Coada s-a întins pe sute de metri astfel că autorităţile au fost nevoite să suplimenteze numărul de doze. 

”Fiind ultima săptămână înainte de Paște, activitate în scădere am zis să facem o acțiune umanitară pentru comunitatea brașoveană. Ideea a fost pusa pe tapet luni și iată joi suntem un centru funcțional. Ne așteptăm undeva la 300 de persoane crezând că interesul a scăzut. Iată că au trecut 3 ore de când vaccinăm și am depașit 200 de doze. Centrul va funcționa până la ora 20 și sperăm să depășim 500, 600 de persoane vaccinate.” a spus un medic. 

”Dacă a fost liber și fără programare am zis să vin că e mai bine, mai ușor” a reacționat un brașovean. ”Trebuie să vină lumea să se vaccineze, e normal”, a transmis un altul. 

Medicii vor imuniza câte 12 ore pe zi şi săptămâna viitoare, în alte locaţii din oraş. 

Andrei Baciu: 509 persoane în primele 8 ore de la deschidere, adică o persoană pe minut! 

Vicepreşedintele Comitetului national pentru coordonarea vaccinării, Andrei Baciu, anunţă că, în primele 8 ore de la deschiderea centrului drive-throught din Bucureşti, s-au vaccinat 5-9 persoane, ceea ce înseamnă mai mult de o persoană pe minut. ”Chiar este un succes şi le mulţumesc tuturor pentru implicare”, a transmis Baciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Timelapse cu vaccinarea din Piața Constituției. De ce preferă românii centrele drive thru