Antena Meniu Search
x

Video Zeci de oameni dintr-o localitate din Prahova nu vor să-şi părăsească locuinţele ameninţate de alunecări de teren: "Nu plec până nu ajunge la mine"

Alertă într-o localitate din Prahova, din cauza alunecărilor de teren! Un deal întreg a luat-o la vale şi ameninţă să pună la pământ nouă case. 12 persoane au fost evacuate până acum, dar sunt oameni care refuză să-şi abandoneze agoniseala de-o viaţă. 

de Cristi Georgescu

la 05.05.2021, 21:26

Vezi și
  • 12 persoane au fost evacuate, până acum, din zona afectată de alunecări de teren.

Din dronă, imaginile par apocaliptice. Cratere uriaşe se întind pe mai bine de un kilometru şi jumătate şi pământul încă avansează ameninţător spre casele oamenilor din Livadea: "Punem beţe să vedem în ce parte o ia, cum o ia, cât de repede se duce".

Acest bărbat are soţia gravidă şi mama grav bolnavă. Ştie că este în pericol, însă nu vrea să plece deocamdată: "Da nu plec până nu ajunge la mine. Stau de pază, asta este, ce să facem? Pleacă terenul şi copacii trosnesc toţi la rând".

Ca să înţelegeţi dimensiunea dezastrului din satul Livadea vă spun că în acest loc era un deal frumos. Să vă daţi seama exact ce s-a întâmplat aici şi cum a luat-o pământul la vale o să încerc acum să îmi pun piciorul. Iată, mai bine de un metru şi jumătate pâmântul a luat-o la vale şi, mai mult decât atât, prima casă se află la aproximativ 100 de metri distanţă.

Cu ochii în lacrimi, trei fraţi strâng în saci ce pot. La cum se mişcă pământul, casa părintească n-o să mai fie în cateva zile: "În totalitate nu o să pot să iau că nu am unde să le duc, efectiv. Am luat strictul necesar şi cam atât. A venit de sus, unda aia de şoc s-a apropiat până aproape de noi, dar nu s-a oprit. Problema a fost că, uite, chiar a ajuns la noi şi e foarte grav în sus în colo. Sunt rupturi de metri întregi".

Pe acelaşi subiect

12 persoane au fost evacuate din zona cu alunecări de teren

Cei doi bărbaţi locuiesc aici de când s-au născut, iar sora lor nu va mai putea să vină de la Ploieşti să se recreeze la curte: "Am văzut şi eu dărâmături aici, că am venit de dimineaţă să-mi ajut fraţii. E de groază, dar asta e". 

Dealul a început să se mişte acum două zile, iar terenul nu dă semne ce se opreşte din alunecare. Familiile care locuiesc în zonă au fost evacuate de pompieri, iar zona este în permanenţă monitorizată de autorităţi.

Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt ISU Prahova: Şase locuinţe în care se aflau 12 persoane au fost evacuate preventiv, iar alte trei imobile nelocuite sunt în pericol de a fi surpinse de alunecarea de teren.

Marius Felix Bulearcă, subprefect Prahova: Trebuie să aşteptăm să se finalizeze această alunecare de teren. Specialiştii care vor merge la faţa locului vor adopta măsurile specifice în cazul unei asemenea alunecări de teren, respectiv consolidarea zonei respective.

Localnicii care nu au rude la care să meargă vor fi cazaţi la o pensiune din zonă. După evaluarea pagubelor se va stabili şi sursa fondurilor pentru despăgubiri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Zeci de oameni dintr-o localitate din Prahova nu vor să-şi părăsească locuinţele ameninţate de alunecări de teren: "Nu plec până nu ajunge la mine"