Antena Meniu Search
x

Video Cum îşi vând medicii de familie pacienţii. Topul absurdităţilor din sistemul medical: bolnavii se cumpără pur şi simplu de pe internet

În episodul de azi al campaniei "Statul dăunează grav sănătăţii", am făcut un top al absurdităţilor care să explice de ce medicina de familie pur şi simplu nu funcţionează. Şi, probabil, nu are nici viitor. Medicii la sfârşit de carieră îşi vând pacienţii cu sume prea mari pentru doctorii tineri. Iar pacienţii se trezesc brusc că au alt doctor. Iar după 13 ani, sistemul, care tot pică, e pe punctul de a se prăbuşi cu totul.

de Redactia Observator

la 12.05.2022, 20:10

Vezi și

Medicina de familie e o struțo-cămilă – privați plătiți cu bani publici. Ceea ce face lucrurile complicate și pentru breaslă, și pentru stat. Nu pot unul fără celălalt, dar nici nu reușesc să se pună de acord. "Sunt foarte multe situații absurde din punct de vedere legal în România", a declarat Cristian Suciu, medic de familie. Ca să fie medic de familie, un doctor are în primul rând nevoie de pacienţi. Ori îi strânge din poartă în poartă, ori îi cumpără de-a gata, de pe internet. Pe site-urile de anunțuri sau ale Caselor de Asigurări, sunt de vânzare zeci de liste cu mii de pacienţi.

Vânzarea pacienților e motiv de dispută chiar între medicii de familie

Tranzacţiile sunt permise de lege. Medicii care ies la pensie sau care pur şi simplu renunţă la meserie îşi vând afacerile cu tot cu oamenii pe care i-au îngrijit. "Lista de pacienți este considerată conform legii din România parte a cabinetului, chiar dacă sună foarte îngrozitor ce spun acum și dulapul de medicamente, și biroul, și spațiul, şi lista de pacienţi fac parte din acest patrimoniu", a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.

Vânzarea pacienților e motiv de dispută chiar între medicii de familie. "Dacă considerați că medicul v-a vândut sau vă vinde, ca și mașina, mă vinde este injust. Asta nu înseamnă că noi ca medici îi desconsiderăm pe pacienți sau că îi vindem că le vindem sufletele, cam așa a rezultat", a declarat Călin Bumbuluț, Colegiul Medicilor. "Pacienţii sunt niște oameni vii care până s-o schimba vreo reglementare ceva nu aparțin nimănui și atunci trebuie să fie dreptul lor de a decide și asta înseamnă că trebuie să îi informezi personal", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Pe acelaşi subiect

Ceea ce rar se întâmplă. Deseori, pacienţii se trezesc că li s-a schimbat medicul de familie, fără să ştie. Ca să-i anunţe pe toţi, un doctor ar trebui să ia la rând sute sau chiar mii de oameni pe care nu i-a văzut niciodată. Programul de lucru - încă o anomalie a sistemului.  În contractul semnat anual, medicii de familie ar trebui să lucreze cel puțin 35 de ore pe săptămână. Doar că majoritatea au rămas la cel puțin. Şi dacă ar vrea să lucreze mai mult, medicii ar avea o problemă: nu primesc bani de la casa de asigurări decât pentru primii 20 de pacienți care le trec pragul în fiecare zi. "Casa de asigurări de sănătate mă plătește nimic pe consultațiile astea, dar eu să fiu la dispoziție, păi nu sunt nici sub arme, nici în niciun fel. Nu vreau să fiu la dispoziție", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Medicii de familie nu pot lucra în weekend nici dacă moare cineva

Victime sunt bolnavii care stau la cozi, sperând să prindă un loc. "Un medic de familie mai încalcă reguli pentru că sunt foarte multe situații în care regulile sunt absurde", a declarat Cristian Suciu, fost medic de familie. De exemplu, spun medicii, nu pot să lucreze în weekend, nici când cineva moare. "Ca un făcut, legile lui Murphy, majoritatea deceselor sunt în weekend. Eu sâmbăta și duminica eliberez constatatoare de deces dar raportarea o fac luni, pentru că dacă raportez sâmbăta și duminica nu-mi este decontat serviciul. Îţi apare acolo în SIUI când înregistrezi 'serviciu efectuat în afara orelor de program'", a declarat Cătălin Petrencic, medic de familie.

"Eu de multe ori fac muncă probono, fără să vreau. Dacă le spunem de plată se supără", a declarat Valeria Secu, medic de familie. "Și eu sunt un om viu care trebuie să plătească care trebuie să-și cumpere și mâine halat, o bluză pe el. Pentru că am și eu copii acasă, pentru că și eu am chirie, am telefon de plătit, am tot felul de lucruri ale mele personale", a declarat Eva Cristescu, medic de familie.

Dar cea mai mare problemă a sistemului rămâne birocraţia. Deşi de 10 ani avem card de sănătate, sistemul informatic pentru care statul a plătit 100 de milioane de euro se blochează des. Aşa că medicii se întorc la pix şi foaie. "Avem un milion de registre, deși avem și electronic acum. Deci avem și electronic și scriptic. Acest concediu medical pe calculator se face, după care omul trebuie să meargă cu el la serviciu printat", a declarat Cristian Suciu, medic de familie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » Cum îşi vând medicii de familie pacienţii. Topul absurdităţilor din sistemul medical: bolnavii se cumpără pur şi simplu de pe internet