Antena Meniu Search
x

Românul care a pus bazele eMAG într-un mic apartament de pe Magheru: ”Ajungeam să luăm marfa cu autobuzul de la distribuitor”

Educaţia e cheia pentru dezvoltarea României. O Românie care poate fi construită bucată cu bucată doar prin învăţare continuă. Iulian Stanciu, omul care a creat cea mai mare companie românească de comerţ online, a înţeles că asta e reţeta care poate funcţiona. Modelul lui de business poate fi şi un model de ţară. Aşa că investeşte în şcoală. Spune că e datoria lui de antreprenor să pună umărul la educaţia României. Astăzi, Iulian Stanciu ne deschide uşa României lui construită în timp şi chiar din greşeli.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 01.12.2021, 13:26

Vezi și

Dacă vrei să ajungi cineva, învaţă. Poate părea un clişeu, un refren al copilăriei în care prea puţini cred. Dar marile imperii chiar se pot clădi pornind de la o carte. Iulian Stanciu este dovada. "Eu m-am născut într-un cartier mai sărac al Ploieștiului, am avut parte de o educaţie bună, calitativă şi acasă, şi la şcoală şi am fost olimpic naţional la trei materii diferite", a povestit Iulian Stanciu, președinte executiv al eMAG.

Mega afacerea din comerţul online, pornită dintr-un apartament de pe Magheru

Astăzi, este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, omul care a construit de la zero o afacere cu 7.000 de angajaţi, ramificaţii în trei ţări şi o cifră de 8 miliarde de lei. La 22 de ani, a început primul business. "Am început să vând produse IT, calculatoare, laptopuri, într-un mic apartament pe Magheru, în centrul Bucureştiului, închiriat, cu o maşină care se strica tot timpul. Ajungeam să luăm marfa cu autobuzul de la distribuitor", mai spune Iulian Stanciu.

De la o firmă mică de calculatoare, conduce acum cea mai mare companie de comerţ online din România. Un mamut care funcţionează la foc automat. Zilnic, de aici pleacă mii se colete către cumpărători din toată ţara. Fiecare produs trebuie împachetat, etichetat şi livrat în timp-record. O Românie pe care şi-a clădit-o bucată cu bucată. În timp. Fără să uite niciodată ceva ce ştie încă din şcoală: că nu te poţi opri niciodată din învăţat, că succesul de astăzi e nimic dacă nu te pregăteşti şi pentru ziua de mâine. Mai ales în lumea afacerilor, trebuie să fii mereu cu un pas înaintea trendului.

Pe acelaşi subiect

"Cred ca una din valorile noastre a fost curajul", spune Stanciu. Inclusiv curajul de a greşi. Pentru că nu există inovaţie fără greşeală. El a făcut salturi rapide, deseori riscante, de la vechile calculatoare de ieri, la inteligenţa artificială de azi, şi ştie deja că economia verde este cartea câştigătoare de mâine. "Lucrurile se schimbă şi vedem cât de mult se schimbă în fiecare zi. Deci, trebuie să fim agili şi să ne adaptăm. Este obligatoriu să învăţăm. Şi în viaţă trebuie să învăţăm ceva nou, să învăţăm ce se întâmplî în jurul nostru", a declarat Iulian Stanciu.

Accentul pus pe educaţie

Un model de business poate fi şi un model de ţară. La care Iulian Stanciu pune deja umărul, convins că oamenii de afacerii care ajung în vârf sunt datori să se întoarcă spre comunitatea de unde au plecat şi să dea ceva înapoi. La fel ca în afaceri, şi când vine vorba de dezvoltarea României, mizează pe aceeaşi carte: Educaţia.

"Acum 10 ani am demarat un proiect prin care am început să accelerăm educaţia la vârf. Avem 54 de centre cu aproape 6.000 de copii care participă în fiecare săptămână. Şi în aceste centre am pus la un loc copiii foarte buni cu profesorii foarte buni. Pentru că într-o societate avem nevoie şi de vârfuri. Apoi, ne-am dus în partea de jos şi am văzut o mare problemă cu abandonul şcolar la sate", mai spune Iulian Stanciu.

Aşa că a dezvoltat un program naţional şi pentru elevii din sate. Prin fundaţia lui, a angajat profesori din 47 de şcoli care să-i ajute, după ore, să recupereze materia. Rezultatul: rata de abandon şcolar a scăzut la zero. E un prim pas din visul lui Iulian Stanciu, pentru o Românie a tuturor.

"Prin educaţie toată lumea să înceapă să crească. Pentru a avea medici foarte buni avem nevoie de educaţie, pentru a avea un sistem de justiţie foarte bun avem nevoie de educaţie. Pentru a avea oameni productivi avem nevoie de educaţie. Pentru a avea antreprenoriat avem nevoie de educaţie. Toate au la baza educaţia", spune Iulian Stanciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Exclusiv Observator » Românul care a pus bazele eMAG într-un mic apartament de pe Magheru: ”Ajungeam să luăm marfa cu autobuzul de la distribuitor”