Antena Meniu Search
x

Video Experiment: Aceeași listă de cumpărături, în 4 piețe din țară. Unde s-au lăsat cei mai mulți bani la tarabă

În plin val de scumpiri, românii cumpără tot mai puţin cu bani tot mai mulţi. La Suceava, de exemplu, ouăle costă acum de trei ori mai mult decât la începutul toamnei şi tot de trei ori mai mult decât în Bucureşti. Reporterii Observator au mers la cumpărături cu aceeaşi listă de alimente, în patru pieţe din ţară. Cine a lăsat cei mai mulţi bani la tarabe, vedeţi în materialul următor. 

de Redactia Observator

la 25.11.2021, 19:32

Vezi și

Claudiu Loghin - reporter Observator: Coşul cu alimentele de bază, pentru finalul de lună noiembrie, ajunge la 53 lei. Am cumpărat legume de sezon, câte un kilogram din fiecare, dar şi lapte, brânză şi ouă. Cea mai scumpă a fost brânza telemea de oi, al cărei preţ, cel mai bun din această piaţă, este de 25 de lei pentru fiecare kilogram. Cartofii s-au scumpit faţă de finalul lunii septembrie, cu aproximativ 50 de bani. La acel moment, plăteam 2 lei pe kilogram.

Ioana Matei - reporter Observator: Am luat zece ouă, pe care am dat 6,5 lei şi cu asta am terminat lista de cumpărături. Am luat varză, cartofi, morcovi, ardei, lapte şi brânză proaspătă. În total, am cheltuit 58 de lei. Ardeiul gras s-a scumpit faţă de acum două luni cu aproximativ 1,5 lei. 

Suceava, campionă la scumpire la ouă

Adrian Obreja - reporter Observator: Până acum, am cheltuit 39 lei, doar pe lactate şi ouă. Mai am de cumpărat legumele. Am analizat deja preţurile de la tarabe şi, cel mai scump este kilogramul de ardei gras. În total, coşul de cumpărături, la Galaţi, ne costă 56,5 lei şi conţine alimente cu care o familie formată din trei persoane poate găti mesele pentru două zile.

Pe acelaşi subiect

Angela Bertea - reporter Observator: Aici, ouăle sunt cele mai scumpe din ţară. Costă în jur de 2 lei bucata, aşadar 20 de lei 10 oua. Lactatele, de exemplu, un litru de lapte costă 3 lei, în timp ce, pe un kilogram de brânză, am dat 30 lei. Mai am de cumpărat ceapa, ceea ce înseamnă că voi cheltui, în total, 67 de lei, pentru alimentele de bază.

Tragem linie şi facem clasamentul. Paradoxal, coroniţa o primeşte Suceava, deşi, aici, legumele sunt mai ieftine decât în restul ţării, însă ouăle se vând la preţ triplu faţă de Capitală. Pe locul al doilea, avem Bucureştiul, urmat îndeaproape de Galaţi, în timp ce, la Braşov, am găsit cea mai ieftină piaţă. Diferenţele de preţuri sunt strâns legate de specificul fiecărei regiuni, spun specialiştii.

Dragoş Frumosu - expert industrie alimentară: Sub aceste preţuri, se ascunde şi un pic de speculă. Acolo unde există producţie mare de legume şi fructe, preţurile sunt mai scăzute, pentru că este oferta mai mare. Acolo unde oferta este mai mică şi unde producţia, într-o anumită zonă, este mai redusă, preţurile sunt mai mari.

Aurelian Dochia - economist: Nu este exclusă nici o influenţă a nivelului de venituri din zona respectivă.

Datele oficiale arată că, paradoxal, la Sfântu Gheorghe, zonă renumită pentru cartofi şi în plin sezon un kilogram se vindea cu 3 lei. Mai mult decât costă acum în pragul iernii în Capitală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » Experiment: Aceeași listă de cumpărături, în 4 piețe din țară. Unde s-au lăsat cei mai mulți bani la tarabă