Antena Meniu Search
x

190 de angajați ONU, acuzaţi că sunt luptători ai Hamas şi Jihadul Islamic. Detalii din dosar: Au fost implicaţi în răpiri și ucideri în timpul atacului din 7 octombrie

Un dosar al serviciilor de informații israeliene susţine că mai mulţ angajați ONU au fost implicaţi în răpiri și ucideri în timpul atacului Hamas din 7 octombrie care a declanșat războiul din Gaza.  Dosarul de șase pagini acuză că 190 de angajați ai UNRWA, printre ei şi profesori, ar fi de fapt militanți Hamas sau ai Jihadului Islamic. Documentul care identifică cu nume şi poze 11 dintre ei a fost consultat de Reuters. Marea Britanie, Italia, Finlanda, Australia și Canada au urmat exemplul SUA și au anunţat că opresc finanțarea Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni. La fel şi România. 

de Redactia Observator

la 30.01.2024, 11:25

190 de angajați ONU, acuzaţi că sunt luptători şi ucigași ai Hamas şi Jihadul Islamic. Detalii din dosar: Un consilier școlar și-ar fi ajutat fiul să răpească o femeie
190 de angajați ONU, acuzaţi că sunt luptători şi ucigași ai Hamas şi Jihadul Islamic. Detalii din dosar: Un consilier școlar și-ar fi ajutat fiul să răpească o femeie - Profimedia

Circa 10% din cei 12.000 de angajaţi din Fâşia Gaza ai UNRWA - agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni - au legături cu organizaţia islamistă Hamas sau cu Jihadul Islamic palestinian, potrivit ziarului awerican The Wall Street Journal. Publicaţia afirmă, citând serviciile de informaţii israeliene, că legăturile UNRWA cu militanţii Hamas sunt mai extinse decât se credea: 12 membri din personalul agenţiei au fost implicaţi în atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie anul trecut.

WSJ: 10% din personalul UNRWA are legături cu Hamas 

Informaţiile din rapoartele serviciilor secrete se bazează pe date din telefoanele mobile, pe interogatoriile luptătorilor Hamas luaţi prizonieri şi pe documente recuperate de la militanţii ucişi, afirmă Wall Street Journal, precizând că guvernul Statelor Unite a fost informat despre dosarul de informaţii secrete. Din cei 12 angajaţi ai UNRWA acuzaţi de implicare în atacul Hamas pe teritoriul israelian, şapte erau învăţători sau profesori de gimnaziu, dintre care doi profesori de matematică şi doi de arabă, mai dezvăluie publicaţia.

Reuters: 190 de angajați UNRWA, acuzaţi de legături cu Hamas sau Jihadul Islamic

Pe acelaşi subiect

Agenţia de presă britanică Reuters, care a consultat dosarul de șase pagini, susţine şi ea că aproximativ 190 de angajați UNRWA sunt acuzaţi de legături cu Hamas sau Jihadul Islamic. În dosar, apar numele şi pozele a 11 dintre ei. Un al 12-lea palestinian cu identitatea dezvăluită nu ar face parte din cele două grupări, dar s-ar fi infiltrat în Israel pe 7 octombrie. Potrivit dosarului întocmit de israelieni, unul dintre cei 11 este un consilier școlar care și-ar fi ajutat fiul să răpească o femeie în timpul atacului Hamas de pe 7 octombrie. 

Un altul, asistent social UNRWA, este acuzat că a fost implicat, în circumstanţe neclare, în transportarea în Gaza a cadavrului unui soldat israelian ucis. Tot al ar fi coordonat camionete folosite de Hamas în atac și a gestionat provizii de arme. Un al treilea palestinian din dosar este acuzat că a luat parte la atacul asupra satului israelian Beeri, unde o zecime dintre locuitori au fost uciși. Un al patrulea este acuzat că a participat la atacul din Reim, unde a fost luată cu asalt o bază militară și un festival rave unde au murit peste 360 ​​de petrecăreți.

Dosarul a fost pus la dispoziţia Reuters de o sursă care nu a putut fi identificată după nume sau naționalitate. Potrivit acesteia, dosarul a fost realizat pe baza informaţiilor adunate de serviciile israeliene și împărtășite cu Statele Unite, care au suspendat vineri finanțarea pentru UNRWA. Acuzaţiile împotriva UNRWA au provocat indignare în întreaga lume şi mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Germania, Regatul Unit şi Franţa, şi-au suspendat temporar donaţiile către organizaţie.

Un oficial israelian a declarat pentru Reuters că cei 190 de angajaţi ONU menționați în dosar sunt "luptători cu experienţă, ucigași" şi se crede că în total aproximativ 10% din personalul UNRWA ar fi afiliat cu Hamas și Jihadul Islamic.

ONU nu a primit în mod oficial o copie a dosarului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. Palestinienii au acuzat Israelul că a falsificat informații pentru a murdări imaginea UNRWA, care a anunţat că i-a concediat pe unii angajați și că investighează acuzațiile.

"Am trecut de la sunt doar "12 mere putrede" la "hopa! am uitat două zerouri, sunt 1200 de mere putrede" într-un ciclu foarte scurt de ştiri. Credeţi-mă, sunt mai multe", a afirmat Elon Levy, purtător de cuvânt al guvernului israelian, într-un mesaj difuzat luni seara pe reţeaua X. El a acuzat UNRWA că este un adăpost pentru ideologia Hamas.

Ce este UNRWA

Agenţia Naţiunilor Unite de ajutorare pentru refugiaţii palestinieni sau UNRWA a fost înfiinţată de ONU în 1949 pentru a acorda asistenţă palestinienilor care s-au refugiat sau au fost expulzaţi după fondarea statului Israel în 1948. Şi descendenţii acestora au dreptul de a beneficia de serviciile agenţiei, care afirmă că în prezent totalul celor vizaţi se ridică la 5,9 milioane de oameni. Agenţia are peste 30.000 de angajaţi, majoritatea palestinieni, din care 12.000 în Fâşia Gaza. Reuters susţine că agenția are 13.000 de angajați în Gaza. UNRWA este activă şi în Iordania şi Liban. 

UNRWA a declarat luni că nu va putea continua de la finalul lui februarie operațiunile în Gaza și în regiune dacă finanțarea nu va fi reluată. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să se întâlnească marți la New York cu marii donatori UNRWA. Guterres a vorbit luni cu liderii Iordaniei și Egiptului și s-a întâlnit cu șeful comisiei interne a ONU pentru a se asigura că "se va face cât mai rapid și cât mai eficient posibil" o anchetă cu privire la acuzațiile israeliene.

Israelul acuză de multă vreme UNRWA de perpetuarea conflictului prin descurajarea reinstalării refugiaților și, uneori, în trecut, a spus că personalul agenției a luat parte la atacuri armate. UNRWA neagă faptele rele, spunând că are rolul doar de oferi ajutor.  "Din informații, documente și cărți de identitate confiscate în timpul luptei, este posibil să indicăm aproximativ 190 de teroriști Hamas și Jihadul Islamic care servesc ca angajați UNRWA", se arată în dosarul în limba ebraică.

Potrivit documentului, Hamas "și-a desfășurat metodic și deliberat infrastructura teroristă într-o gamă largă de facilități și clădiri ale ONU", inclusiv școli. Hamas neagă asta. Doi dintre presupușii membri Hamas citați în dosar sunt prezentaţi ca fiind "eliminați" sau uciși de forțele israeliene. De asemenea, pe lista celor 12 bărbați se află un profesor UNRWA acuzat că s-a înarmat cu o rachetă antitanc, un alt profesor acuzat că a filmat un ostatic și directorul unui magazin dintr-o școală UNRWA acuzat că a adăpostit o cameră secretă pentru Jihadul Islamic.

Peste 26.000 de palestienieni au fost uciși în Gaza de la startul ofensivei israeliene, potrivit autorităţilor locale. Având în vedere că ajutoarele umanitare, alimente și medicamente, sunt cu mult sub nivelul de dinainte de război, decesele cauzate de boli care pot fi prevenite, precum și riscul de foamete sunt în creștere, potrivit angajaţilor umanitari. 

Locuitorii din Gaza au devenit şi mai dependenți de ajutorul UNRWA. "Organizațiile teroriste exploatează în mod cinic locuitorii Fâșiei Gaza și organizațiile internaționale a căror misiune este de a oferi ajutor... și, prin aceasta, provoacă prejudicii de facto locuitorilor Fâșiei", se arată în dosar.

În weekend, Guterres a promis că va cere socoteală oricărui angajat implicat în acte "detestabile", dar a implorat națiunile să continue să finanțeze UNRWA din motive umanitare. "Zecile de mii de bărbați și femei care lucrează pentru UNRWA, mulți în unele dintre cele mai periculoase situații pentru angajaţii umanitari, nu ar trebui să fie pedepsiţi", a spus Guterres duminică.

Şi România a oprit finanțarea pentru UNRWA

"MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzații grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat - UNRWA - în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023. Aceste acuzații trebuie să facă obiectul unor investigaţii imediate și aprofundate ale ONU.

Salutăm reacția rapidă a conducerii UNRWA de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate și ne exprimăm toată încrederea că investigațiile demarate de ONU, aflate inclusiv în atenția Secretarului General al organizației, vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp. Până la finalizarea investigației, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA. 

Nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a ne menține coordonarea cu partenerii noştri, inclusiv la nivel european.  Reamintim că România a condamnat ferm, încă din primele momente, atacurile Hamas de la 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, considerând inacceptabile actele teroriste, exprimând regretul pentru victimele înregistrate, condamnând luarea de ostatici și făcând apel pentru eliberarea acestora. 

Toate aceste elemente sunt în deplină concordanță cu poziția consacrată, principială a României față de situația din Orientul Mijlociu și Procesul de Pace din regiune, cu accent pe soluția celor două state", a trabsmis MAE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » 190 de angajați ONU, acuzaţi că sunt luptători ai Hamas şi Jihadul Islamic. Detalii din dosar: Au fost implicaţi în răpiri și ucideri în timpul atacului din 7 octombrie