Antena Meniu Search
x

Acuzații grave la adresa ONU. Angajați ai agenției pentru refugiaţi palestinieni, acuzați că au participat la masacrul din 7 octombrie. Italia a tăiat fondurile

Război Israel - Hamas. Hamas a negat sâmbătă că personalul ONU colaborează la acţiunile militanţilor săi, după ce Israelul a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că s-a aliniat grupării islamiste palestiniene şi agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) că în rândurile sale sunt angajaţi care au participat la masacrul comis de Hamas împotriva Israelului în 7 octombrie, informează EFE.

de Redactia Observator

la 27.01.2024, 15:23

Purtătorul de cuvânt al Secretariatului General al ONU STEPHANE DUJARRIC
Acuzații grave la adresa ONU. Angajați ai agenției pentru refugiaţi palestinieni, acuzați că au participat la masacrul din 7 octombrie. Italia a tăiat fondurile - Profimedia Images

"Condamnăm energic campania de incitare lansată de entitatea criminală sionistă împotriva instituţiilor internaţionale care contribuie la ajutorarea poporului nostru, care este supus genocidului nazist", a transmis Hamas într-un comunicat.

Gruparea islamistă a făcut referire la "acuzaţia neîntemeiată" formulată de Israel "împotriva Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la o presupusă 'complicitate' cu mişcarea Hamas", precum şi o "incitare împotriva UNRWA cu obiectivul de a-i tăia finanţarea şi a priva poporul palestinian de dreptul său (de a beneficia) de serviciile acestor agenţii internaţionale", a mai transmis Hamas, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, ministrul pentru afaceri civile palestinian Hussein al-Cheikh, a scris sâmbătă pe X că UNRWA are nevoie de "un sprijin maximal" şi "nu să i se taie sprijinul şi asistenţa".

"Facem apel la ţările care au anunţat încetarea sprijinului lor pentru UNRWA să revină imediat asupra deciziei lor, care implică riscuri grave" pentru asistenţa umanitară, în timp ce războiul face ravagii între Israel şi Hamas în Gaza, a adăugat Cheikh, care este şi secretar general în comitetul executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei. 

Pe acelaşi subiect

Italia suspendă finanțarea UNRWA, agenție ONU

Italia a decis să suspende finanțarea Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a declarat sâmbătă ministrul de externe Antonio Tajani, citat de Reuters.

Decizia de retragere a finanțării pentru UNRWA vine ca urmare a acuzațiilor potrivit cărora unii lucrători ai UNRWA ar fi fost implicați în atacurile din 7 octombrie din Israel, comise de gruparea militantă palestiniană Hamas. Tajani nu a făcut, totuși, nicio referire directă la aceste suspiciuni.

"Guvernul italian a suspendat finanțarea UNRWA după atacul atroce din Israel din 7 octombrie", a postat Tajani pe platforma de socializare X. Acesta a adăugat că unii dintre aliații Italiei au luat deja aceeași decizie.

Anchetă la ONU, în cazul angajaților suspecți că au participat la masacrul din 7 octombrie 2023

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a anunțat vineri că a deschis o anchetă în cazul mai multor angajați suspectați de implicare în atacurile comise de Hamas în Israel în 7 octombrie anul trecut, relatează Reuters.

"Autoritățile israeliene au furnizat UNRWA informații despre presupusa implicare a mai multor angajați ai UNRWA în atacurile din Israel din 7 octombrie", a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

"Pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară, am luat decizia de a rezilia imediat contractele acestor membri ai personalului și de a lansa o anchetă pentru a stabili adevărul fără întârziere", a spus Lazzarini.

El nu a dezvăluit numărul angajaților despre care se presupune că ar fi implicați în atacuri. El a declarat însă că "orice angajat al UNRWA care a fost implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Acuzații grave la adresa ONU. Angajați ai agenției pentru refugiaţi palestinieni, acuzați că au participat la masacrul din 7 octombrie. Italia a tăiat fondurile