Antena Meniu Search
x

UPDATE! 18 romani, morti intr-un accident de autocar, in Muntenegru

Au plecat in vacanta si acum se intorc acasa intre patru scanduri sau cu traumatisme. 18 persoane au murit, intr-un grav accident in Muntenegru. Autocarul cu care se deplasau a cazut intr-o prapastie de 40 de metri adancime

Vezi și

UPDATE 18:15 Doua avioane MApN dotate pentru interventii SMURD sunt puse la dispozitia victimelor din Muntenegru. Transferul acestora spre spitalele Floreasca si Municipal din Bucuresti va incepe maine dimineata, in functie de starea fiecaruia dintre raniti, conform Antena3. Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, este cel care are decizia finala.

UPDATE 17:30 Ministrul Corlatean a fost primit de presedintele muntenegrean si va merge la spitalul din Podgorica.

Ministrul de Externe Titus Corlatean a ajuns luni in capitala muntenegreana unde a fost primit de catre presedintele republicii si urmeaza sa mearga la spitalul din Podgorica, unde se afla victimele accidentului de autocar, informeaza MAE.

"Presedintele Filip Vujanovic a exprimat condoleante in numele poporului muntenegrean pentru tragedia suferita de cetatenii romani pe teritoriul tarii sale. De asemenea, a exprimat intreaga solidaritate si a reiterat sprijinul deplin al autoritatilor din Republica Muntenegru", conform comunicatului MAE. "Ministrul roman de externe va coordona actiunile in desfasurare, care sa duca la finalizarea, cu sprijinul autoritatilor muntenegrene, cat mai repede cu putinta, a tuturor procedurilor care sa faca posibila reintoarcerea acasa a supravietuitorilor acestui tragic eveniment, precum si repatrierea trupurilor neinsufletite".

UPDATE 16:00  Doua dintre victime nu au fost identificate, conform MAE. Inspectoratul de Situatii de Urgenta este pregatit sa preia ranitii, care vor veni in Romania cu avionul, ca mai apoi sa ii transporte la Spitalul de Urgenta Bucuresti.

UPDATE 15:19 17 dintre pasagerii autocarului erau din judetul Arges, a declarat Tudor Pendiuc, primarul Pitestiului. Cel putin opt dintre acestia locuiau in Curtea de Arges.

UPDATE 13:08 Parchetul General a cerut autoritatilor muntenegrene sa preia ancheta in acest caz.

UPDATE 12:15 „Am fost cu adevarat impresionat de ceea ce am vazut, de ajutorul primit de la autoritati. Au fost implicate in acest accident 47 de persoane, 46 de turisti si soferi. 18 persoane si-au pierdut viata, toate provenind din Romania.

In acest moment, sunt doua avioane care vor pleca din Romania spre Muntenegru pentru a ajuta la transportul ranitilor. Cu aceste avioane vom evacua toti ranitii transportabili. Cele doua avioane sunt dotate cu aparatura medicala necesara. Daca sunt raniti netransportabili, vor ramane internati aici, iar in momentul in care medicii vor spune ca pot fi transportati vom aduce mijloace pentru a fi adusi in Romania. Toata operatiunea va fi supravegheata de personalul medical specializat.

Vreau sa le multumesc autoritatilor care si-au aratat toata disponibilitatea de a ajuta. Se lucreaza inca in cazul ranitilor aflati in coma sau la terapie intensiva pentru identificarea lor. Speram sa incheiem cat mai curand acest proces. Vom trimite un al treilea avion pentru transportarea in Romania a persoanelor decedate", a declarat Raed Arafat, in cadrul unei conferinta de presa sustinuta la spitalul din Podgorica.

UPDATE 11.30 Numarul persoanelor decedate in accident a ajuns la 18, conform presei muntenegrene. Potrivit unor surse citate de Antena 3, pacientii internati in spitalele din Muntenegru ar urma sa fie adusi in tara in cursul zilei de maine.

UPDATE 11.15 Premierul Victor Ponta cere ancheta la transportator, pentru a vedea daca a respectat prevederile legale de siguranta. In plus, Ponta a transmis condoleante familiilor indoliate, asigurand de tot sprijinul din partea autoritatilor romane.

UPDATE 11.10 Potrivit Mediafax, directorul firmei de transport Gregory Tour, Stefan Grigore, care opera autocarul prabusit in Muntenegru, spune ca autovehiculul avea toate verificarile tehnice la zi, iar soferii aveau experienta de cel putin zece ani, fara niciun incident pana acum.

UPDATE 11.00 Marius Usturoi, directorul Mareea Travel, agentia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru Mediafax, ca in autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prabusit intr-o prapastie in Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetateni romani, intre care un minor. Usturoi a precizat ca intre cele 47 de persoane se aflau si cei doi soferi si un ghid.

Mai mult, Marius Usturoi a precizat ca agentia de turism a contactat Ambasada Romaniei din Muntenegru, careia i-a transmis lista cu numele tuturor celor care se aflau in autocar.  Agentia de turism este in legatura cu familiile celor aflati in autocar.

Usturoi a spus insa ca agentia va renunta la serviciile firmei de transport, intrucat este fara precedent ceea ce s-a intamplat, informeaza Antena 3.

UPDATE 10.10 Potrivit ministrului de Interne muntenegrean inca o persoana a murit. Astfel, numarul decedatilor ar putea ajunge la 19. Informatia nu a fost confirmata de partea romana.

UPDATE 09.00 Ministrul de Externe Titus Corlatean pleaca spre Muntenegru, anulandu-si participarea la la reuniunile CAE si CAG din Luxemburg. In plus, alte doua avioane sunt pregatite sa plece din Romania pentru a prelua victimele, potrivit ministrului Apararii, Mircea Dusa.

UPDATE 08.00 18 romani au murit, iar 29 sunt raniti in urma tragicului accident din Muntenegru. Ministerul de Externe din Romania a convocat o celula de criza, iar in urma cu cateva ore, o echipa consulara, impreuna cu secretarul de stat Raed Arafat a plecat catre Muntenegru cu un avion al Ministerului Apararii. “Dansul, ca specialist, va evalua la afata locului situatia ranitilor si posibilitatea lor de a fi adusi urgent in tara”, a explicat ministrul Mircea Dusa.

“In baza la ceea ce vom vedea acolo vom decide daca mai trebuie sa vina un avion medicalizat care va fi tot de la MAI, dar cu echipaj SMURD pe el complet, cu echipamente pentru preluarea victimelor “, a spus si medicul Raed Arafat.

Celula de criza a pus la dispozitie doua linii telefonice, in regim de permanenta: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din Romania) si un numar apelabil si din strainatate - 0214311259.

UPDATE 22:46 Ambasadorul Romaniei in Muntenegru se afla la spitalul unde au fost internati ranitii romani. Mai multi voluntari au venit sa doneze sange pentru victime.

16 persoane au murit, relateaza televiziunea nationala din Muntenegru, conform site-ului rtcg.me. 31 de turisti, printre care si un copil de sapte ani, au fost raniti si au ajuns la spital. Cei mai multi dintre ei sunt in stare grava.

Ranitii au fost transportati la un spital aflat la 15 kilometri de locul accidentului. Mai multi medici au fost chemati de acasa pentru a face fata numarului mare de raniti.

Una dintre persoanele ranite este din Muntenegru.

Soferul, de origine romana, ar fi pierdut controlul volanului si s-a izbit de balustrada soselei, la iesirea dintr-un tunel. Autocarul era inmatriculat in Romania si transporta, in special, varstnici.

Autoritatile muntenegrene au trimis un elicopter la fata locului, iar ministrul de Interne, Rasko Konjevic, s-a deplasat si el la locul accidentului.

Drumul unde s-a produs accidentul este unul ingust si periculos, iar traficul este foarte aglomerat in timpul sezonului turistic. In 2006, un tren care circula pe calea ferata paralela cu acest drum a deraiat provocand moartea a 47 de persoane.

Vezi AICI lista cu pacientii raniti, internati in spital, in Muntenegru.

Foto: rtcg.me

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » UPDATE! 18 romani, morti intr-un accident de autocar, in Muntenegru