Antena Meniu Search
x

Activista de mediu Greta Thunberg dă în judecată statul suedez. Măsurile ţării privind schimbările climatice ar fi insuficiente

Greta Thunberg, împreună cu alţi 600 de tineri, au înaintat o acţiune în justiţie vineri împotriva statului suedez, pentru măsurile sale insuficiente în ceea ce priveşte problemele legate de schimbările climatice. Procesul reprezintă o premieră în regatul scandinav, relatează AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.11.2022, 17:26

Greta Thunberg
Greta Thunberg şi ceilalţi activişti au dat în judecată vineri statul suedez - Profimedia

"Niciun proces juridic pentru climă de o asemenea amploare nu s-a mai aflat vreodată în faţa sistemului juridic suedez", a declarat pentru AFP Ida Edling, membru al comitetului Aurora, mişcarea care a iniţiat plângerea.

Plângerea, remisă simbolic în timpul unei manifestaţii în capitala Suediei, a fost deja trimisă în format digital vineri unui tribunal din Stockholm, a mai spus comitetul. Aceasta a fost pregătită timp de aproape doi ani, însă a fost depusă în momentul în care noul guvern de dreapta al Suediei este puternic criticat pentru lipsa de ambiţie climatică.

În timp ce iniţiativa reprezintă o premieră în justiţia suedeză, Suedia a făcut deja obiectul, alături de alte 32 de ţări, unei plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) depuse în 2020 de şase tineri portughezi pentru lipsa de acţiune împotriva încălzirii globale.

Activiştii vor ca statul suedez să limiteze încălzirea globală

Pe acelaşi subiect

"Dacă vom câştiga, va exista, prin urmare, o decizie a justiţiei conform căreia statul suedez este obligat să îşi îndeplinească partea în cadrul măsurilor globale necesare pentru a menţine obiectivul (limitării încălzirii globale) la pragul de 1,5 grade Celsius", a explicat Ida Edling.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de organizaţii şi de cetăţeni apelează la justiţie pentru a denunţa ceea ce ei consideră a fi inacţiunea guvernelor în privinţa schimbărilor climatice.

Într-un caz devenit emblematic, Curtea Supremă a Ţărilor de Jos a ordonat guvernului în decembrie 2019 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 25% până la sfârşitul anului 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Activista de mediu Greta Thunberg dă în judecată statul suedez. Măsurile ţării privind schimbările climatice ar fi insuficiente