Activista de mediu Greta Thunberg dă în judecată statul suedez. Măsurile ţării privind schimbările climatice ar fi insuficiente
Greta Thunberg, împreună cu alţi 600 de tineri, au înaintat o acţiune în justiţie vineri împotriva statului suedez, pentru măsurile sale insuficiente în ceea ce priveşte problemele legate de schimbările climatice. Procesul reprezintă o premieră în regatul scandinav, relatează AFP, citat de Agerpres.
![Greta Thunberg Greta Thunberg](https://img.observatornews.ro/0/2022/11/25/499370/profimedia-0740136824-1-2107d7eb.webp?w=430&f=2&v=2)
"Niciun proces juridic pentru climă de o asemenea amploare nu s-a mai aflat vreodată în faţa sistemului juridic suedez", a declarat pentru AFP Ida Edling, membru al comitetului Aurora, mişcarea care a iniţiat plângerea.
Plângerea, remisă simbolic în timpul unei manifestaţii în capitala Suediei, a fost deja trimisă în format digital vineri unui tribunal din Stockholm, a mai spus comitetul. Aceasta a fost pregătită timp de aproape doi ani, însă a fost depusă în momentul în care noul guvern de dreapta al Suediei este puternic criticat pentru lipsa de ambiţie climatică.
În timp ce iniţiativa reprezintă o premieră în justiţia suedeză, Suedia a făcut deja obiectul, alături de alte 32 de ţări, unei plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) depuse în 2020 de şase tineri portughezi pentru lipsa de acţiune împotriva încălzirii globale.
Activiştii vor ca statul suedez să limiteze încălzirea globală
- Greta Thunberg: Este timpul să transformăm sistemul capitalist opresiv și rasist al Occidentului
- Schimbările climatice au ucis 15.000 de oameni în acest an. Miliardarii, acuzaţi că poluează de un milion de ori...
- Protestele inedite ale activiştilor de mediu continuă: un tânăr s-a legat de catargul de pe acoperişul...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
"Dacă vom câştiga, va exista, prin urmare, o decizie a justiţiei conform căreia statul suedez este obligat să îşi îndeplinească partea în cadrul măsurilor globale necesare pentru a menţine obiectivul (limitării încălzirii globale) la pragul de 1,5 grade Celsius", a explicat Ida Edling.
În ultimii ani, un număr tot mai mare de organizaţii şi de cetăţeni apelează la justiţie pentru a denunţa ceea ce ei consideră a fi inacţiunea guvernelor în privinţa schimbărilor climatice.
Într-un caz devenit emblematic, Curtea Supremă a Ţărilor de Jos a ordonat guvernului în decembrie 2019 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 25% până la sfârşitul anului 2020.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰