Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Activistă din Crimeea, dispărută fără urmă de 13 zile. Avocatul şi rudele susţin că femeia a fost arestată în secret de ruşi

Irina Danilovici, o asistentă medicală şi activistă pentru drepturile omului din Crimeea, a dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână, în timp ce se întorcea de la serviciu. Se presupune că a fost condamnată de către autorităţile ruse la 10 zile de arest administrativ sub acuzaţia de ”transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”, a declarat avocatul jurnalistei, Aider Azamatov, pentru CNN. Cu toate acestea, Rusia a refuzat să confirme dacă este arestată, în ce loc ar fi reţinută şi de către cine.

de Redactia Observator

la 11.05.2022 , 14:23

Irina Danilovici a dispărut fără urmă
Irina Danilovici a dispărut fără urmă - Twitter

Femeia a dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână, în timp ce se întorcea de la serviciu, în peninsula anexată de către Rusia de la Ucraina. Nu a mai fost văzută de la momentul dispariţiei. Se crede că Irina Danilovici a fost arestată de autorităţile ruse, însă Kremlinul a refuzat să confirme dacă este arestată, în ce loc ar fi reţinută şi de către cine. ”Prezumăm că ea se află încă în închisoare”, a declarat avocatul ei, Aider Azamatov, potrivit news.ro.

Femeia a dispărut fără urmă. Se crede că a fost arestată de ruşi

El a declarat că poliţişti ruşi care purtau cagule au venit să percheziţioneze casa din satul Vladislavovka în care activista locuieşte împreună cu părinţii ei. Autorităţile ruse i-au spus tatălui ei că a fost condamnată la 10 zile de arest administrativ sub acuzaţia de ”transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”.

Articolul continuă după reclamă

Autorităţile au refuzat să predea o copie a deciziei, potrivit lui Azamatov, care nu a văzut până la momentul actual niciun document oficial privind arestarea lui Danilovici. Mai mult decât atât, avocatului nu i s-a permis accesul la clientul său. ”Irina nu are un statut procesual, motiv pentru care o ascund de mine”, a mai spus el.

Pe acelaşi subiect

Activista nu se ferea să atace Rusia, în articolele sale

Prin intermediul activităţii sale, Danilovici a dezvăluit probleme din sistemul de sănătate din Crimeea, inclusiv în cadrul răspunsului său la pandemia de coronavirus. Ea a scris pentru o serie de publicaţii ucrainene şi a publicat descoperirile pe contul de Facebook. Tatăl ei, Bronislav, a declarat pentru site-ul de ştiri Krym.Realii, afiliat Radio Liberty, că fiica sa plănuia să folosească transportul în comun pentru a ajunge acasă în dimineaţa zilei de 29 aprilie, după ce şi-a terminat tura din cadrul unei unităţi medicale din Koktebel, sud-estul Crimeei.

Azamatov a spus că asistenta nu a mai răspuns la telefon din acel moment. Avocatul, familia femeii şi mai multe organizaţii pentru drepturile omului au căutat-o în centrele de detenţie din mai multe oraşe din Crimeea încă de la momentul dispariţiei, însă fără nicio urmă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Activistă din Crimeea, dispărută fără urmă de 13 zile. Avocatul şi rudele susţin că femeia a fost arestată în secret de ruşi