Antena Meniu Search
x

Administraţia Trump a fost dată în judecată! Este acuzată că a verificat fără mandat telefoanele mobile la graniţe

Administraţia Trump a fost data în judecată miercuri, pentru că ar fi apelat la tactica neconstituţională de a verifica fără mandate laptopurile şi telefoanele mobile ale americanilor opriţi la graniţe, relatează Reuters.

Administraţia Trump a fost data în judecată miercuri, pentru că ar fi apelat la tactica neconstituţională de a verifica fără mandate laptopurile şi telefoanele mobile ale americanilor opriţi la graniţe, relatează Reuters.

Zece cetăţeni americani şi o persoană cu reşedinţă permanentă au dat în judecată Departamentul de Securitate Internă, spunând că verificarea şi reţinerea prelungită a dispozitivelor lor electronice încalcă drepturile la liberă exprimare şi la viaţă private stipulate în Constituţie.

Departamentul de Securitate Internă nu a comentat informaţiile.

Procesul vine în condiţiile în care numărul dispozitivelor electronice verificate a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce îi îngrijorează pe susţinătorii drepturilor civile.

Pe acelaşi subiect

În aprilie, serviciile vamale şi de grăniceri au anunţat că, în annul iscal 2016, numărul dispozitivelor verificate a fost de 19.000, faţă de 8.500 în 2015. În prima jumătate a anului discale 2017, grănicerii au verificat 15.000 de aparate.

Procesul, depus la un tribunal din Massachusetts, a fost iniţiat, printre alţii, de un militar veteran, un inginer NASA, doi jurnalişti şi un programator. Mai mulţi dintre reclamanţi sunt musulmani, au anunţat The Electronic Frontier Foundation şi The American Civil Liberties Union, care îi reprezintă pe călători.

Suhaib Allababidi, un cetăţean american care a făcut reclamaţie în dosar, a declarat că a fost oprit pe aeroportul din Dallas pe 21 ianuarie, la întoarcerea dintr-o călătorie de afaveri în Dubai.

Allababidi a spus că a refuzat să îşi deblocheze telefonul personale pentru ofiţeri, după ce le-a permis acestora să îi verifice telefonul de serviciu.

Ofiţerii i-au confiscat ambele aparate şi i l-au returnat pe cel de serviciu după două luni. El nu şi-a primit încă, nici după şapte luni, telefonul personal.

“Eşti lăsat în întuneric, fără răspunsuri (…). Îmi voi primit relefonul înapoi, am făcut ceva greşit?”, a povestit bărbatul.

În mod normal, autorităţile SUA au nevoie de mandat înainte de a putea verifica dispozitivele electronice ale unui cetăţean american. Însă o aşa-numită excepţie a controalelor la frontier le permite autorităţilor să facă astfel de controale pe o rază de 160 de kilometri de la graniţă, fără mandat. 

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Administraţia Trump a fost dată în judecată! Este acuzată că a verificat fără mandat telefoanele mobile la graniţe