Antena Meniu Search
x

Afacerea de miliarde care a fost donată unei organizații caritabile. Profitul, aruncat în lupta cu schimbările climatice

Fondatorul miliardar al retailerului de modă Patagonia a donat compania unei organizații caritabile. Yvon Chouinard a spus că, în cadrul unei noi structuri de proprietate, orice profit care nu este reinvestit în gestionarea afacerii va merge în lupta împotriva schimbărilor climatice. O sumă ce se ridica la aproximativ 100 de milioane de dolari pe an, a spus el, în funcție de performanța companiei.

de Redactia Observator

la 15.09.2022, 12:18

magazin Patagonia
Afacerea de miliarde care a fost donată unei organizații caritabile. Profitul, pus în lupta cu schimbările climatice - Shutterstock (arhivă)

Patagonia vinde articole de vestimentație outdoor în peste 10 țări. Fondată în 1973, compania are venituri estimate la 1.5 miliarde de dolari, în 2022, în timp ce averea lui Yvon Chouinard se ridică la 1.2 miliarde de dolari. "În ciuda imensității, resursele Pământului nu sunt infinite și e clar că am depășit limitele lui. În loc să extragem valoarea din natură și să o transformăm în bogăție, vom folosi bogăția creată de Patagonia pentru a proteja sursa", a precizat el, potrivit BBC.

Inițial, omul de afaceri a vrut să vândă firma și să doneze banii unei organizații de caritate, fiind luată în calcul și intrarea pe bursă. Însă asta ar fi presupus pierderea controlului asupra afacerii. "Chiar și companiile publice cu intenții bune sunt sub prea multă presiune pentru a da câștiguri pe termen scurt în defavoarea vitalității și a responsabilității", a argumentat omul de afaceri.

Opțiunea aleasă a fost de a transfera Patagonia către două noi entități. Patagonia Purpose Trust, condusă de familia lui Yvon Chouinard, va păstra 2% din acțiuni. Holdfast Collective, o organizație non-profit din Statele Unite, care deține 98% din acțiuni dar nu are drept de vot, se va ocupa de redistribuirea profitului în scopuri caritabile.

"În fiecare an luăm banii care rămân în urma reinvestirii în afacere și ajutăm la combaterea crizei", a spus Chouinard.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Afacerea de miliarde care a fost donată unei organizații caritabile. Profitul, aruncat în lupta cu schimbările climatice