Antena Meniu Search
x

ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN FRANŢA. Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul de duminică

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne duminică pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce îl vor desemna pe al optulea lider al Republicii a V-a, relatează Le Monde.

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne duminică pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, ce îl vor desemna pe al optulea lider al Republicii a V-a, relatează Le Monde.

CUM SE DESFĂŞOARĂ ALEGERILE ?

Şeful statului francez este ales prin vot universal direct, într-un scrutin uninominal în două tururi. Câştigătorul este ales pentru un mandat de cinci ani şi are dreptul la maxim două.

Pentru ca un candidat să fie ales din primul turc, trebuie să obţină majoritatea absolută a sufrafgiilor exprimate, adică 50%+1 din voturi.

Pe acelaşi subiect

În caz contrar, candidaţii clasaţi pe primele două locuri intră în al doilea tur de scrutin, la finalul căruia este ales cel care obţine majoritatea voturilor exprimate.

CINE POATE VOTA ?

Pentru a vota, o persoană trebuie să aibă cetăţenie franceză, să aibă peste 18 ani, să se bucure de drepturile civile şi politice şi să fie înscrisă pe listele electorale. Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, este vorba de 47 de milioane de francezi : 45,678 milioane din Franţa şi aprozimativ 1,3 milioane din străinătate.

CÂND ŞI UNDE SE VOTEAZĂ ?

Alegătorii pot merge la una dintre cele 69.245 de secţii de vot deschise în Hexagon, în colonii şi în străinătate.

Pe teritoriul ţării, 66.546 de secţii de vot se vor deschide la ora locală 8 ( 9 ora României) şi se vor închide la ora locală 19 (20 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor.

În unele oraşe mari, secţiile vor rămâne deschise până la ora 20 (21 ora României).

În unele colonii, votul începe sâmbătă. Este vorba despre Guadalupe, Guyana Franceză, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon şi în Polinezia franceză. În reunion, Mayotte şi în Noua Caledonie, votul se va derula simultan cu cel din Franţa.

În ambasadele şi consultatele de pe continentul american, inclusiv în Hawaii, scrutinul va avea loc sâmbătă.

CINE SUNT CANDIDAŢII ?

Francezii au de ales între 11 candidaţi, cu unul mai mult ca în 2012, dar cu cinci mai puţini ca în 2002, când s-a înregistrat un record.

În 2017, în cursa pentru Elysee se află Nathalie Arthaud, François Asselineau, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, François Fillon, Benoît Hamon, Jean Lassalle, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon şi Philippe Poutou.

În 2012, François Hollande (51,64 % din voturi) l-a învins pe preşedintele în exerciţiu din perioada respectivă, Nicolas Sarkozy (48,36% din voturi). Rata de participare a fost de 79,48%.

CÂND VOR FI PUBLICATE REZULTATELE ?

Niciun rezultat (parţial sau definitiv), ci excepţia celor privind rata de participare, nu va putea fi comunicat înainte de închiderea ultimelor secţii de vot din Hexagon, adică ora 20 (21 ora României).

Rezultatele oficiale definitive ale primul tur vor fi publicate de Consiliul Constituţional cel mai târziu miercuri, la ora locală 20 (21 ora României).

Campania oficială pentru al doilea tur de scrutin va începe în ziua în care numele celor doi candidaţi calificaţi vor fi publicate în Monitorul Oficial.

ŞI DUPĂ AL DOILEA TUR DE SCRUTIN ?

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 7 mai, în aceleaşi condiţii ca şi primul. Până în prezent, niciun candidat din istoria celei de-a V-a Republici nu a fost ales din primul tur.

Candidatul declarat învingător va fi învestit în funcţia de preşedinte cel mai târziu pe 14 mai, când expiră mandatul lui Francois Hollande.

Sursa: News.ro

CITEŞTE ŞI: Meci în patru la ALEGERILE PREZIDENŢIALE din Franţa. Cine sunt principalii candidaţi

CITEŞTE ŞI: Alegeri prezidenţiale în Franţa. Ce spun ULTIMELE SONDAJE înaintea primului tur de scrutin

CITEŞTE ŞI: ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN FRANŢA. Cine sunt cei 11 candidaţi în cursa pentru palatul Elysee

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN FRANŢA. Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul de duminică