Antena Meniu Search
x

Alegeri prezidențiale în Rusia. Vladimir Putin așteaptă voturile pentru al patrulea mandat

Alegerile prezidențiale din Rusia au început, cu votul în secțiile din Extremul Orient. Vladimir Putin este așteptat să câștige detașat din primul tur.

Alegerile prezidențiale din Rusia vor aduce lui Vladimir Putin al patrulea mandat la Kremlin - Reuters

Alegerile prezidențiale din Rusia au început, cu votul în secțiile din Extremul Orient. Vladimir Putin este așteptat să câștige detașat din primul tur, în urma unui vot care nu va produce surprize.

Primii care au votat la alegerile prezidențiale din Rusia au fost alegătorii din Ciukotka și Kamceatka, în Extremul Orient. Urnele s-au deschis duminică dimineața la ora locală 08.00 (sâmbătă seara în România, ora 22.00).

În schimb, ultimii ruși care își dau votul vor fi cei din enclava Kaliningrad. Secțiile lor de vot se închid duminică, la ora locală 20.00 (coincide cu ora României).

Vladimir Putin și-a asigurat mandatul de președinte

Sunt peste 100 de milioane de alegători care sunt chemați la urne, iar prezența lor în număr mare asigură legitimitatea alegerilor. Deși are 7 contracandidați, actualul președinte Vladimir Putin este așteptat să câștige din primul tur, cu 70% din voturi.

În vârsta de 65 de ani, Putin va obține un al patrulea mandat, care e de 6 ani și care îl va ține la Kremlin până în 2024. Deja, el este de 18 ani figura dominantă în Rusia.

Preocuparea lui Putin e prezența la vot

Cu un rezultat care nu mai surprinde pe nimeni, autoritățile se concentrează mai degrabă asupra unei prezențe mari la vot, spune Associated Press.

Și totuși, nu lipsesc controversele. Potrivit AP, unii angajați s-au plâns că au fost forțați de patroni să iasă la urne și să spună când și unde au votat. Plângeri de acest gen vin din mai multe regiuni ale Rusiei. Angajații și-au păstrat însă anonimatul, de teama de a nu avea de suferit.

Chiar Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruși să vină la vot, într-un mesaj video, adresat în noaptea de joi spre vineri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

 

Alegeri prezidențiale în plin scandal cu Occidentul

Deși în țară pare lider incontestabil, actualul președinte a adus Rusia într-o relație extrem de tensionată cu Occidentul. Alegerile prezidențiale se desfășoară astfel chiar în momentul în care criza provocată de otrăvirea spionului rus Serghei Skripal a ajuns la un punct critic.

SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au făcut front comun în a acuza Rusia că ar fi orchestrat tentativa de asasinare a fostului spion și a fiicei lui. Ministrul de externe britanic Boris Johnson l-a acuzat direct pe Vladimir Putin că ar fi ordonat folosirea agentului neurotoxic cu care victima a fost otrăvită.

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși în urma incidentului, iar Rusia a replicat printr-o măsură similară.

Contracandidați fără șanse

Candidatul care îi urmează în sondaje e cel al Partidului Comunist, milionarul Pavel Grudinin, creditat cu 7-8% din intenţiile de vot.

Apoi e ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, cu 5-6%, urmat de jurnalista Ksenia Sociak (1-2% din intenţiile de vot). Ceilalţi patru candidaţi au sub 1%.

Sursa: Observator, News.ro, Agerpres, AP

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Alegeri prezidențiale în Rusia. Vladimir Putin așteaptă voturile pentru al patrulea mandat